Najčešći je razlog prepirki među roditeljima taj što su drugačije odgajani, imaju različite stavove o određenim pitanjima te smatraju da su jedino takvi stavovi ispravni. Tada se javljaju nesuglasice i svađe, a najviše u cijeloj priči pati dijete koje treba dosljednost i sigurnost što mu stalnim prepirkama i lošim dogovorom uskraćujete.

Prepirke koje se tiču djeteta, rješavajte nasamo

Očekivano je da sve s partnerom nećete slagati u svim situacijama, ali postoje načini kako se to rješava, kad u priču uđe dijete, tvrde autorice popularnog vodiča za roditelje Što očekivati u drugoj i trećoj godini.

Nemojte se suprotstavljati jedan drugome pred djetetom. To ne znači da dijete ne treba nikada vidjeti vašu svađu. Zdravo je da se ponekad prepirete pred djetetom kako bi mu pokazali zdrave obrasce rješavanja sukoba, no izbjegavajte pred njim rješavati pitanja koja ga se izravno tiču. U situaciji u kojoj hitno treba donijeti neku odluku, unaprijed se dogovorite da odluku donese onaj tko ima jači stav po tom pitanju, sve dok ne stignete o tome dublje razgovarati.

Sigurnost djeteta uvijek stavite na prvo mjesto, a kad se radi o pitanju djetetova zdravlja, sigurnosti i ispravnosti, odluku ne biste trebali donositi na temelju mišljenja niti raditi kompromis već saznati što je najbolje za dijete. Ako to ne možete sami, potražite pomoć savjetnika ili djetetova liječnika.

Stručnjak otkriva što je uzrok svađa u obitelji
Shutterstock Stručnjak otkriva što je uzrok svađa u obitelji

Nikada ne govorite ružno o partneru pred djetetom

Ako vi smatrate da dijete samostalno treba pokupiti igračke, a partner misli da je prerano za to, vježbajte kompromis i neka dijete pokupi igračke, ali uz pomoć roditelja. Ako vas različite obiteljske tradicije razdvajaju i dovode u konfliktne situacije, osmislite svoje obiteljske tradicije i uzmite po malo od svake il stvorite nešto sasvim novo za vašu obitelj.

Nikada nemojte ružno govoriti o svom partneru pred djetetom, čak ni davati usputne zajedljive komentare koji potkopavaju autoritet tog roditelja. Takvo predbacivanje djetetu može poslužiti kao uzor da postane kritičnije i manje tolerantno prema ljudima u budućnosti.

Ponekad popustite jer neke bitke nisu vrijedne vašeg mira. Budite otvoreni za učenje od vašeg partnera i dajte mu priliku da vam pokaže nešto novo. Ponekad jedan roditelj provodi više vremena s djetetom pa je za neke situacije objektivniji dok je ponekad baš to razlog zašto ne vidi širu sliku.

Ono što je najvažnije za dijete je da budete dosljedni i da se držite donesenih pravila, kakva god ona bila. Ne zaboravite da postoji više od jednog ispravnog rješenja mnogih problema. Za budućnost vašeg djeteta mnogo je važnije kako vi i partner komunicirate te kako uspostavljate kompromis i međusobno se poštujete, nego kako ćete reagirati u nekoj situaciji.