Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO PRIPREMITI DJEVOJČICU NA PRVU MENSTRUACIJU? Stručnjaci otkrivaju 9 korisnih savjeta koji će vam pomoći u komunikaci

Autor Roditelji.hr

Priprema djeteta za prvu menstruaciju može se činiti kao zastrašujući zadatak, ali uz pomoć ovih savjeta uspješno ćete obaviti i taj razgovor

 Stručnjaci otkrili 9 korisnih savjeta kako pripremiti djevojčicu na prvu menstruaciju Izvor: Shutterstock

Najvažnije u razgovoru s djetetom o bilo kojoj temi, pa tako i o menstruaciji, je da budete otvoreni, iskreni i pozitivni kako biste ovu pubertetsku promjenu tijela učinili što lakšom. Evo nekih savjeta koje donosi portal Parents.com:

1. Ne iznosite vlastito mišljenje o mjesečnici
Ako je vaše iskustvo s mensutracijom negativno i nazivali ste ju 'prokletstvom' i 'gluposti' razmislite dva puta prije nego li takve detalje iznosite djetetu. Jer čak i ako vaša povijest s mjesečnicom nije bila idealna, to ne znači da će tako biti i kod vašeg djeteta.

2. Naglasite joj da to nije bolest
Najvažnija poruka o menstruaciji je da u tom periodu može činiti gotovo sve kao i u danima kada nema menstruaciju.

3. Zajedno istražite ponudu uložaka, tampona i slično
Objasnite joj kako postoji nekoliko opcija za zaštitu odjeće u vrijeme menstruacije - čak i neke koje sami niste isprobali - i pitajte je želi li da ih zajedno odete kupiti. Djevočicama koje se opiru razgovoru o tome, možete reći: „Znam da sada ne želiš razgovarati o tome, ali imam neke zalihe uložaka i tampona. Nalaze se u kupaonici, slobodno ih pogledaj i možeš me pitati što god želiš“.

 shutterstock_366785243.jpg
Objasnite joj kako postoji nekoliko opcija za zaštitu odjeće u vrijeme menstruacije i pokažite joj kako se koriste
Izvor: Shutterstock

4. Podučite ih kako se pravilno koriste tamponi, ulošci i ostalo
Tamponi bi mogli djelovati zastrašujuće, jer se moraju umetnuti u tijelo. Ulošci bi mogli djelovati nepouzdano zbog straha da će procuriti. Dakle, prvi korak je podučavanje djeteta kako koristiti uloške, tampone i ostalo, koliko često ih mijenjati i ostale stvari vezane za osnovnu higijenu.

5. Ne zaboravite na logistiku
Podsjetite dijete da je korisno u kalendar bilježiti dane kada ima menstruaciju. Podučite ju i što napraviti ako joj menstruacija procuri na hlače. Uputite ju što napraviti u situaciji kada dobije menstruaciju, a kod sebe nema uložak. Prva pomoć uvijek je maramica ili toaletni papir iz školskog wc-a. Kako bi ipak bile spremne na svaku situaciju, mogu u ruksaku držati malu torbicu s čistim donjim rubljem, nekoliko dodatnih uložaka i dodatnim hlačama.


6. Izbjegavajte fokusiranje na negativne simptome
Nemojte joj odmah podastrijeti popis najgorih simptoma koje može iskustiti prije ili za vrijeme menstruacije. Moguće je da uopće neće imati problema s grčevima, nadutosti, osjetljivim grudima i promjenama raspoloženja. Najbolje je da te probleme rješavate čim se pojave. Ako je vaše dijete upravo dobilo mjesečnicu i ima bolove u trbuhu, pitajte ga: "Osjećaš li mučninu? Možda imaš grčeve“.


7. Uključite i muškarce u svom životu u razgovor
Čak i ako nikada nisu imali mjesečnicu, prošli su gotovo sve ostalo na popisu puberteta - postali su viši, udebljali se, imali prištiće, izrasle su im dlake, doživjeli su da ih se drugačije gleda ili da im je neugodno zbog promjena. Osim toga, želimo da naše djevojčice mogu bilo kome od roditelja reći da su zaboravili tampone ili da im kupi uloške, i to bez osjećaja stida. I sinove je također važno naučiti da je mjesečnica nešto normalno što se događa svim djevojčicama i ženama.

8. Naučite djecu da si budu podrška
Bit će nezgodnih situacija, mjesečnica će procuriti kad to najmanje želite i vidjet će se na odjeći. Važno je da i vaša kćer i sin znaju da nije lijepo rugati se nekome. U toj bi situaciji trebali pomoći toj djevojci, primjerice ponuditi joj gornji dio trenirke kako bi ju zavezala oko struka i sakrila mrlju.

9. Podsjetite svoje dijete da i njezini uzori imaju menstruaciju
I najdraže pjevačice, glumice, sportašice... Sve one imaju menstruaciju i funkcioniraju normalno. To je sve sastavni dio života žene.

 shutterstock_1734514172.jpg
Ako ništa ne pomaže podsjetite ju da i njezine najdraže pjevačice, glumice, sportašice također imaju menstruaciju
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije