Conz Preti, majka troje djece mlađe od pet godina, od kojih su dvojejednojajčani blizanci, otkrila je što bi voljela da je znala prije nego što je rodila blizance.

"Trebali su mi tjedni da prihvatim ideju da ću imati blizance. Puno sam istraživala o tome kako biti što spremnija za njihov dolazak. Voljela bih da mogu vratiti vrijeme i reći si da će sve biti više nego OK. Evo što sam naučila", napisala je za Businessinsider.com.

1. Nikada ih nisam zamijenila

Jedna od prvih briga ove mame bila je da neće moći razlikovati svoje jednojajčane blizance. "Imamo prijatelje i članove obitelji koji imaju blizance, a ja nikad nisam znala koji je koji. Bojala sam se da ću dvaput nahraniti istu bebu ili im pomiješati imena."

Majka je ispričala kako je nakon izlaska iz rodilišta bebama stavila narukvice na kojima je pisalo beba A i beba B, a kasnije im je nokte na nogama lakirala u drugu boju.

"Međutim, stvarnost je takva da su oni za mene fizički potpuno različiti. Ne izgledaju toliko slični i u tri godine njihova života nikad ih nisam pomiješala."

5 stvari koje sam naučila kao mama blizanaca
Shutterstock 

2. Blizanci nisu dvostruki posao nego više od toga

Kaže da je puno puta čula komentare drugih roditelja koji imaju jedno dijete da su blizanci dvostruki posao. Ali nisu baš u pravu. "Iako imate dvije pelene za promijeniti, bočice za pranje i odjeću za peglanje, to je zapravo puno više od toga. Moje starije dijete imalo je dvije godine kad su se blizanci rodili, suprug i ja bili smo brojčano nadjačani i morali brinuti o svim njihovim potrebama u isto vrijeme."

Ova mama kaže da su ona i suprug, budući da nisu imali ničiju pomoć, ubrzo naučili zaboraviti na perfekcionizam i fokusirati se na trenutne potrebe mališana.

3. Raspored je ključan

Dok se pripremala za dobrodošlicu svojim blizancima, ova mama je razgovarala s roditeljima drugih blizanaca i svi su joj rekli da je ključno da obje bebe uči istom rasporedu.

"Poslušali smo taj savjet. Ako bi se jedan probudio usred noći da jede, probudili bismo drugog da ga nahranimo. To znači da smo od prvog dana mogli spavati najmanje četiri sata zajedno."

4. Ruke su mi uvijek zauzete

Svaki put kada ova mama izađe van sa svojim mališanima, u 99 posto situacija dobije komentare da su joj "ruke uvijek zauzete" tj. s blizancima uvijek ima posla.

"Iako sam sigurna da samo pokušavaju biti suosjećajni, postaje dosadno. Ne treba mi podsjetnik koliko je sve kaotično svaki put kad nešto radimo kao obitelj", priznaje.

5 stvari koje sam naučila kao mama blizanaca
Shutterstock 

5. Blizancima ne trebaju dva komada iste stvari

Jedna od prvih briga ove mame nakon što rodi blizance je koliko će im stvari trebati. Iako su za obje bebe morali nabaviti ono najvažnije – autosjedalicu, krevetić, stolicu za hranjenje, ističe kako većinu stvari zapravo ne treba kupovati dvaput. "Htjeli smo ih potaknuti na dijeljenje od samog početka, a iz iskustva s prvim djetetom znala sam da bebe ne trebaju puno u prvoj godini života. Naše troje djece puno se više igralo praznim kutijama za pelene i silikonskim lopaticama nego s pravim igračkama. Smanjili smo gomilanje stvari u kući i više pazili što kupujemo“, istaknula je ova majka.

Otkrila je i kako blizance nikada nisu odijevali u identičnu odjeću jer su ih od malih nogu htjeli učiti da istražuju svoju individualnost.

"Vjerujem da je teško odrastati s nekim tko izgleda identično tebi, stoga želimo da svatko od njih bude svoje dijete, a ne ‘blizanci’", zaključila je.