Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I novorođenče se dosađuje! Četiri načina kako ga zabaviti i umiriti plač

S obzirom na to da se novorođenče iznenada susreće s velikim promjenama u načinu života, njegova potreba da se osjeća sigurno posve je razumljiva. Bliski kontakt s roditeljem najbolji je način da zadovoljimo sve njegove potrebe, ...

 kkao umiriti novorođenče

Tek rođenoj bebi refleksi omogućavaju funkcioniranje. Primjerice, automatski okreće glavu kad leži licem prema dolje, jer joj to olakšava disanje; zatim okreče glavu prema izvoru zvuka te, naravno, počinje sisati čim usta dođu u blizinu nečega. Ovim i još nizom drugih refleksnih reakcija dijete se bori za stanje ugode, no katkad, ipak, to nije dovoljno, upozorava dr. T. Berry Brazelton s Medicinskog fakulteta na Harvardu, autor svjetskog bestselera o razvoju djece "Čudesni tjedni". Kad joj je vruće, hladno, kad je gladna, ali i kad joj je dosadeno, beba će reagirati plačem. Mnoga djeca pokazuju temperament već od prvih dana, pa će, primjerice, plakati čim se probude, jer je to njihov način da dobiju pažnju. Evo četiri načina kako umiriti plač i zabaviti dijete.

Ponudite im priliku da vide, čuju i dodirnu sve što im je zanimljivo. Bez obzira na to što neće razumjeti što mu govorite, opisujte ono što vidite. Dijete će uživati slušajući vaš glas, a ubrzo će početi i prepoznavati predmete.

Već smo rekli da dijete voli slušati vaš glas, ali zbunjujuće može biti ako u isto vrijeme čuje i glasove i, primjerice, zvuk s televizora. Teško će se usredotočiti na više glasova istodobno.

Postavite zanimljive predmete na mjesto gdje ih dijete može vidjeti kako bi ih moglo istraživati pogledom.

Eksperimentirajte s glazbom. Otkrijte koju vrstu glazbe dijete najviše voli i koja ga najbolje smiruje. Koju god aktivnost odabrali, neka vas uvijek vodi djetetova reakcija, a kad je glazba u pitanju, ona u većini slučajeva djeluje smirujuće.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije