Kad počnete dojiti, vaše će grudi bez sumnje biti osjetljive i natečene. Uostalom, pune se mlijekom! No, ako primijetite da vam jedna dojka postaje dodatno bolna i iznenada se počnete osjećati kao da vas hvata gripa, možda imate problem s mastitisom. Mastitis zahtijeva brzu reakciju, ali kad doznate dijagnozu, infekciju je relativno lako liječiti.

No što uzrokuje mastitis, kako provjeriti imate li ga i što učiniti kako biste se ubrzo počeli osjećati bolje.

Što je mastitis?

Mastitis je infekcija dojke koju karakteriziraju bolne, natečene grudi i simptomi slični gripi. Procjenjuje se da će se do 10 posto majki susresti s mastitisom tijekom procesa dojenja djeteta.

izdajanje
Shutterstock 

Rizik od mastitisa najveći je tijekom prvih šest tjedana nakon poroda, ali može se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom dojenja. Infekcija obično zahvaća samo jednu dojku iako je moguće da se pojavi na obje dojke odjednom.

Što uzrokuje mastitis?

Mastitis se događa kada se štetne bakterije nakupe u tkivu dojke, izazivajući infekciju, a najčešće dolazi uslijed začepljenja mliječnog kanala.

Mastitis se također može razviti kada bakterije (bilo s površine kože ili bebinih usta) uđu u dojku kroz ragade ili kroz jedan od mliječnih kanala. Tada se razmnožavaju uzrokujući infekciju. I, da, svaka dojilja može dobiti ovu infekciju. No, postoje neki čimbenici rizika kao što su:

Predugački intervali između dojenja:Izostanak uobičajenog ritma hranjenja može uzrokovati nakupljanje mlijeka, što može dovesti do začepljenja kanala.

Loš kut dojenja ili pozicioniranje: I jedno i drugo može otežati djetetu adekvatno pražnjenje vaših grudi, što može dovesti do začepljenja. Napukle i iziritirane bradavice. Pukotine (ragade), čirevi ili otvorena koža olakšavaju bakterijama ulazak u tkivo dojke.

Nošenje usko pripijenih grudnjaka koji vrše dodatni pritisak na vaše grudi, povećavajući rizik od začepljenja.

Ako ste već imali mastitis: Stručnjaci ne razumiju zašto, ali ako imate mastitis jednom, skloniji ste ponovnom dobivanju.

Koji su simptomi?

Osim očitih oteklina, boli i crvenila, koji su standardni problem kod infekcije dojke, vaše će dojke biti tople na dodir. Također, možete imati visoku temperaturu (obično 38,5 ° C  ili višu) i druge simptome slične gripi (poput treskavice) koji se ponekad mogu pojaviti iznenada. Možete se osjećati iscrpljeno, iznemoglo i slabo. Često tijekom dojenja osjetite bol ili peckanje. Ponekad se mastitis može primijetiti i izvana. Inficirana dojka tada izgleda natečena ili crvena, a mogu se pojaviti i kvržice, što su vjerojatno začepljeni kanal koji je izvor infekcije.

Kako liječiti mastitis?

Odmah nazovite liječnika. Mastitis se lako liječi ako se primijeti rano, ali duže čekanje može dovesti do stvaranja gnoja oko zaraženog tkiva, koje će se možda trebati očistiti kirurškim putem.

Liječnik će lako postaviti dijagnozu i propisati pravilan tretman. Antibiotici obično pomažu, uklanjajući infekciju i aktiviraju se prilično brzo. Ako se stanje ne poboljša unutar dan ili dva nakon početka uzimanja antibiotika, ponovno se javite liječniku. Raspitajte se i o analgeticima koje možete koristiti tijekom dojenja.

Dojite što je više moguće, počevši od zaražene dojke. Sigurno je, čak i ako ste na antibioticima, i pomaže u deblokiranju začepljenja i uklanjanju infekcije. Obavezno dovršite cijelu dozu antibiotika kako je propisano i nemojte ih prestati uzimati čak i ako se osjećate bolje.

Ako je bolno dojiti na zaraženu dojku, ili dijete u potpunosti iziritira dojku, upotrijebite izdajalicu ili se ručno izdajajte. Topli oblozi prije dojenja mogu potaknuti istjecanje mlijeka, kao i nježno masiranje grudi dok beba doji. Nakon dojenja ili izdajanja operite i posušite zaraženu dojku najbolje što možete kako biste izbjegli novu mogućnost upale.

Razmislite i o tome da budete bez grudnjaka ili da nosite 'labaviji' grudnjak. To će spriječiti dodatni pritisak na dojke, pomoći će vam da se osjećate ugodnije i omogućiti dojkama da brže zacijele.

Mastitis ili začepljen kanal: Kako razlikovati?

Mastitis se često razvija iz začepljenih kanala, tako da su simptomi mastitisa intenzivniji. I začepljeni kanali i mastitis mogu prouzročiti tvrdu, osjetljivu ili bolnu kvržicu u dojkama. Ako imate začepljen kanal, bol će biti ograničena točno oko kvržice. No, s mastitisom će vjerojatno boljeti cijela dojka. Pojavit će se crvenilo i bit će topla na dodir.

Za razliku od začepljenih kanala, mastitis obično pogađa cijelo tijelo. Imat ćete simptome nalik gripi, uključujući groznicu, zimicu i opći osjećaj slabosti ili iscrpljenosti.

dojenje i mastitis

Možete li nastaviti dojiti ako imate mastitis?

Ne samo da možete, već biste trebali. Dojenje, od osam do 12 puta u razdoblju od 24 sata, prazni vaše dojke, uklanja infekciju i ubrzava proces ozdravljenja, a antibiotici u većini slučajeva nisu štetni za bebu.

Prije dojenja na dojke stavite topli oblog kako biste potaknuli protok mlijeka. Ako je dojenje bolno, hranite bebu drugom dojkom i pustite da mlijeko iz zaražene dojke iscuri na ručnik ili krpu, ili se izdojite.

A ako vam beba ne isprazni dojke u potpunosti, ili ako ne možete biti s djetetom više od nekoliko sati, izdojite se kako biste potaknuli laktaciju.

Kako možete spriječiti mastitis?

Loša je vijest da ne postoji siguran način koji jamči da nećete dobiti mastitis. Dobre vijesti? Postoji mnogo koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik. Pobrinite se da beba ima dobar kut dojenja i položaj.

Njega bolnih bradavica

Briga o bolnim, ispucalim bradavicama primjenom prirodne kreme od lanolina može pomoći u smanjenju rizika od mastitisa. Često ste sami sebi najbolja medicinska sestra. U prvim mjesecima trebali biste dojiti svoju bebu osam do 12 puta u razdoblju od 24 sata. Pobrinite se da potpuno isprazni prvu dojku prije nego što ponudite drugu stranu. Ako vam je nešto poremetilo ritam dojenja, redovito se izdajajte kako biste spriječili pojavu ponovne upale.

Međutim, pazite da ne pretjerate s izdajanjem. To može stvoriti problem prekomjernog stvaranja mlijeka i također pridonijeti mastitisu. Ako pušite, prestanite. Čini se da pušenje povećava rizik od mastitisa i samo je još jedan od razloga da se riješite loše navike.

Epizoda mastitisa nikad nije ugodna - ali poduzimanje hitnih mjera za njegovo liječenje pomoći će vam da se ubrzo počnete osjećati bolje.