Jer, djeca koja su alergična na pelud i trave, već nakon nekoliko minuta provedenih na svježem zraku, ako je kojim slučajem razina alergena visoka, počinju trljati oči, svrbi ih nos, škaklja ih u grlu.

No to su samo blagi simptomi, a postoje i oni puno jači, kao što je konstantno kihanje, začepljenost nosa, oteknuta sluznica, suh podražajni kašalj, a kod djece koja pate od alergijske astme i otežano disanje.

Najčešći uzročnici alergijskih reakcija su peludi trava, drveća i korova, a sezona oprašivanja počinje već  u kasnu zimu i rano proljeće. Krajem veljače, odnosno sada, u kontinentalnom dijelu Hrvatske počinju prve proljetne alergije zbog cvjetanja lijeske i johe, a zatim vrbe i brijesta.

Potom se na njih se u ožujku nadovezuje cvjetanje breze, bukve, javora i hrasta. U prvim proljetnim mjesecima najjače alergogeno djelovanje imaju lijeska i breza. U svibnju počinje cvjetanje trave čiji je maksimum cvatnje u prvom dijelu ljeta (lipanj-srpanj). Ljetni i kasno ljetni alergeni su peludi raznih korova, osobito ambrozije.

Većina alergija razvija se u djetinjstvu, a sklonost alergijama je nasljedna. Ako jedan od roditelja ima alergiju, 25% su šanse da je naslijedi dijete, a ako oba roditelja imaju alergiju, šanse da i dijete razvije alergiju tijekom života je 75-80%.

Kako djetetu olakšati život?

Naravno, bez obzira na alergiju, veća je korist za zdravlje boravak na zraku pa djetetu ne treba uskraćivati igru u prirodi. No postoje neki načini na koje se ipak mogu ublažiti alergijske reakcije.

Nakon boravka vani, preporučljivo je da se dijete umije i opere ruke, a svaku večer poželjno je tuširanje i pranje kose, kako se pelud koja se zadržala na koži ili kosi ne bi prenijela na posteljinu jer bi tada dijete cijelu noć bilo izloženo alergenima.

Nikako ne sušite posteljinu ili djetetovu odjeću vani, na balkonu ili u dvorištu jer nećete moći izbjeći da se alergeni 'zalijepe' za tkaninu.

I svaki dan provjeravajte kalendar alergena, a možete ga pronaći na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, gdje za svaki grad u Hrvatskoj imate objavljenu razinu koncentracije alergena u zraku.

Ako je baš visoka koncentracija peludi u zraku, ograničite boravak na otvorenome, ali ga ne izbjegavajte.

Konzultirajte pedijatra! Na tržištu postoji nekoliko lijekova tzv. antihistamina za djecu, a koji mogu, ako se uzimaju na dnevnoj razini, umanjiti simptome alergija. No odluku o vrsti lijeka i količini prepustite pedijatru ili liječniku opće prakse jer ponekad dijete treba isprobati nekoliko lijekova u različitim dozama da bi se dobio određeni učinak.

Savjet više: Navečer, prije spavanja, kako bi se očistili dišni nosni kanali od peluda, neka dijete koristi nazalni sprej s morskom vodom, koji se može kupiti u ljekarnama.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock