Posteljica je čudesan organ koje stvara žensko tijelo tijekom trudnoće, a koji omogućava bebi da preživi.

Mnoge žene danas smatraju, a medicinska struka se baš i ne slaže s tim, da jedenje posteljice nakon poroda vraća ženi snagu i zdravlje, sprečava pojavu postporođajne depresije, ali i potiče stvaranje mlijeka.

No, iako u davna vremena, u nekim su kulturama žene jele posteljicu sirovu, odmah nakon poroda, danas je uobičajeno da pripremaju u smoothiejima, dehidriraju i stavljaju u kapsule, neke mame je poprže pa pojedu, a ima i onih koje još drže do drevnih običaja pa je pojedu sirovu odmah u rađaonici. Na internetu se mogu čak naći i brojni recepti te kulinarske upute za pripremu posteljice na različite načine.

Poznate i slavne mame također su odlučile iskoristiti sve benefite jedenja posteljice, a jedna od njih je Hilary Duff. Nakon što je rodila svoje drugo i treće dijete, kćerkice Banks Violet i Mae, Hilary je priznala kako je svoju posteljicu popila u smoothieju.

'Bio je to najukusniji smoothie koji sam ikad pila', opisivala je svoje prvo konzumiranje posteljice u jednome američkom podcastu. 'Bio je pun kalorija sa sokom i voćem i svime što volim'.

Glumica je priznala da je ispočetka bila skeptična prema ideji hranjenja vlastitom posteljicom, ali nakon što je doznala da pomaže sprečavanju postporođajne depresije i ublažavanju krvarenja nakon poroda, zaključila je da vrijedi pokušati. Nakon što je kušala svoju posteljicu, Hilary tvrdi da se osjećala odlično, te je ostatak, koji nije popila u smootieju, zamrznula u kockice i nastavila konzumirati tijekom postpartuma.

Katherine Heigl, zvijezda 'Uvoda u anatomiju' nakon što je rodila svoga sina Joshuu Bishopa dala je od svoje posteljice napraviti kapsule. Katherine je rodila carskim rezom, a odmah je u rodilištu predala posteljicu na dehidriranje. Svoju je posteljicu, zapakiranu u kapsule, konzumirala tijekom postpartuma i ima vrlo pozitivna iskustva.

I Kourtney Kardashian, majka troje djece, na svojim se društvenim mrežama još davne 2014., nakon što je rodila bebu Reigna, pohvalila kako pije kapsule od svoje posteljice. Reality zvijezda je napisala post: 'Njami, ukusno... PLACENTA kapsule! Ne šalim se, bit ću tužna kad potrošim omiljene tablete od moje posteljice'.

Kim Kardashian, nakon što je rodila svoje drugo dijete, prvi je put konzumirala svoju posteljicu, i to putem kapsula. Kako je poslije prvoga poroda vodila tešku borbu s postporođajnom depresijom, Kim je poslušala savjete mama koje su taj problem izbjegle jedući svoju posteljicu.

slavne mame koje su jele posteljicu
Instagram 

No ako se neka mama našla na udaru kritika zbog svog roditeljskog izbora, onda je to Mayim Bialik, zvijezda serije 'Teorija velikog praska'. Osim što je rodila u svome domu, glumica je dojila dijete do treće godine, a doslovno je pojela svoju posteljicu. Kako bi se obranila od zlobnih kritičara, na svome je Instagramu napisala: 'Ljudska bića su jedini sisavci koji odbijaju pojesti svoju posteljicu. Ostalim sisavcima je to prirodni nagon jer je placenta bogata proteinimab i željezom koji su važni za oporavak majčina tijela nakon poroda. Kraj priče.'