Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA DJETETA S TEŠKOĆAMA: ‘Trebamo razgovor, podršku i ljude koji su voljni naučiti kako naša djeca funkcioniraju’

Autor Jelena Pervan

Svi se roditelji suočavaju sa sličnim izazovima, ali kad imate dijete s teškoćama u razvoju, dobivate dodatni set briga koje mnogi ne razumiju.

 dijete s teškoćama.jpg Izvor: Shutterstock

Roditelji djece s teškoćama u razvoju susreću se s drugačijim izazovima nego ostali roditelji i ponekad je teško razumjeti kako je to živjeti u njihovim cipelama, ako nemate blizak odnos s nekim tko je u toj situaciji. Majka djeteta s teškoćama, Maria Garito ispričala je za portal The Mighty kako sve možete podržati roditelje djece s teškoćama i barem im djelomično olakšati svakodnevne izazove.

Razgovor

Roditelji koji odgajaju djecu s teškoćama trebaju podršku prijatelja i obitelji. Ono što je Maria shvatila ubrzo nakon poroda je to da je prilično teško pronaći ljude s kojima možeš otvoreno razgovarati.
Roditelji ponekad samo žele nekome ispričati što ih tišti, plakati, vikati i imati nekoga tko će ih slušati, bez osuđivanja.

San

Svaki je roditelj neispavan, svjesna je Maria, ali neki roditelji djece s teškoćama spavaju minimalno ili uopće ne spavaju. Bilo da njihova djeca imaju teškoće u spavanju ili ih treba nadzirati cijelu noć. Ponekad roditelji ne mogu spavati jer razmišljaju što će biti s njihovom djecom ako se njima nešto dogodi. Ako možete roditelju djece s teškoćama pričuvati dijete i dati mu priliku da zaspi nekoliko sat, bit će vam jako zahvalni, tvrdi Maria.

Pomoć u kući

Postoji niz načina kako možete pomoći roditeljima djece s teškoćama jer imaju mnogo potreba. Uz to što moraju stalno brinuti o djeci, neki od njih se nose i s vlastitim zdravstvenim teškoćama, trebaju raditi ili imaju druge članove obitelji o kojima isto treba brinuti. Skuhajte im ručak, obavite trgovinu, očistite kuću ili ono što će vas zamoliti.

 Dječak s teškoćama.jpg Izvor: Shutterstock

Razumijevanje

Ne osuđujte roditelje čija djeca s teškoćama imaju tantrume u javnosti ili se ponašaju neprimjereno društvenim pravilima. Ne govorite im kako trebaju disciplinirati djecu, ne buljite u njih i ne komentirajte jer će djeca to osjetiti.

Roditelji djece s teškoćama rijetko imaju priliku opustiti se u javnosti jer svaki izlazak s djetetom zahtjeva mnogo truda pa im nemojte dodatno otežavati svojim pogledima i osudama. Radije ih pitajte možete li im kako pomoći ili nemojte uopće komentirati.

Podrška u obrazovanju djece

Ako je s vašim djetetom u razredu neko dijete s teškoćama, zapamtite da mu nije dana dodatna pažnja niti da mu se gleda kroz prste već mu je dano ono što je nužno da bi mogao sudjelovati i napredovati.
Maria smatra da ni jedan roditelj ne bi trebao moliti ili osjećati veliku zahvalnost samo zato što mu dijete dobiva dodatnu podršku koja mu je potrebna. Isto tako ne bi trebao ni osjećati krivnju što je u školi njegovog djeteta to moguće, a u nekoj drugoj ne.

Održive i redovite terapije

Pravo na terapiju i potrebnu medicinsku skrb čini se kao nešto sasvim očito i neosporno, ali stvarnost je drugačija. Za mnoge prijeko potrebne terapije, dijete mora čekati mjesecima, ako ne i godinama, a želi li ubrzati postupak, mora ići privatniku i plaćati. To je razlog zašto ove roditelje često možete vidjeti na prosvjedima i u medijima, kako se bore za prava svoje djece.

 logoped.jpg Izvor: Shutterstock

Inkluzija

Mariu ova tema posebno žalosti. Svaki roditelj želi da je njegovo dijete uključeno u aktivnosti s drugom djecom pa tako i roditelji djece s teškoćama. Maria poziva roditelje da razgovaraju sa svojom djecom i da ih senzibiliziraju za drugačije od sebe. Da ih motiviraju da djecu s teškoćama pozivaju na rođendane i zajednička druženja te im daju šansu i upoznaju ih, iako se drugačije ponašaju ili komuniciraju.

Učite o teškoćama njihove djece

Ako želite pomoći roditeljima djece s teškoćama, educirajte se o izazovima s kojima se njihova djeca susreću. Učite o njihovom svijetu, pitajte pitanja, čitajte i uložite trud u to da pokušate razumjeti njihov svijet, a ne samo tražiti da se oni uklope u vaš. Maria tvrdi da je mnogo lakše izraziti svoje potrebe onima koji razumiju svijet njihove djece.

Odmor

Maria tvrdi da nema onoga što će joj pomoći više od toga da joj netko ponudi čuvanje djeteta. Roditelji djece s teškoćama rijetko imaju vremena za odmor, a to znatno utječe na njihovo opće stanje. Riječ je o ljudima koji se često bore s problemima mentalnog zdravlja i stanjima povezanim sa stresom pa je odmor za njih ključan.
Često su, kaže Maria, cijeli dan sami sa svojom djecom i teško ih je ostaviti bilo kome na čuvanje, pogotovo ako netko ne razumije njihovo stanje ili ako ga djeca ne poznaju.

Borite se s njima

Kao da nije dovoljno brinuti o djeci s teškoćama, njihovi se roditelji često susreću s nerazumijevanjem sustava i trebaju se javno boriti za prava svoje djece. U toj se borbi često osjećaju osamljeno i nevidljivo pa je svaka podrška dobrodošla.
Podržite ih na prosvjedima, pozovite poznanike da učine isto i zajedno se borite za djecu koja su često zakinuta za osnovna prava.

Možda će vas zanimati

Najnovije