Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Todlerima je potrebno popodnevno spavanje, ali kako ih potaknuti na san ako to ne žele?

Mnoge su koristi od poslijepodnevnoga spavanja, ali što kad vaš trogodišnjak nikako se ne želi prepustiti čarima sna pa svoj umor manifestira nervozom, cendranjem, tantrumima... Evo nekoliko savjeta kako ga potaknuti na dnevni odmor

 todler spava

Popodnevno spavanje može trajati samo neko kratko vrijeme, 45 minuta do sat vremena, ali itekako utječe na cijeli djetetov dan. Poboljšava mu raspoloženje i smanjuje nervozu, plač, cendravost ili bijes. Studije su pokazale i djeca koja svakodnevno spavaju tijekom dana rjeđe obolijevaju i rastu brže od svojih vršnjaka. Osim toga, drijemanje povećava raspon pažnje i utječe na bolji razvoj mozga – prednosti su gotovo beskrajne!

Popodnevno spavanje također pomaže u nadoknađivanju noćnog sna jer premalo sna tijekom 24  može imati negativan učinak na dijete, ugrožavajući budnost i rad mozga te pojačavajući nervozu i umor.

Postoji mnogo načina kako možete pomoći djetetu da zaspe tijekom dana, ali ni najbolja ideja na svijetu može propasti u svojoj realizaciji ako ne riješite uzrok zbog kojega vaš todler odbija spavati.   Ne postoji samo jedan razlog zbog kojeg bebe i mala djeca ne žele spavati danju, a prije nego što se odlučite na koji ćete način početi rješavati problem, doznajte što motivira vaše dijete i koji je uzrok nespavanja. Tek tada sastavite plan za svladavanje njegova otpora prema dnevnome spavanju.

Problem: Vaše je dijete doživjelo promjenu u dnevnom ritmu

Razmislite o tome je li bilo ikakvih promjena u dnevnoj rutini vašega mališana, je li nedavno prošao neki razvojni skok, je li dijete nedavno počelo puzati, hodati, jesti krutu hranu ili krenulo u vrtić? Svaka takva promjena može utjecati na obrazac spavanja. Promotrite kada se kod vašeg djeteta pokazuju znakovi umora pa raspored spavanja prema novim potrebama.

Problem: Raspored spavanja ne podudara se s biološkim satom vašeg djeteta

Vrijeme dnevnog spavanja, vrijeme noćnog spavanja, vrijeme obroka, izloženost svjetlu i mraku, ali i ostale dnevne aktivnosti mogu utjecati na biološki sat vašeg klinca. Provjerite postoji li određena rutina u aktivnostima i uskladite ga sa spavanjem. Na primjer, nepravilan redoslijed aktivnosti, poput aktivnog vremena za igru ​​neposredno prije spavanja, može utjecati na spremnost djeteta da ode na odmor.

Problem: Dijete nema uspostavljenu rutinu spavanja

Ako je radnim danima vrijeme dnevnog odmora, vrijeme spavanja i buđenja neprimjereni te imate problem jer dijete popodne ne želi zaspati, ali vikendom su pogođeni i ono odspava popodne, vašem djetetu treba rutina. No, ako je situacija obrnuta, vaše dijete u vrtiću normalno spava, a vikendom kod kuće imate problema, pokušajte se 'namjestiti' na vrtićko vrijeme s odstupanjem od maksimalno pola sata.

Problem: Dijete je preumorno i previše nervozno da bi zaspalo

Vjerojatno teško prepoznajete umor kod svoga klinca jer je čitavo vrijeme aktivan, a jedini znak prepoznavanja je cmizdravost i nervoza koja se manifestira kad je umor dosegao tu razinu da se u krevetu teško može umiriti i zaspati. No ako uranite, imate drugi problem – tada će teško zaspati pak zbog toga što nije umorno.

Kako biste naučili prepoznavati znakove pospanosti svoga djeteta, promatrajte njegovo ponašanje i navike ujutro čim se probudi, kada je odmorno. Potom, usporedite njegovo ponašanje s onim predvečer, od vremena večere do spavanja, kada većina djece pokazuje znakove umora. Kako je večer uobičajeno vrijeme spavanja, zapamtite kako se i po čemu djetetovo ponašanje i govor tijela razlikuju od onoga kad je budno i osvježeno. Pokušajte staviti dijete na dpopodnevno spavanje čim prepoznate prve znakove umora. Umorno će dijete lako zaspati te će spavati duže i bolje.

 uspavljivanje bocom

Problem: Oslanjate ste se na određena 'pomagala' za uspavljivanje

Dijete koje navikne zaspati na jedan vrlo specifičan način, teško da će zaspati na neki drugi način. Ako je dijete naviklo zaspati na majčinim prsima tijekom popodnevnoga odmora ili s roditeljem u krevetu, teško da će zaspati na neki drugi način. Da bi dijete usvojilo novu naviku, trebaju mu tri tjedna do mjesec dana.  

Najčešće metode na koje se djeca naviknu su dojenje ili hranjenje na bočicu, uspavljivanje u ljuljački, kolicima ili autosjedalici.  Ako želite da vam dijete spava popodne, što prije ga odviknite od 'pomagala'. U početku može biti suza, ali dugoročno će se prilagoditi i bolje odmoriti.

Problem: Vaše je dijete podmukli spavač

Što znači 'podmukli spavač'? Riječ je o djeci kojima je dovoljno 10 minuta sna, koji će uloviti na kauču dok gledaju crtić ili u automobilu dok se vozite kući, a potom će nastaviti kroz dan i neće pokazivati znakove umora. Ovaj 'mikro-drijemež' ne daje vašem klincu korist koju bi dobio kada bi ulovio popodnevni sat od sat vremena, a pokvarit će potpuno dnevni odmor.

Da biste zaobišli ovaj problem, ne stavljajte dijete u okruženje koje u njemu izaziva potrebu za drijemežom u vrijeme kad primijetite prve znakove umora, osim ako ga ne možete ostaviti da se naspava.

Trikovi kojima se možete poslužiti za uspostavljanje popodnevnog spavanja

Bez obzira na to zašto vaše dijete ne želi spavati popodne, vi ga možete potaknuti:

  • budite dosljedniu dnevnom rasporedu koji je usklađen s biološkim satom vašeg djeteta
  • stvorite dnevnu rutinu, obroci i vrijeme spavanja događaju se u isto vrijeme
  • svoj raspored prilagodite djetetovim znakovima umora, a vrijeme spavanja je kada dijete postane tiše, izgubi interes za igračke ili igru, nervozno je, trlja oči ili uši i, naravno, počne zijevati
  • stvorite opuštajuću rutina prije spavanja prema kojoj dijete prepoznaje da je vrijeme za spavanje te mu pomozite se smiri i opusti
  • postavite mjesto za spavanje i udobno odjenite dijete
  • budno vrijeme neka bude aktivno, a pola sata prije svakog spavanja tiho, prigušite dnevno svjetlo
  • imajte na umu da ne možete prisiliti dijete na spavanje, ali možete slijediti osnovna biološka pravila, prepoznati znakove umora i stvoriti okruženje koje potiče na san i opuštanje.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije