U tijeku su upisi u vrtiće, a vaše dijete još nije spremno ili ga ne planirate upisati? Ako se uskoro vraćate na posao, a nemate ili ne želite tražiti pomoć od baka i djedova, vjerojatno ste počeli razmišljati o angažiranju tete čuvalice.

Dobra preporuka zlata vrijedi

Prije nego se bacite u potragu, trebate odlučiti kakvu vrstu usluge tražite. Trebate li samo povremeno čuvanje djeteta na nekoliko sati, poludnevno ili cjelodnevno čuvanje.

Preporuku za čuvalicu najbolje je prvo potražiti kod prijatelja koji su već imali iskustva s angažiranjem osoba za čuvanje djece. Na taj se način čuvalice uglavnom i pronalaze.
Ako vaši prijatelji nemaju takvih iskustava, na internetu je dostupno nekoliko servisa na kojima možete pronaći kandidate za čuvanje, a raspitati se možete i na tematskim Facebook grupama.

Imate li jedno ili više djece?

Vodite računa o tome da osoba koju odaberete postaje dio vaše obitelji, čak i kad je riječ o povremenom angažmanu. Osoba je to kojoj ćete povjeriti najvrjednije što imate – svoje dijete, ali i svoj dom i privatnost.

Dobro je da prilikom razgovora s kandidatima, dijete bude prisutno pa da odmah vidite kako se osoba odnosi prema njemu, zna li komunicirati s djetetom i prepoznaje li njegove potrebe.
Dobro je napraviti jedno do dva probna čuvanja na kojima ćete biti prisutni, ali iz prikrajka, ako vas dijete zatreba. U probnom periodu osobu možete upoznati s vašim domom i navikama djeteta, od rasporeda spavanja, šetnji do hranjenja.

teta čuvalica
Shutterstock 

Odmah na početku trebate dogovoriti sve što se od čuvalice očekuje. Hoće li samo čuvati dijete ili će uz to i pripremati hranu, možda pospremati stan, voditi dijete na aktivnosti i sl.

Veći je izazov pronaći osobu za čuvanje dvoje ili više djece, ili za dijete s teškoćama u razvoju. Također je važno iskomunicirati ako imate kućne ljubimce i očekivanja vezana uz brigu o njima dok vas nema.

Možete li priuštiti čuvalicu?

Više je žena zastupljeno u ovom poslu nego muškaraca, a najviše studentica i umirovljenica.

Cijena sata tete čuvalice kreće se od 25 do 50 kuna, ovisno o broju djece, mjesečnom angažmanu i dodatnim uslugama. Cijena je veća za povremeno čuvanje.

Ako tetu čuvalicu angažirate na puno radno vrijeme, pet dana u tjednu, to vas može koštati od 3.000 do 4000 kn mjesečno, a uz dodatne usluge i više.
Cijena značajno ovisi o tome je li osoba stručno osposobljena za dadilju pa djeluje putem svog servisa ili nema dodatne kompetencije, osim eventualno pedagoškog fakulteta. Cijena ovisi i o gradu te internom dogovoru između roditelja i tete čuvalice.