Spol djeteta određuje kromosomski sastav u trenutku oplodnje (kada se spermij susreće s jajnom stazom). Embrij (ili beba) prima 23 kromosoma od svakog od roditelja, pri čemu se jedan par sastoji od spolnih kromosoma koji određuju spol djeteta. Ako beba ima dva X kromosoma, to je djevojčica, a ako ima jedan X i jedan Y kromosom, to je dječak.

Spolne razlike počinju oko sedmog tjedna trudnoće, a na njih utječu i genetski i okolišni čimbenici.

No kako naši predci nisu imali niti ultrazvuk niti fetalne testove, spol su pretpostavljali po nekim vanjskim obiljžjima trudnnica. Naravno, nekad bi i pogodili, i tako je to ušlo u legendu. Ovdje navodimo neke od uobičajenih simptoma ili znakova za koje ljudi obično vjeruju da upućuju na dječaka. Istražimo mitove koji nagađanje spola djeteta mogu učiniti vrlo zabavnim, ali držimo se medicinski provjerenih činjenica.

1. Jutarnja mučnina

MIT: Kada ne osjećate jutarnje mučnine, to je znak da nosite dječaka.

ČINJENICA: Jutarnja mučnina (mučnina i povraćanje) čest je simptom trudnoće koji pogađa između 70% i 80% trudnica. Uglavnom je ograničen na prvo tromjesečje, ali neke ga žene mogu imati sve do poroda. Smatra se da ih uzrokuju hormonalne promjene, a ne spol djeteta.

2. Otkucaji srca

MIT: Ako primijetite da broj otkucaja srca bebe ostaje ispod 140 u minuti, to bi moglo značiti da ste trudni s dječakom.

ČINJENICA: To je pogrešna tvrdnja i nema istraživanja koja bi to mogla potkrijepiti. Studija  o fetalnom otkucaju srca tijekom prvog tromjesečja razotkriva mit koji kaže da nema značajne razlike između otkucaja srca dječaka i djevojčice u prvom tromjesečju trudnoće.
Bez obzira na spol, normalni broj otkucaja srca fetusa je 120 do 160 otkucaja u minuti. Može biti veći (140 do 160 otkucaja u ranoj trudnoći, a niži (120 do 140 otkucaja u minutu) u kasnijim fazama trudnoće.

3. Stanje kože i kose

MIT: Vaša koža će vjerojatno biti bez prištića kada nosite dječaka, dok djevojčica uzima majčinu ljepotu, pogoršavajući stanje njezine kožu. Majka će također imati dužu i sjajnu kosu u slučaju da nosi dječaka.

ČINJENICA: Ne postoje studije koje bi podržale ove tvrdnje. Promjene na koži i kosi tijekom trudnoće posljedica su promjena u razini hormona. Hormonske promjene mogu rezultirati čistom kožom i sjajnom kosom, ili aknama i opadanjem kose, bez obzira na spol djeteta.

4. Žudnja za hranom

MIT: Ako žudite za kiselom ili slanom hranom, veća je vjerojatnost da ćete imati dječaka.

ČINJENICA: Ne postoje znanstveni dokazi koji podržavaju ovu tvrdnju. Žudnja za određenim okusima može biti posljedica hormonalnih promjena, nutritivnih nedostataka, farmakološki aktivnih tvari (prisutne u određenoj hrani), kulturnih i psihosocijalnih čimbenika. Međutim, nema dovoljno istraživanja koja bi podržala ove hipoteze.

Znakovi da nosite dječaka
Shutterstock 

5. Pozicioniranje trbuha

MIT: Nisko nošenje je jedan od znakova da ćete dobiti dječaka.

ČINJENICA: Način na koji nosite trudnoću, ne ukazuje na spol bebe. Istraživanje objavljeno u časopisu Birth, navodi da ni ovaj ni drugi načini predviđanja bebina spola nisu bili točni. Promjene držanja trudnice mogu biti povezane s veličinom djeteta i oblikom njezine maternice.

6. Promjene raspoloženja

MIT: Niste skloni promjenama raspoloženja ako nosite dječaka, ali ćete biti ako ste trudni s djevojčicom.

ČINJENICA: Promjene raspoloženja tijekom trudnoće nastaju zbog hormonalnih promjena, a ne zbog spola djeteta.

7. Boja urina

MIT: Boja vašeg urina mijenja se tijekom trudnoće, a ako je tamnija, to znači da nosite dječaka.

ČINJENICA: Promjene u mokraći česte su tijekom trudnoće. Tamni urin može biti znak dehidracije, što se može dogoditi zbog mučnine i povraćanja. Boja urina također se može promijeniti s hranom, lijekovima i suplementima i nije povezana s predviđanjem spola.

8.Veličina grudi

MIT: Kada nosite dječaka, vaša desna dojka je veća od lijeve.

ČINJENICA: Hormonske promjene tijekom trudnoće poboljšavaju protok krvi i uzrokuju promjene u tkivu dojke zbog kojih se doimaju većima. Grudi imaju tendenciju bubrenja zbog opskrbe mlijekom i nema dokaza da su promjenepovezane sa spolom djeteta.

9. Hladna stopala

MIT: Ako imate hladna stopala, to je znak da nosite dječaka.

ČINJENICA: Hladna stopala tijekom trudnoće mogu biti posljedica loše cirkulacije krvi, dijabetesa ili izrazito hladnog vremena. Posavjetujte se sa svojim liječnikom za daljnju dijagnozu i njegu.

10. Povećanje tjelesne težine

MIT: Kada nosite dječaka, višak kilograma je uglavnom vidljiv na trbuhu, ali kada nosite djevojčicu, težina se raspoređuje po cijelom tijelu, uključujući lice.

ČINJENICA: Većina trudnica dobiva na težini tijekom cijele trudnoće, a značajno povećanje tjelesne težine bitan je dio zdrave trudnoće i nije određeno spolom djeteta.

A sada medicinske metode

Znakovi da nosite dječaka

1. Ultrazvuk

To je neinvazivan način određivanja spola djeteta i obično se radi između 18. i 22. tjedna trudnoće. Ultrazvuk možda neće uvijek otkriti spol ako bebina pozicija nije idealna ili ako je prerano za određivanje spola djeteta. U tim slučajevima možda ćete pregled morati ponoviti.

2. Krvni testovi fetalne DNK
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), otkriva da uzimanje krvi oko 6. do 10. tjedna može pomoći u otkrivanju spola djeteta.
Majčina krv nosi tragove DNK fetusa, koja određuje Y-kromosomski slijed koji bi mogao otkriti spol djeteta. Ovi se testovi obično ne rade, osim ako ste stariji od 35 godina i trebate genetsko testiranje.

3. Genetsko testiranje
Postoje invazivni testovi koji omogućuju definitivno određivanje spola. Oni uključuju amniocentezu i uzorkovanje korionskih resica (CVS), poput testa fetalne DNK krvi, ali možda niti oni neće otkriti spol.
Amniocenteza se radi nakon 15. tjedna, a CVS nakon 11. tjedna trudnoće. Oba imaju nizak rizik od pobačaja i stoga se mogu koristiti za starije parove i one s poviješću genetskih poremećaja.

Ako želite da spol djeteta bude iznenađenje, ali se ipak želite zabaviti pogađajući je li dječak ili djevojčica, evo nekih ideja.

Za dječaka!

1. Trik s vjenčanim prstenom
Zavežite svoj vjenčani prsten dugačkim komadom uzice, a zatim objesite ovješeni prsten preko trbuha. Ako se prsten okreće kružnim pokretima, to bi moglo značiti da ćete dobiti dječaka.

2. Ključ tajne
Stavite ključ na stol. Zatvorite oči i samo ga uhvatite. Prema tradicionalnom vjerovanju, ako zgrabite duži kraj ključa, dobit ćete dječaka. Međutim, ako odaberete okrugli kraj, dobit ćete djevojčicu.

3. Kineski lunarni kalendar
Vjeruje se da kineski kalendar rođenja, izumljen prije više od 700 godina, pomaže u određivanju spola vaše bebe.
Tablica bi mogla odrediti spol bebe, korištenjem točnog datuma rođenja i mjeseca začeća.

Pokušaj da kroz igru doznate spol bebe može biti uzbudljiv i zabavan, ali ne služi za predviđanja spola. Samo znanstvene metode mogu pomoći razotkriti vam ovu tajnu.