Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA POVRATAK U ŠKOLU I VRTIĆ PROĐE ŠTO GLAĐE: Djeci je određena doza rutine potrebna i ljeti, evo kako je zadržati

Autor Jelena Pervan

Zadržavanje rutina ljeti ne mora značiti manje zabave za djecu i roditelje.

 popodnevni odmor Izvor: Shutterstock

Kad krenu ljetni praznici, za većinu djece vrtićke i školske dobi, rutine prestaju ili se smanjuju. Ne navijaju se budilice, na spavanje se odlazi kasnije, a i obroci se jedu u neka druga doba. Ljeto i treba biti opuštenije, no stručnjaci savjetuju da je određena doza rutine potrebna i ljeti, kako povratak u jesensku realnost, rasporede, škole i vrtiće, djeci ne bi bio pretežak.


Djeca trebaju strukturu

Ključ dobre tranzicije iz ljetnog stanja uma u jesenske rutine je taj da rutinu cijelo vrijeme održavamo, ističe psiholog Ari Yares za Fatherly koji kaže da čak i u lijenim ljetnim danima treba postojati prostor za neke bazične rutine jer djeca i dalje trebaju strukturu kako bi cijela obitelj bolje funkcionirala.

Ako djeci oduzmemo rutinu, postaje im sve teže razumjeti naša očekivanja što može dovesti do konflikta. Treba imati u vidu da se dječji mozak još uvijek razvija, a posebno dio za samoregulaciju i upravljanje ponašanjem te da razvoj ne prestaje dolaskom ljeta.

 mama i dijete s igračkama Izvor: Shutterstock

Kvalitetan san je ključan za dječji razvoj

U praksi to ne treba biti ništa komplicirano, tvrdi Yares. Doručak i jutarnja higijena uvijek trebaju biti na rasporedu. Ručak i užine trebale bi se nuditi što je više moguće u određeno vrijeme. Pakiranje ruksaka dan ranije, za eventualne izlete na plažu ili u park je također dobrodošlo.

Ono što ne smijemo zanemariti je rutina spavanja jer djeca trebaju određeni broj sati sna, neovisno o godišnjem dobu, a adekvatan san je važan za njihov razvoj. Ako djeca ljeti odlaze na spavanje kasnije, a bude se rano, pobrinite se da dobiju dovoljno popodnevnog odmora.

Ako pak odlaze na spavanje kasnije i ujutro se bude kasnije, nekoliko tjedana prije početka vrtića ili škole, polako mijenjajte tu rutinu kako biste ih pripremili za povratak.

Možda će vas zanimati

Najnovije