Razumijevanje zašto se vaša beba često budi noću ili ostaje dugo budna može vam pomoći da poduzmete potrebne mjere kako bi počela duže spavati.

Noćna buđenja prilično su česta kod dojenčadi i male djece. Novorođenče se uglavnom često budi noću zbog gladi. Nakon što prijeđu granicu od četiri mjeseca, trebali bi spavati duže. Međutim, ako se unatoč pravilnom hranjenju, vaša beba često budi noću, trebali biste pokušati utvrditi glavni uzrok. Evo nekoliko mogućih razloga:

1. Glad
Dolazi li do poremećaja ciklusa spavanja ubrzo nakon što ste stavili bebu u krevet? Ako da, postoji velika vjerojatnost da beba nije dovoljno pojela. Gladna beba će se često buditi i biti nervozna.

2. Nelagoda
Primarno sredstvo komunikacije vaše bebe je plač. Ako ne može spavati dulje od 2 do 3 sata, to bi mogla biti posljedica neke nelagode i probudit će se plačući da bi vam skrenula pozornost na problem. Pažljivo pratite bebu tijekom dana kako biste vidjeli ima li kakvih oteklina ili modrica na njezinu tijelu. Nelagodu može potknuti i vrućina, hladnoća ili mokra pelena.

3. Začepljen nos
Dojenčad diše na nos. Začepljenost nosa može uzrokovati probleme s disanjem i dovesti do poremećaja sna.

4. Bol u trbuhu
Vrlo česti problemi koje bebe imaju su grčevi. Uzrokuju bolove u trbuhu koji će probuditi bebu.

5. Bučno okruženje
Kamion u prolazu, zvonjava zvona ili čak razgovor između vas i vašeg partnera može prekinuti san vaše bebe.

6. Navika
Ako je beba navikla spavati u nepravilnim intervalima, to bi joj moglo postati navika i rezultirati čestim noćnim buđenjima.

7. Infekcija ili bolest
Beba se može često buditi zbog infekcije ili bolesti. Ako je u fazi puzanja, sklona je uzimati predmete i stavljati ih u usta, što povećava mogućnost zaraze, a onda i noćna buđenja.

izbijanje zubića
Shutterstock 

8. Izbijanje zubića

Bebe su nervozne kada im niču zubi. Ako primijetite simptome, kao što su prekomjerno slinjenje, razdražljivost, crvenilo obraza i desni te pretjerano griženje ili žvakanje, to je najvjerovatniji razlog buđenju.

9. Promjena okoline
Promjena okoline također može uzrokovati česta noćna buđenja. Ako bebu premjestite iz svoje sobe u njezinu ili s madraca u krevetić, moglo bi joj trebati nekoliko noći da se navikne na novu okolinu.

10. Rutina prije spavanja
Mnogi roditelji imaju rutinu prije spavanja kojom uspavljuju mališana. To je pjevanje uspavanki, puštanje glazbe, ljuljanje, gugutanje ili hodanje s bebom u naručju. Ako učinite bilo što od ovoga kako biste uspavali bebu, možda neće moći sama zaspati nakon noćnog buđenja ako sve ne ponovite.

Bebe mogu doživjeti poremećaj ciklusa spavanja kada se približavaju razvojnim prekretnicama. Na primjer, kada nauče proizvoditi zvukove ili hvatati stvari, naći ćete ih usred noći kako vježbaju tek otkrivenu vještinu. Možda ćete to prvi put primijetiti u fazi regresije spavanja od 4 mjeseca. U ovoj fazi bebe uče mnoge zanimljive vještine, koje ih noću drže budnima. Slični ciklusi regresije sna javljaju se i u kasnijim fazama.

Količina sna, koja je potrebna bebama, može varirati ovisno o njihovoj dobi i obrascu spavanja. Dojenčetu je potrebno oko 14 do 17 sati sna u 24 sata, s pauzama za hranjenje svaka 3 do 4 sata. Neke bebe spavaju 19 sati. U dobi od dva do tri mjeseca dojenčad počinje noću spavati pet ili šest sati u komadu.

Studije pokazuju da je ciklus spavanja dinamičan proces koji se brzo mijenja tijekom prvih nekoliko godina života. Kada bebe navrše oko deset tjedana, počinju spavati bolje i duže nego prije. Također, smanjuje im se trajanje dnevnog drijemanja, a povećava vrijeme budnosti.
Međutim, ako se beba i dalje često budi tijekom noći, a nedostatak sna utječe na njezino zdravlje ili temperament, morat ćete otkriti uzrok buđenju i posavjetovati se s pedijatrom.