Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMATE VIŠKA MAJČINOGA MLIJEKA? Od njega možete raditi sir, sladoled pa i nakit

Autor Sanja Matasić

Majčino mlijeko je hranjivo i ljekovito, a nekima su na pamet pale zanimljive ideje o tome kako ga sve možete iskoristiti

 majčino mlijeko.jpg Izvor: Shutterstock, Instagram

Poznate su sve dobrobiti majčinoga mlijeka za bebu, no ono je, gledano općenito, pravo tekuće zlato. Ono sadržava esencijalne hranjive tvari, poput ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vodu. No majčino mlijeko nije samo hrana - ono ima veću vrijednost od samo prehrambene.

Od čega se sastoji majčino mlijeko?

Evo još nekih sastojaka majčinog mlijeka, koji su prisutnih u svakoj hrani, a od kojih se mnogi ne mogu nadomjestiti suplementima:

1. U sastavu majčinog mlijeka je oko milijun živih stanica, što uključuje bijela krvna zrnca koja jačaju imunitet, kao i matične stanice, koje mogu pomoći organima u razvoju i regeneraciji.

2. Majčino mlijeko ima više od 1000 proteina.

3. Svi proteini u majčinu mlijeku sadrže aminokiseline, i to više od 20 vrsta. Neki od tih proteina nazivaju se nukleotidi, a njihova se razina povećava noću, što, prema zannstevnim istraživanjima, utječe na bolji san.

4. Jedan od sastojaka je i više od 200 složenih šećera, oligosaharida, koji djeluju kao prebiotici, hraneći ‘dobre bakterije’ u bebinim crijevima. Također, sprečavaju ulazak infekcija u krvotok i smanjuju rizik od upale mozga.

4. Majčino mlijeko sadrži više od 40 enzima. Enzimi su katalizatori koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu, a njihova je uloga u mlijeku da poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav djeteta, kao i da pomažu boljoj apsorpciji željeza.

5. U majčinu mlijeku nalazi se puno hormona koji 'šalju' poruke između tkiva i organa kako bi se osiguralo njihovo ispravno djelovanje.

6. Tu su i vitamini i minerali, hranjive tvari koje podržavaju zdrav rast i rad organa.

7. Majčino je mlijeko bogato antitijelima, koja su još poznata kao imunoglobulini.

Može biti bebina hrana, ali i...

Mnoge majke imaju viška mlijeka i redovito se izdajaju te svoje mlijeko skladište u zamrzivačima. Neke su čak napravile i dobar posao, prodajući ga dizačima utega i fitness freakovima. Na internetu postoje različiti recepti što se sve može s majčinim mlijekom osim hraniti bebu. Naravno, nekima su ova rješenja 'odvratna', a neki sve to lajkaju i razmišljaju o tome kako najbolje iskoristiti benefite ovoga tekućeg zlata. Izdvojili smo samo neke koji su nas najviše dojmili.


Neki poludjeli za sladoledom!

Možda će se nekim ljubiteljima sladoleda dići želudac od pomisli da se ova slastica može pripremiti od majčinoga mlijeka, ali u njoj bebe doista uživaju, a i neki odrasli. Možete ga pripremiti kod kuće, pomiješati svoje mlijeko s voćem i zamrznuti. Možda ćete se šokirati spoznajom da je jedan strani brend počeo i proizvoditi sladoled od majčinoga mlijeka, i nisu ga kupovale samo mame za svoje bebe.  

Za njegu - sapun od izdojenog mlijeka

Upravo zato što majčino mlijeko obiluje proteinima, esencijalnim aminokiselinama i vitaminima, idealno je za njegu kože.

Zašto se ne ukrasiti i imati uspomenu?

Dojenje je razdoblje kojega se mnoge mame rado sjećaju jer je povezanost s bebom u tome razdoblju majčinstva doista posebna. Pa zašto nemati uspomenu na divno zajedništvo s bebom? Nicola Kamminga iz Velike Britanije pronašla je posebnu tehniku kojom pretvara mlijeko u prava mala umjetnička djela. Nicola po narudžbi izrađuje nakit od majčina mlijeka i za druge majke.

Volite sir! Zašto ne?

Glavni kuhar jednog restorana u New Yorku Daniel Angerer i njegova žena Lori prije nekoliko su godina uveli jednu gastro novost u svoju ponudu jela. No do recepta je došlo posve slučajno, kada im je u kućnom hladnjaku ponestalo mjesta za skladištenje majčina mlijeka. Kako ga ne bi bacili, Daniel je smislio recept za sir u kojem, kako kaže, mogu uživati i veliki i mali. 

Ne samo za čišćenje lica

Dakle, vidjeli smo sapune, ali možete napraviti i losion. Naime, majčino mlijeko u obliku losiona može se koristiti protiv ekcema, osipa od pelena, ali i za stariju djecu, za liječenje akni.

 Eto, ako niste gadljivi i majčino mlijeko smatrate pravom blagodati, zašto ga ne isporobate i u nekom drugom obliku. Zar nije šteta baciti tako vrijednu tekućinu? Pogotovo ako imate viška.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije