Petar Grašo potvrdio je da sa suprugom Hanom očekuje drugo dijete u telefonskom razgovoru za InMagazin, piše Story.hr. O Haninoj trudnoći šuškalo se mjesecima ranije, a ona je u siječnju pred kamera demantirala glasine o drugom djetetu, tvrdeći da se radi o izmišljenim pričama.

"Ne čekamo i ja jednostavno ne volim uopće kad se takvo nešto piše i uopće ne volim odgovarati niti išta komentirati jer se onda svi uhvate za to, nego samo šutim i pustim da prođe jer, ne znam više, valjda ljudi jednostavno izmišljaju što bi danas mogli pisati da bude zanimljivo", rekla je tada.

Značenje imena Alba
Miroslav Lelas/PIXSELL 

Kćerkicu Albu dobili su u srpnju 2022., a Hana je nedavno bila u javnosti pa je priznala da se dobro snašla u majčinskoj ulozi.

"Toliko uživam u svakom trenutku s njom, znam da će brzo narasti i možda sad jedva čekam da naraste, ali kad naraste bit će mi žao. Predivna je, vesela je, unijela je nešto posebno u naš život", rekla je za InMagazin.

Postoji li idealna dobna razlika između djece?

Malena Alba ovog će ljeta navršiti dvije godine, a ovakvu dobnu razliku među djecom mnoge obitelji smatraju idealnom. 

No na pitanje kada je idealno vrijeme za drugo dijete nema točnog odgovora. Iako ginekolozi, psiholozi i brojni znanstvenici stalno ispituju postoji li idealna dobna razlika među djecom, svi će se složiti u jednome – univerzalne formule nema. Sve ovisi o brojnim faktorima unutar obitelji. Netko želi u jednom dahu odraditi pelene, dojenje, neprospavane noći... Drugima je potreban predah nakon prve trudnoće i rođenja djeteta te se ne osjećaju spremnima da ponovno u skorije vrijeme proživljavaju takve trenutke.

"Mnogi psiholozi smatraju da je idealna razlika dvije-tri godine, a to se mišljenje temelji na činjenici da je važno izgraditi sigurnu privrženost između majke i djeteta prije dolaska druge bebe. Neki smatraju da je razlika od četiri godine i više bolja jer je dijete već dovoljno dugo uživalo u individualnoj pažnji roditelja i ima drukčije potrebe od bebe. Smatraju da djeca mlađa od četiri godine još nisu spremna dijeliti svoje roditelje”,kaže  dr. sc. Vesna Ivasović, profesorica psihologije iz Psihološkog centra Mentis. Dodaje da djeca stara godinu dana ne shvaćaju što se zbiva, pa manje stresno podnose dolazak brata ili sestre

Otkrila je i prednosti manje dobne razlike (oko godinu dana): roditelji su vješti u brizi o djetetu jer su još u rutini koju su stekli s prvim; majka je na rodiljnom dopustu i neće propustiti važne razvojne faze starijeg djeteta; spremna je odjeća i oprema starijeg djeteta; očevi se češće uključuju nego kad je razlika među djecom veća. S obzirom na to da se igraju zajedno, mališani će biti skloniji riješiti svoje nesuglasice; starije će dijete biti manje ljubomorno jer još ne razumije pojam vlasništva i vlastitog prostora. Neka istraživanja upućuju na to da su djeca kreativnija ako je razlika u dobi manja. No intelektualna prednost manje razlike u godinama nalazi se kod djevojčica, ali ne i kod dječaka.

Kod manjeg razmaka u dobi djeca će se zajedno igrati i imati slične interese, ali se može javiti ljubomora

Kod manjeg razmaka između dobi djece, majčino samopouzdanje vezano uz brigu o djetetu još nije izgubljeno, a majka je iskusna i spretna, objašnjava psihologinja.

"Djeca će se zajedno igrati, imat će slične interese. Starije je dijete u stanju dulje čekati da se njegove potrebe zadovolje. Često se događa da starije dijete nakon rođenja brata ili sestre postane samostalnije. Ljubomora će biti veća nego kod manje ili veće razlike jer su u dobi od dvije godine djeca u teškoj razvojnoj fazi i lako postaju frustrirana ako ne mogu kontrolirati svoju okolinu, što dovodi do ljubomore. Separacijska anksioznost, normalna razvojna faza u kojoj dijete doživljava tjeskobu u situacijama odvajanja od majke, izražena je u toj dobi pa dolazak nove bebe češće dovodi do regresije u ponašanju”, ističe psihologinja Ivasović.

Mnogi istraživači, dodaje, smatraju da je razlika od četiri godine optimalna za djetetov emocionalni i socijalni razvoj. Napor je za roditelje manji, a time i iscrpljenost i razina njihove frustracije. Dijete nema osjećaj da se bori za pažnju, ne gleda na bebu kao na prijetnju. Bolje podnosi odvajanje od majke kad ide u rodilište. Veća je vjerojatnost da će biti nježno prema bebi. Agresivnost je kod djece najjača između druge i četvrte godine, a onda postupno opada.

Prednosti leže u tome što starije dijete već ima svoje prijatelje i obaveze, a s godinama je postalo strpljivije, suosjećajnije i tolerantnije. Osim toga, mlađe će dijete brže učiti od starijeg. Mana koja se često ističe jest mogućnost izostanka povezanosti djece kod koje je razlika u dobi velika.

Koji je razmak između dobi vaše djece?