Dojenje je težak posao, a svaka se mama trudi svom djetetu pružiti najbolje. Mama Sofija, poučena svojim iskustvom, poručuje mamama:

‘Nakon čitanja mnogih iskustava o dojenju, odlučila sam i ja podijeliti svoje iskustvo. Moja djevojčica ima 2 godine i 2 mjeseca i još uvijek doji. Trenutno je na tri podoja dnevno.

Moje iskustvo s dojenjem je krajnje pozitivno. Željela bih nekako olakšati budućim mamama, a i onim mamama koje se bore s dojenjem. Tijekom trudnoće, iskreno, nisam puno razmišalja o dojenju, zapravo, nimalo. Bilo mi je važno psihofizički se pripremiti za porod. Kako je porod prošao brzo i jednostavno, prvi podoj se dogodio već na u rađaonici. Tada mi je primalja objasnila što trebam raditi I što je važno kod dojenja. Prvo, da je dobro da obje budemo na boku i, drugo, da je važno da bebin nosić bude prohodan, odnosno da ne bude priljubljen uz dojku.

mama doji novorođenče
Shutterstock 

Dok sam bila u bolnici, cimerice i ja imale smo kratku edukaciju o dojenju tijekom jutarnje vizite. Liječnica, koja je inače neonatalog je, na tako jednostavan način, objasnila da, kada beba plače, majka je treba staviti na dojku. Dojenje treba biti na zahtjev. Prije i poslije svakog podoja treba popiti 2 dl vode. Nakon podoja, dojke ne treba pripremati za sljedeće hranjenje, odnosno ne treba ih prati niti mazati. Bolne bradavice su normalna pojava u prvim danima. Treba istisnuti malo mlijeka i utapkati. Ne treba koristiti ni izdajalicu. Ne treba nositi niti grudnjak, grudima treba sloboda. Ne treba stavljati jastučiće za upijanje jer od njih možete dobiti kandidu. Ne treba nadohranjivati novorođenče, pa čak ni dojenče. Beba do 6 mjeseci, koja uredno napreduje, ne treba dobivati ništa osim majčinog mlijeka.

Priču liječnice pretočila sam u iskustvo. Sve sam radila onako kako je rekla taj dan u bolnici. Nikada nisam koristila pomagala, nikada se nisam služila alternativom. Nikada nisam namazala ništa osim vlastita mlijeka. Nikada nisam oprala grudi prije i nakon podoja.
Nikada nisam imala problema s mastitisom. Nikada nisam imala problema s količinom mlijeka. Nisam imala ragade. Grudi me nisu boljele. Nisam koristila čajeve, sokove, lijekove za povećanje količine mlijeka. Sve je to obavljala moja beba u skladu sa svojom potrebom, odnosno svojim uzrastom.’