Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIČA MAJKE KOJA SE DUGO BORILA S NEPLODNOŠĆU: 'Nakon 5 godina i 6 pokušaja oplodnje dobili smo trojke'

Autor Sanja Matasić

Borba s neplodnošću je iscrpljujuća, s puno emotivnih uspona i padova

 Nakon 6 pokušaja izvantjelesne oplodnje par dobio trojke Izvor: Shutterstock

Jedan od najvećih izazova i problema parova u 21. stoljeću je neplodnost. Ona pogađa gotovo 15-20% svih parova, a stručnjaci smatraju da par ima problema s neplodnošću ako na prirodni način ne dolazi do začeća nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa.

Razlozi neplodnosti su vrlo različiti te uključuju čimbenike poput genetskih mutacija, stila života, prehrambenih navika i poremećaja reproduktivnog sustava. Svi navedeni čimbenici i način života mogu dovesti do narušavanja ravnoteže u organizmu, a jedna od posljedica može biti i negativan utjecaj na plodnost.

Borba s neplodnošću može trajati godinama i prilično je iscrpljujuća, a često i popraćena nizom spontanih pobačaja.

Mama Marija Đukić za portal Yumama podijelila je svoju priču koja je na ohrabrenje mnogim parovima koji vode ovu tešku borbu. Marija je svoju borbu vodila nekoliko godina, ali ni ona ni suprug nisu odustajali.

‘Pet godina smo se borili za potomstvo. Šest puta smo pokušavali s izvantjelesnom oplodnjom i napokon smo uspjeli ostvariti se kao roditelji’, počinje Marija svoju priču.

 umjetna oplodnja Izvor: Shutterstock

Nakon šestoga pokušaja umjetne oplodnje, stavljena su joj dva embrija, a Marija se sjeća trenutka kada je potvrđeno da je oplodnja uspjela: ‘Kada sam otišla izvaditi Beta HCG, rezultat je bio 665.9. Nisam mogla vjerovati jer je svih prethodnih puta rezultat bio 0. Tada sam rekla suprugu: 'Ovo nije moj rezultat, sigurno su ga zamijenili u labaratoriju.' Jednostavno, navikli smo na neuspjeh pa nam je ova situacija bila čudna. Plakala sam od sreće, nisam mogla vjerovati’.

No na prvome ultrazvuku, doživjeli su još jedno iznenađenje. Marija je očekivala da nosi blizance, međutim, nosila je trojke – jednojajčane blizance i još jednu bebu. Iako je bila presretna, liječnici su bili zabrinuti jer su smatrali da je riječ o visokorizičnoj trudnoći pa su joj predložili ‘uklanjanje’ blizanaca. No Marija I njezin suprug nisu htjeli ni čuti, nego su odlučili riskirati i zadržati svih troje djece.

‘Samo sam rekla: Ako je Bog tako htio, neka tako i bude’, ispričala je Marija. Iako je trudnoća prošla bez većih komplikacija, Marija je otišla u bolnicu u 29. tjednu trudnoće jer su liječnici očekivali da će svoje trojke roditi puno prije termina.

 umjetna oplodnja Izvor: Shutterstock

U 34. tjednu trudnoće rodila je Doroteu (1.930 g), Nikoletu (1860 gr) i Dušana (1860 g). Bebice su odmah smještene u inkubatore, a ona i suprug zbog pandemije nisu mogli stalno biti blizi svoje djece. ‘Kada sam ih vidjela, bili su tako mali i sitni, a ustvari tako veliki Divovi’, sjeća se mama Marija.

Danas njezine bebe imaju imaju dvije godine, zdrave su i vesele, a Marija i njezin suprug nakon dugogodišnje borbe imaju svoju obitelj.

Najnovije