Iako je Molly Everette Gibson začeta davne 1992. godine, rođena je tek 2020. Pitate se kako je to moguće? Nakon više od 27 godina što je zamrznut njezin zametak, Molly je rođena tek 26. listopada 2020., čime je postavljen novi rekord za najduže smrznuti embrij koji se ikad rodio.

No njezini roditelji Tina i Ben Gibson iz Tennesseeja, tri godine ranije, na svijet su donijeli njezinu sestru, Emmu, čiji je embrio bio zamrznut 24 godine.

Molly je začeta od jednoga drugog para pa je njezin embrio zamrznut 14. listopada 1992. i odmrznut 27 godina kasnije, 10. veljače, a dva dana kasnije, embrij je položen u Tininu maternicu, navodi se u priopćenju Centra za umjetnu oplodnju u Tennesseeju.

'Mislim da je ovo ide u prilog mišljenju da se ni jedan embrij nikada ne smije odbaciti, svakako ne zato što je 'star'', rekao je dr. Keenan, liječnik koji je vodio proces potpomognute oplodnje.

Naime, Mollyn je embrij darovan je Centru i stavljen na raspolaganje za 'usvajanje embrija' drugim obiteljima. Često parovi, koji doniraju jajašca i spermatozoide za zametke i ujedno su završili s planiranjem obitelji, ne žele uništiti oplođeno jajašce pa ga doniraju u nadi da će ih druga obitelj moći 'usvojiti'.

Ovo je za Tinu i Bena bila prilika da osnuju obitelj jer su Emmyni i Mollyni embriji zamrznuti zajedno 1992., a njih dvije su zapravo sestre.

Tina i Ben odlučili su se na posvajanje embrija jer je Benu, nakon raznih testiranja, utvrđena neplodnost.

U trenutku kad je u Tinu stavljen Emmyin embrij, ona je izjavila za CNN: 'Imam samo 25 godina. Beba koju nosim i ja mogle smo biti najbolje prijateljice da se rodila onda kada je začeta. Nije me briga što je riječ o tako davno smrznutom embriju. Samo sam htjela postati majka.'

Očito da je znanost napredovala do granica koje ne možemo zamisliti jer od 2003. godine naovamo Centar za umjetnu oplodnju NEDC, sa sjedištem u Tennesseeju, dosad je omogućio više od 1000 rođenja djece kroz program 'posvajanja embrija'.

Što god mislili o tome, i kako god nas možda plaši što sve znanost može, s obzirom na sve višu stopu neplodnosti, mnogim je parovima u SAD-u omogućeno ostvarivanje roditeljstva kroz program 'posvajanja embrija'.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Profimedia