Kad pogledamo neku generaciju, obično se ističu određena imena. Na primjer, ako ste generacija rođena oko 1980-e vjerojatno ste u školi imali puno Ivana, kako djevojčica tako i dječaka. Ako ste rođeni sredinom 20. stoljeća, sigurno ste poznavali puno žena s imenima Marija i Mirjana. Ako ste pak imali djecu u ranim 2000-ima, velika je vjerojatnost da ste za svoju djevojčicu odabrali ime Lucija, a za dječaka Luka. 

Tvrtka Mireo izradila je zanimljivu interaktivnu kartu Hrvatske na kojoj možete jasno vidjeti koja su ženska i muška imena bila najčešća po svakoj županiji i to rođenih u svakoj poznatoj generaciji od Silent Generation (rođeni 1929 i ranije te u 1930-ima), Baby Boomers (rođeni 1940-ih do '60-ih), Generacije X (rođenih 1970-ih), Milenijalaca (rođenih 1980-ih do kasnih 1990-ih) pa sve do Generacije Z (rođenih 2000-e do 2010-ih).

Tiha generacija ona je koja je rođena između dva svjetska rata, a daleko najčešće žensko ime koje se tad davalo rođenim djevojčicama bilo je Marija. Ovo ime drži tron u svim županijama u Hrvatskoj, a isto vrijedi i za generaciju Baby boomera, odnosno ljudi rođenih nakon Drugog svjetskog rata. U godinama do 1929. u dvije županije pojavljuje se i ime Ana, dok se u 1950-ima u jednoj županiji na prvom mjestu pojavljuje ime Marica.

Od 1960-ih godina, iako se još uvijek radi o Baby boomerima, Marija je na prvom mjestu u većini županija, ali u nekima prevladava Mirjana. Upravo Mirjana preuzima tron u nekoliko županija u 1970-ima, ali karta postaje raznolikija, jer u nekoliko županija prevladavaju Sanja, Sandra, Ivana i Ana. 

Ministarstvo objavilo popis 50 najpopularnijih imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj

Milenijalci su Ivan i Ivana, dok su kod generacije Z popularna kratka imena

S generacijom milenijalaca kreće i vladavina Ivana, u ženskom i muškom obliku, a isto vrijedi i za 1990-e.

Generacija Z odnosi se na djecu rođenu na prijelazu i početkom 21. stoljeća, a tada je najpopularnije ime za djevojčice Lucija, no u nekim županijama to su Ana i Lana. Od 2010-ih kreće popularnost kratkih imena od 3 slova, pa tako Mia drži prvo mjesto u većini županija, a uz nju tu je i Petra.

Kod muškaraca rođenih u godinama Tihe generacije najpopularnije ime je Ivan, ali i Stjepan, Ante i Antun te Josip. Kod Baby boomera rođenih u 1950-ima Ivan prevladava u većini Hrvatske, dok je u većem dijelu Dalmacije najčešće ime Ante. Od 1960-ih situacija se mijenja, naime, iako Ivan drži prvo mjesto u nekim županijama, na prvo mjesto u više županija dolazi Željko te Ivica. U 1970-ima ponovno se vraća Ante, a na prvom mjestu u nekoliko županija su Mario te Ivica.

Milenijalci su kao i kod ženskih imena, najčešće muškarci s imenom Ivan jer upravo ovo ime na prvom je mjestu u većini županija rođenih u 1980-ima. I u 1990-ima je situacija slična no u sjevernoj Hrvatskoj na prvom mjestu pojavljuje se Marko.

Kod djece rođene u generaciji Z najčešće muško ime je Luka, uz Ivan.

Pogledajte cijelu kartu na ovom linku.