Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 ZABLUDA O MAJČINSTVU: 'Dojit ću šest mjeseci i počinjem vježbati čim prođe postpartum'

Autor Jelena Pervan

Razlika između onoga što smo mislili da će biti kad dođe dijete i realnosti ponekad je ogromna.

 postporođajna depresija

Kažu da savršeni roditelji postoje, samo što oni još uvijek nemaju djecu. Vizija roditeljstva prije dolaska djeteta često bude sasvim drugačija od stvarnosti. Za neke ste situacije bili potpuno sigurni da se u njih nećete dovoditi i da vaše dijete nikad neće ovako ili onako. Mama Nina Palmo za Parent.com priznaje u što je sve o roditeljstvu vjerovala prije nego je i sama postala mama.

Nervoznu bebu možeš spustiti u krevet i zaspat će

Mama Nina ističe kako joj je ova laž kasnije bila posebno smiješna. Stavila bi budnu bebu u krevetić, beba mi nekoliko trenutaka bila mirna i nakon toga bi joj uputila pogled koji bi pozivao na šetnju, na maženje, nošenje.

Nina vjeruje kako bebe imaju dva stanja, budnost i snažnu pospanost, sve između nije za krevet.

Večer je vrijeme za povezivanje s partnerom

Dok su imali jedno dijete koje je ranije odlazilo spavati, ovo je funkcioniralo, komentira Nina no kaže kako ta faza nije dugo trajala.

S dvoje djece, od kojih jedno voli kasnije odlaziti na spavanje, to više nije moguće. Sada na spavanje odlaze svi zajedno što je dobro jer kako kaže, nema bitki i stresa prije spavanja. Nina kaže kako je najbolje vrijeme za povezivanje s partnerom postalo vrijeme nakon dobro provedenog dana s djecom, dok djeca gledaju film, a oni opušteno razgovaraju. Druga je opcija angažman tete čuvalice.

Smatra da je važno pronalaziti vrijeme za razgovor koji ne uključuje djecu no da to vrijeme ne mora uvijek biti navečer.

Dojit ćeš godinu dana

Nina komentira kako je imala sreće s dojenjem no kako je vjerovala da će dojiti samo šest mjeseci i zatim će beba prijeći na čvrstu hranu pa će se podoji smanjivati, no djeca su imala drugačije planove. Nisu bila pretjerano zainteresirana za krutu hranu, više je hrane završavalo u kosi nego u ustima. Iako mnogi godinu dana dojenja smatraju najprihvatljivijom, to nije tako uobičajeno u praksi, govori Nina.

Moraš to napraviti, inače dijete nikad neće…

Kad se rodila njezina najstarija kći, u početku je stalno drijemala na Nini. Tad je bila tek novorođenče i tako je trebalo biti, govorila si je Nina. No kad je djevojčica napunila četiri mjeseca počela su pitanja. Bi li već trebala spavati u svom krevetiću? Što ako nikada ne nauči spavati samostalno?

 zajedničko spavanje s djecom u istom krevetu Izvor: Shutterstock

No, vrijeme je pokazalo da nije bilo razloga za brigu. Djeca u sebi imaju želju i potrebu za samostalnošću, ali to čine u svoje vrijeme. Koja godina više u zajedničkom krevetu, neće učiniti nesamostalne ljude od njih.

Postaje lakše kako djeca rastu

Ovo je samo na pola laž, kaže Nina. Njezina djeca sada imaju pet i pol i dvije i pol godine i lakše je nego što je bilo prije dvije godine. Teško joj je bilo u početku, s malim djetetom i novorođenčetom. Sada imaju više neprekidanog sna noću i nema toliko vrištanja u autu, no imati dvoje djece različite dobi i karaktera je izazovno. Beba se puno lakše prilagodi vašim planovima dok je sa starijom djecom to teže i sporije.

Mala djeca, kaže Nina, uglavnom sve mogu riješiti spavanjem, zagrljajem ili hranjenjem, a kako rastu, djeca šire i svoje svjetove i ne možemo sve njihove probleme više riješiti zagrljajem ili maženjem.

Tvoj život više nikad neće biti isti

Nina tvrdi kako je ova izjava u suštini istinita jer se život zauvijek mijenja nakon dolaska djece no naglašava kako se ovom rečenicom često implicira kako će život biti gori nego što je bio prije dolaska djece.

Istina je, kaže, da stvarno više nikad neće biti isti jer će biti puno bolji.

Možda će vas zanimati

Najnovije