Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO KAŽU LIJEČNICI: Žene ne mogu dojiti nakon ugradnje implantata, istina ili mit?

Kad zatrudne ili dok se tek pripremaju na trudnoću, mnoge žene koje su imale operaciju grudi (povećanje ili smanjenje) pitaju se hoće li moći dojiti. Što kažu liječnici?

 shutterstock_1059728453.jpg Izvor: Shutterstock

Nakon što je naša pjevačica i PR stručnjakinja Lana Klingor Mihić na svome instagramu podijelila s pratiteljima kako je ugradila implantate u grudi prije 21 godinu i izdojila troje djece, vjerojatno su se srušile predrasude mnogih koji su bili uvjereni da je dojenje poslije ugradnje implantata nemoguće.

 Lana Klingor Mihić Izvor: Screenshot Instagram

'Do pogreške u razumijevanju, najčešće dolazi zbog nepoznavanja anatomije', kaže dr. Gedge Rosson. Naime, tijekom operacije povećanja grudi, implantati se postavljaju između zida prsnog koša i dojke, zaobilaze se mliječne žlijezde odgovorne za laktaciju. Dok se dio žljezdanog tkiva uklanja tijekom operacije, u većini slučajeva ostaje dovoljno tkiva dojke za laktaciju. Međutim, iako operacija dojke ne znači da nećete moći dojiti, ne postoji jamstvo da će majka imati dovoljnu zalihu mlijeka, kaže Nadine Rosenblum, medicinska sestra i savjetnica za dojenje. Opskrba mlijekom također može biti ograničena ako se rezom, tijekom operacije dojke, prekinu živci u dojci i bradavici koji stimuliraju dojenje.

Znači, moguće je dojiti s implantatima, ali to ovisi o veličini i položaju implantata te vrsti operacije koju ste imali. Ako su rezovi ispod pregiba dojke ili kroz pazuh, ne biste trebali imati problema s dojenjem. No ako je rez oko areole, možda neće sve ići glatko jer postoji šansa da su mliječni kanali prerezani. Žena neće doznati hoće li joj implantati smetati pri dojenju sve dok ne pokuša dojiti. Možda će moći proizvesti manju količinu mlijeka, a zatim obrok nadopuniti adaptiranim mlijekom.

Zbog implantata u grudima mogu se pojaviti određene komplikacije, kao što je intenzivnije nakupljanje mlijeka u grudima (grudi postanu tvrde i natečene). Ako dobijete mastitis, bolovi i groznica mogu biti nešto jači nego kod drugih žena. 

Možda će vas zanimati

Najnovije