Dođite u ZOO vrt, upoznajte životinjice kojima je voda dom i naučite kako štedjeti vodu

Porastom broja stanovnika na Zemlji nestašica pitke vode postaje veliki problem. Procjenjuje se da svaka osoba dnevno popije od 2 do 4 litre vode na dan. Postoji i potrošnja vode koje nismo dovoljno svjesni. Naime, velika se količina vode troši u proizvodnji hrane. Upravo na taj problem ove godine upozoravaju i Ujedinjeni narodi.



Voda se nemilice troši kako u ratarstvu, tako i u stočarstvu. Primjerice, za proizvodnju samo 150 grama svinjetine potrebno je čak 690 litara vode, a za običan hamburger s osnovnim sastojcima čak 2400 litara. Zbog toga je jedan od načina uštede vode i izbor što zdravije prehrane. Voda se štedi i štednjom hrane. Zastrašuje činjenica da se u razvijenim zemljama svijeta baca čak 30 % proizvedene hrane.



U subotu, 24. ožujka, od 10 do 17 sati, sve će u Zoološkom vrtu grada Zagreba biti podređeno vodi kao izvoru života na našem planetu.



Posjetitelji će ispred Insektarija moći doznati koliko vode dnevno se potroši na hranjenje životinjica, a za najmlađe je pripremljen niz edukativnih kutaka. U njima će moći upoznati životinje kojima je voda dom, sudjelovati u pokusima s vodom te pokazati svoju kreativnost. Djeca će kroz sve te aktivnosti čuti i savjete kako se voda može štedjeti u svakodnevnom životu.