Kad su Rachel i Philip Ridgeway započeli svoje prvo IVF putovanje, konzultirali su se sa stručnjacima iz National Embryo Donation Centera. Od pet embrija, koji su za njih odmrznuti, tri su bila sposobna za život.

Rachel i Philip Ridgeway, koji su već bili roditelji četvero druge djece, u dobi od osam, šest, tri i dvije godine, za CNN su rekli kako nemaju planove koliko djece žele imati.

'Nikad nismo planirali broj djece koju bismo željeli imati', rekao je Philip. 'Uvijek smo mislili da ćemo ih imati onoliko koliko nam Bog želi dati, ali... kad smo čuli za odmrzavanje i prijenos embrija, shvatili smo da bismo to željeli učiniti.'

Embriji su zamrznuti 22. travnja 1992., a gotovo 30 godina kasnije, 28. veljače, Rachel Ridgeway odlučila se za prijenos sva tri embrija. Rekla je: 'Upravo ste mi pokazali moje troje djece. Želim ih sve.'

Studije objašnjavaju da zamrznuti embriji imaju oko 80% šanse za preživljavanje nakon što se odmrznu, ali samo 25%-40% zamrznutih embrija uspješno se nastavi razvijati i u konačnici se rodi živo.

U slučaju Rachel Ridgeway, od tri prenesena embrija dva su zaživjela i nastavila svoj razvoj unutar maternice. Blizanci su se rodili 31. listopada 2022, djevojčica Lydia je rođena sa 2 570 g, a dječak Timothy je imao 2 920 g.

'Nevjerojatno je', nastavio je tata Philip, 'što su oni su naša najstarija djeca iako su zapravo naša najmanja djeca.'

Dr. Jim Toner, stručnjak za plodnost iz Atlante, smatra da na spermu ili jajnu stanicu ili embrij pohranjen u tekućem dušiku vrijeme na ostavlja traga. Jednostavno se 'probudi' 30 godina kasnije, a nikad nije 'ni znalo' da je spavalo.

Prethodni rekord za zamrznute embrije, koji su rezultirali živim rođenjem, držala je Molly Gibson, koja je rođena 27 godina nakon što je njezin embrij zamrznut.