Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomozite djeci da imaju ispunjene ljetne praznike

Konačno praznici! Ali što sada raditi s djecom ? Kako ih organizirati da ne budu cijelo vrijeme za računalom, pred televizorom ili da bulje u mobitel?

U biti, najbolje je da djeca sebi osiguraju društvo. Predlažem da se dobro raspitaju i zapišu termine u kojima njihovo društvo putuje. A onda se, koliko možete, prilagodite svojom organizacijom njima. Jer kada imaju dobro društvo, sve je lakše.

U slučaju da imaju ekipu, evo što mogu korisno raditi

Ljetni praznici su vrijeme za boravak na plaži. No tko ne može na more, dobro će mu poslužiti i obližnji bazeni ili boravak u prirodi… Najbolje će se organizirati i u ovome uživati ako nađu stalno društvo za to, tj. ako im ovo postane svakodnevica.

Sljedeća divna stvar su u biciklističke pustolovine, naravno ako imaju dovoljno godina za tako nešto. Tinejdžeri mogu tako bolje upoznati svoj grad, a maleni će se držati svog kvarta. Oni će i s tim biti zadovoljni.

Dozvolite im da dulje ostanu vani. Najljepše su ljetne večeri u kojima mali igraju skrivača, a stariji međusobno razgovaraju ili slušaju glazbu.

Ja ću mojim kćerima ovog ljeta predložiti da organiziraju zabave s društvenim igrama, tj. da pozivaju društvo na kartanje, uz grickalice i sok (znam da nije zdravo, ali tako se karta). Ne veliko društvo, već oko troje, četvero njih i da pritom nauče razne zanimljive igre. Ne mislim na “magarce” i slično, već na neke igre u kojima je potrebno malo više razmišljati kao što su bela, sedmice u parovima, možda čak i preferans za srednjoškolce (a ja imam i takve).

children playing cards in a trailer, Image: 170344575, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alžbeta Trubačová - ČIF

Što ako je do društva teško doći?

Moj prijedlog je da pozovete najboljeg prijatelja ili prijateljicu iz razreda kod vas, ali ne na dva sata, već na nekoliko dana. Prvo kod vas, onda kod njih, nakon male pauze. Tako ćete priuštiti intenzivno druženje svome djetetu i stvoriti neke lijepe uspomene.

Pozovite i djecu svojih članova obitelji. Nije čak naročito ni važno da se djeca međusobno sjajno slažu. Bitno je da se nešto događa i da društva ima. I od onih s kojima je teško, djeca uče neke važne socijalne vještine, iako ako su neugodni, ne treba ih dugo zadržavati.

Za one starije vrijedi razmisliti o kampovima. Ako nemate novca, uvijek se nađu i neki besplatni.

Razmotrite opcije kao što su bake i djedovi na selu, tete u drugom gradu… Možda se bune jer tamo nema interneta i poznatog društva, ali mislim da će praznici dobiti poseban šarm ako odu barem na dva, tri dana, jer će im promjena svakako dobro doći.

A kad baš nema nikoga?

Bit će mnogo takvih trenutaka. Ali ljeto se može iskoristiti da nauče i određene važne životne vještine. Evo nekoliko prijedloga.

1. Npr. starija djeca mogu učiti kuhati neke jednostavne stvari! Neka barem peku jaja, prave tople sendviče, mute sladoled iz vrećice ili kuhaju puding. A naravno da pojedini mogu pripremiti i nešto složenije. Samo im dozvolite da malo zabrljaju kuhinju (i da je, naravno, nakon toga urede).

2. Mogu učiti zašiti gumbiće, oprati automobil, pecati ribu, pokušaju popraviti neki sitan kvar, napumpati gume na biciklu…

3. Pokušajte zainteresirati dijete za neki hobi. Evo primjera:

  • slikanje i crtanje (nabavite im neki nov likovni materijal, npr. ugljen)
  • izrada maketa
  • izrada predmeta od drveta
  • šivanje (ovo više vole djevojčice)…
  • pravljenje raznih frizura opet za djevojčice (npr. pletenica u obliku rajfa)…

4. Dozvolite djeci da koriste Pinterest. Tamo postoji ogromna riznica ideja, a veliki broj njih mogu sami izrađivati. Neka nađu način da ukrase svoju sobu, naprave planere, spomenare, okvire za slike i fotografije…

5. Na kompjuteru se može provesti itekako kvalitetno vrijeme. Zato nemojte djeci pod svaku cijenu braniti da budu na računalu. Igranje igrica svakako ograničite, ali zato predlažem da motivirate djecu da nauče na računalu kako napraviti dobru prezentaciju, za starije da otvore neki blog… Ili kako da koriste Photoshop…

Ima tu veoma korisnih stvari i mnogo tutorijala na internetu. Samo naprijed! Računalne vještine su budućnost! Izdvojite vrijeme da s njima porazgovarate o tome što ih od ovih područja više zanima. Neka vam pokazuju što su naučili i neka uživaju.

Portrait of a little cute blonde girl using computer, Image: 291375503, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

6Predložite im da pišu dnevnik. Djeca od ovoga brzo odustanu, ali je ok i samo da započnu. Mogu neko vrijeme kreativno utrošiti i na ukrašavanje korica dnevnika i slično…

7. Raspitajte se o kulturnoj ponudi grada. Posvuda se nude razni besplatni sadržaji za djecu preko ljeta. Možda pronađete nešto što bi vam moglo odgovarati.

8. Kao prvu aktivnost, odmah nakon praznika, predlažem generalno uređivanje sobe, što podrazumijeva da izvade sve svoje knjige i bilježnice, razvrstaju ih, prodaju ono što se može prodati i što im više neće trebati… Isto to mogu napraviti s odjećom. I, naravno, trebali bi zaista generalno urediti svoju sobu, što znači pomicanje namještaja, pranje ladica, ormara… Neka to rade sami ako su stariji od npr. 10 godina i neka to naprave detaljno.

Kada soba zablista, i oni će se dobro osjećati, ma koliko negodovali na početku. (Inače, moja djeca će, osim svoje sobe, ovaj tjedan dobiti zadatak da urede i kuhinju iznutra, dakle da izvade posuđe, obrišu elemente i onda sve lijepo slože nazad.)

9. Dalje, ako vaše dijete želi učiti neki glazbeni instrument, a vi imate mogućnosti platiti privatne satove, dani u kojima vrijeme sporo teče su kao stvoreni za to da se ponovo i ponovo uvježbava ista melodija. Ovdje moram naglasiti da ovaj savjet vrijedi isključivo ako dijete to želi!

I dosada ima svojih prednosti!

Ono što bih voljela da znate je da dosada nije najgore što se djeci može dogoditi. Dosada također ima svoje benefite. To je vrijeme za maštu i za razmišljanje. Ja je smatram dragocjenom. Sjećam se koliko je dosade bilo u mom djetinjstvu i o čemu sam sve tada promišljala…  Možda čak uzmu nešto za čitanje! (Osobito ako ih odvedete do biblioteke da sami izaberu nešto moderno i zabavno). Kada su im dani jako zabavni, čitaju samo oni koji to najviše vole, a ostalima ne pada na pamet. Međutim, u dugim toplim ljetnim satima, kada se nigdje ne može, a elektronski uređaji su ograničenog pristupa, knjiga može biti odlična zabava ili možda pisanje knjige, crtanje stripa i slično.

Najgore što im se može dogoditi je da satima sjede pred ekranom bez cilja, a znajte da to mogu samo uz vašu dozvolu. Ako samo budete prigovarali, ali ih ustvari ostavljali da to i dalje rade (dulje od 2 sata dnevno) znajte da ste sudionik u tome!

Poznajem mamu koja svaki dan kad krene na posao, u svoju torbu spakira kablove!

Tekst: Biljana Grbović

Foto: Profimedia

Najnovije