Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mliječni blister - što je to?

Blisteri postoje otkako postoji dojenje, no ipak još uvijek nije u potpunosti objašnjeno zašto se pojavljuju. Obično se mali komadić kože prevuče preko otvora mliječnog kanalića na bradavici ili se mlijeko na izlazu kanalića stvrdne ...

Uzroci nastanka mliječnog blistera

 1. Uzrok može biti neki od uobičajenih razloga za pojavu zastoja mlijeka, primjerice pritisak na tkivo dojke (o zastojima mlijeka pogledajte detaljnije ovdje).
 2. Položaj bebe na dojci ili neki problem sa sisanjem mogu uzrokovati blister zbog trenja na vrhu bradavice (o ispravnom položaju bebe na dojci i tehnici sisanja pogledajte detaljnije ovdje).
 3. Mliječac (soor) također može uzrokovati mliječni blister. Gljivice ponekad uzrokuju sićušne bijele točke na bradavici, no mogu se pojaviti i kao jedna veća bijela točka koja prekriva nekoliko kanalića. Ukoliko imate više blistera istovremeno, trebali biste svakako provjeriti imate li mliječac. Uobičajeni simptom je peckajuća i/ili probadajuća bol u dojci, koja je obično pojačana nakon dojenja ili izdajanja (suprotno od situacije začepljenja kanalića kad je stanje nakon pražnjenja dojke uobičajeno bolje). Više o mliječcu/sooru pročitajte ovdje.

Vrste mliječnog blistera

Tzv. čisti ili prozirni blister formira se na bradavici najčešće u slučaju kad beba zbog nepravilnog položaja loše hvata dojku i tijekom podoja jako pritišće vrh bradavice. Dobro provjerite položaj bebe na dojci te način kako hvata dojku. Vrlo često samo poboljšanje položaja može biti od velike pomoći.

Pojava blistera bijele ili žute boje često je povezana s pojavom mastitisa, ali nije sigurno formira li se prvo  blister koji uzrokuje zastoj mlijeka, ili se prvo dogodi zastoj nakon kojeg se mlijeko u začepljenom dijelu stvrdne. Ponekad mu je uzrok mala količina stvrdnutog ili gustog masnog mlijeka, koja neposredno uz izlazni otvor kanalića blokira izlaz mlijeku, a ponekad mu je uzrok koža prevučena preko izlaza kanalića koja tada blokira izlaz mlijeku. Ovakav se blister često događa i nakon zarastanja rane na dojci ili se pojavi kao posljedica mliječca.

Osim tih blistera postoje i tzv. krvavi blisteri uzrokovani trenjem, a obično su crvene ili smeđe boje. Trenje može uzrokovati bebin loš položaj i/ili tehnika sisanja, neodgovarajući šeširići za dojenje ili neodgovarajuća izdajalica. Kod ovakvog tipa blistera problem je oštećenje bradavice, koje se tretira kao i druge ragade i ranice nastale uslijed lošeg položaja na dojci.

Tretman blistera sastoji se od 4 koraka:

 1. prije podoja ili izdajanja staviti topli vlažni oblog,
 2. očistiti kožu koja prekriva kanalić,
 3. podojiti ili se izdojiti,
 4. zaliječiti ranu ukoliko je nastala. Ponekad cijeli postupak treba ponavljati nekoliko puta, pa čak i nekoliko dana sve dok kanalići ne budu potpuno čisti.

Primijenite vrući vlažni oblog kako biste omekšali blister prije podoja i odmah nakon toga ponudite bebi dojku. U nekim slučajevima nije potrebno poduzeti ništa više od toga kako biste se riješili blistera.

Ukoliko ne djeluje, nekoliko puta tijekom dana (najmanje četiri puta) prije stavljanja vrućeg vlažnog obloga možete primijeniti i oblog od slane otopine, koju ćete napraviti od 2 čajne žličice "gorke soli" (magnezij sulfat, koji možete kupiti u ljekarni) i 1 šalice vode, i to tako da se sol prvo otopi u maloj količini vruće vode, a zatim se dodaje hladnija voda tako da otopina bude toliko topla da možete podnijeti takav oblog. Neposredno prije podoja ili izdajanja (a nakon primjene obloga slane vode) stavite direktno na blister oblog čiste vruće vode (toliko vruće koliko možete podnijeti, ali pazite da se ne opečete). Vruća voda će malo stanjiti kožu i blister možda pukne tijekom podoja ili izdajanja.

Umjesto obloga vruće vode, blister možete omekšati i kuglicom vate natopljene u maslinovo ulje (nosite je između podoja ispod grudnjaka), no prije podoja potrebno je ulje isprati s dojke.

Ako ovo ne pomogne, slijedi korak 2 - barem jednom dnevno očistite kožu koja prekriva mliječni kanalić:

 • istrljajte područje blistera mekom frotirnom krpom (primjerice ručnikom) i tako napravite na tom mjestu piling kože;
 • ako je začepljenje ispupčeno u odnosu na bradavicu i čini vam se da je otvor kanalića zatvoren stvrdnutom granulicom mlijeka, pokušajte je čistim prstima istisnuti (kao što biste istisnuli aknu), a onda ponudite bebi da doji ili se izdojite da kanalić ostane otvoren;
 • oslobodite rub blistera tako da ga vrlo lagano izgrebete kažiprstom, pazeći da vam nokti budu čisti.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, možete posjetiti liječnika, koji će onda otvoriti blister sterilnom iglom, tako da vrhom igle prema gore lagano povuče kožu na rubu blistera. Kod takvog povlačenja kože manji je rizik od infekcije nego kod bušenja pritiskanjem igle prema bradavici (bušenje prema unutrašnjosti kanalića može dovesti bakterije dublje u kanalić). Kad je kanalić otvoren, mlijeko će u nekim slučajevima odmah početi teći i majka će osjetiti olakšanje. Međutim, ako je blister „suh“, bit će potrebno još namakanja i pilinga kože kako biste omekšali stvrdnuti komadić mlijeka i u potpunosti otvorili kanalić. Ako nakon bušenja ostane višak kože, liječnik će to odstraniti sterilnom pincetom i malim oštrim škaricama.

Prije ove akcije i nakon nje treba oprati područje blistera toplom vodom i sapunom, a nakon podoja namazati i antibiotskom masti.

NAPOMENA: Blister će biti vidljiviji i veći i liječnik će ga lakše tretirati neposredno nakon podoja ili izdajanja. UPOZORENJE: Zbog mogućeg rizika od infekcije akciju bušenja blistera ne pokušavajte obaviti sami, nego obvezno posjetite liječnika.

Nakon tretiranja blistera, podojite dijete ili se izdojite. Podoj obavezno započnite na dojci na kojoj je blister, odmah nakon što primijenite topli oblog. Prije podoja može pomoći pokušaj izdajanja mlijeka iz tog kanalića, jer ponekad unutar kanalića ostane tvrdi ugrušak ili polutvrda, gusta poput paste za zube “nit” mlijeka koja se može uz nešto truda izdojiti. Važno je da nakon podoja ili izdajanja kanalići postanu potpuno prohodni kako se začepljenje ne bi ponovilo.

Tretirajte nastalo puknuće kao što biste i inače tretirali  bolne ili ranjene bradavice . Ponekad će dovoljno biti da nakon podoja istisnete malo mlijeka i premažete njime bradavice. Ukoliko su vam bradavice jako bolne, uzmite kremu od čistog lanolina (Purelan od Medele) koju ne morate ispirati s bradavica. Međutim, ako je uzrok blistera mliječac, trebali biste izbjegavati premazivanje mlijekom i Purelan te redovito nakon podoja prati dojke mlakom vodom i tretirati ih sredstvom protiv mliječca.

Što se samog pranja bradavica tiče, dovoljno je jednom dnevno oprati ih blagim sapunom bez jakog mirisa, a zatim ih dobro isprati vodom.

Osim čiste lanolinske kreme možete od svog liječnika zatražiti i antibiotsku kremu, koju ćete koristiti tako da je nanesete na ranjeno mjesto u vrlo tankom sloju neposredno nakon podoja. Antibiotska krema se vrlo malo apsorbira u kožu tako da gotovo ništa ne dospije u mlijeko, a ono što beba unese u sebe tijekom podoja brzo prođe kroz organizam i ne akumulira se. Neki liječnici preporučuju i masti koje su kombinacija antibiotika i sredstava protiv gljivica i protiv upale. Raspitajte se dobro kod svog liječnika te odlučite što i kako ćete koristiti.

Ako vam je bol prejaka, možete uzeti nekakvo sredstvo protiv bolova kompatibilno s dojenjem (naravno, prije uzimanja kontaktirati liječnika), a između podoja nosite nešto što će spriječiti pritisak odjeće na bolno mjesto (npr. šeširiće za bradavice).

U slučaju da dobijete temperaturu, neuobičajeno se znojite, primijetite gnoj ili imate neki od uobičajenih znakova infekcije, obvezno se javite svom liječniku.
Young mother holding her newborn child. Mom nursing baby. Woman and new born boy relax in a white bedroom with rocking chair and blue crib. Nursery interior. Mother breast feeding baby. Family at home, Image: 255869494, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Što ako se blisteri često pojavljuju?

U tom je slučaju najvažnije razmisliti zbog čega se često pojavljuju i tretirati njihov uzrok (prepunjenost dojki, gljivice, pritisak na tkivo dojki…).

Možete nastaviti tretirati bradavice i kad nemate blistere, onako kako biste ih tretirali kao da su tu (vrući vlažni oblog i piling kože) kako biste spriječili njihovu pojavu.

Osim navedenog, nekim majkama pomaže i sljedeće:

 • Uzimanje lecitina kao dodatka prehrani. Lecitin se prirodno može naći u hrani, a i inače se u prehrani koristi kao aditiv. Pokazao se uspješnim u borbi protiv blistera koji se često ponavljaju, iako se još uvijek ne zna točno zašto pomaže. Uobičajena preporučena doza majkama kojima se blisteri često pojavljuju je 3600-4800 mg lecitina dnevno, a tjedan do dva nakon što se blisteri prestanu pojavljivati doza se može smanjiti na 1200 mg dnevno. U slučaju da primijetite da se blisteri pojavljuju čim prestanete uzimati lecitin, možete nastaviti uzimati 1200-2400 mg dnevno. UPOZORENJE: Uzimanje lecitina se ne preporučuje osobama koje imaju problema s jetrom ili su skloni depresiji. Također, ako primijetite da vam tijelo miriše na ribu, prestanite uzimati lecitin i posjetite liječnika.
 • Ponekad masno mlijeko koje je gušće konzistencije (kao pasta) zastane u mliječnom kanaliću i začepi izlaz iz njega - nastane blister. Ako se takve situacije ponavljaju, tj. blister i posljedično zastoj nastaju zbog gustoće masnog mlijeka, a pomoći može izbjegavanje zasićenih masti u prehrani.
 • Povećanje unosa hrane bogate vitaminima B kompleksa.
 • Masiranje dojki uljem koje ćete napraviti tako da u maslinovo ulje umiješate nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa ili limuna. Prije podoja isperite bradavice i areolu mlakom vodom.
 • Jednom na dan prskajte dojke mješavinom koja se sastoji od 5 kapi ekstrakta sjemenku grejpa, ¼ šalice octa i 2 šalice vode. Prije podoja isperite bradavice i areolu mlakom vodom
 • Mast koja sadrži vitamin E može biti od pomoći, ali morate je nanositi u vrlo tankom sloju te obavezno isprati s dojke prije podoja, jer može biti toksična za bebu.
Tekst:NatašaMIzvor: Kellymom.com , The Breastfeeding Answer Book

Preuzeto sa:roda.hr

Foto: Profimedia

Najnovije