Mnoge majke potajno priželjkuju djevojčicu ili dječaka, a onda dobiju napadaj tuge kada ultrazvuk otkrije da nose dijete suprotnog spola. Štoviše, te osjećaje razočaranja često prati velika doza srama. Društvo nam govori da roditelji trebaju željeti samo da im beba bude živa i zdrava, pa ako vi imate pokoju želju više, mogli biste se osjetiti krivima.
Ti su osjećaji toliko česti da su čak dobili i ime - 'rodno razočaranje'.

Što je 'rodno razočaranje'?

Rodno razočaranje nastaje kada budući roditelji žele dječaka ili djevojčicu, a onda saznaju da će dobiti dijete suprotnog spola. Statistike o postotku 'rodnog razočaranja', naravno, ne postoje, ali zato postoje anegdote. Možda znate nekoga tko se rasplakao kada je čuo vijest o spolu djeteta. Možda se to dogodilo i vama, ali jedno je sigurno, niste jedini.

Ti osjećaji mogu varirati od razočaranja do tuge, pa čak i ljutnje. Mogu otići toliko daleko da pojedini roditelji osjećaj opisuju kao da su izgubili dijete. Dijete koje nikada neće imati.

Kako se nositi s rodnim razočaranjem?

Ako se borite s prevladavanjem osjećaja 'rodnog razočaranja', evo nekoliko savjeta o tome kako ga prevladati.

Priznajte svoje osjećaje. Niste ni prvi ni posljednji roditelj koji se osjeća krivim zbog razočaranja spolom svoje bebe. Uza sve velike promjene koje vam predstoje, poput poroda i razmišljanja o roditeljstvu, ne iznenađuje da se nadate bebi kakvu ste zamišljali i željeli. Vidjeli ste se kako s kćerkicom mijesite kolače ili kupujete haljinice, a dobit ćete dječaka. Što da radite s dječakom!?

Porazgovarajte s nekim, recite kako se osjećate i sigurno ćete među prijateljima pronaći osobu koja je osjetila isto što i vi. Oni vas mogu reći da je vaše razočaranje normalno, što bi vam moglo pomoći ublažiti dijelić krivnje koju osjećate.

Počnite planirati. U redu je neko vrijeme osjećati razočaranje zbog toga što nemate djevojčicu ili dječaka, ali onda počnite razmišljati o prekrasnoj bebi koju ćete dobitiRazgovor o imenu mališana ili kupovina nekoliko odjevnih predmeta ili igračaka može pomoći da se izborite s rodnim razočaranjem.

Potražite pomoć ako vam je potrebna. Rodno razočaranje nije izmišljotina. Dakle, ako taj osjećaj potraje duže od nekoliko dana i tjedana, možda će vam trebati pomoć da ga riješite. Osjećati se tužno i beznadno može biti znak depresije.

Vjerujte u sebe. Ako ste se, na primjer, nadali djevojčici jer ste odrasli sa sestrama ili ste bili bliski s vlastitom majkom, možda vas hvata nervoza zbog odgoja dječaka. Podsjetite se da ćete biti izvrstan roditelj svom djetetu i da svaki novopečeni roditelj treba steći malo samopouzdanja kako bi povjerovao u svoje roditeljske sposobnosti.

Koliko god bilo teško osjećati razočaranje, potom i krivnju zbog istoga razočaranja, imajte na umu da su mnogi roditelji osjećali isto. Znajte da će tuga, koju sada osjećate, nestati kada napokon ugledate svoju bebu i da ćete je voljeti najviše na svijetu, bez obzira na to kojeg je spola.