Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTOJE LI DJECA SA STAROM DUŠOM? Da, to su mudraci u dječjim tijelima!

Ako se pitate što znači kad dijete ima staru dušu, odgovor glasi: riječ je o malim duhovnjacima koji drukčije percipiraju svijet oko sebe i uvijek traže razloge onoga što se oko njih događa

 indigo dijete Izvor: Shutterstock

Odgoj takvih malih duhovnjaka ide u dvije linije: roditelj takvome djetetu otvara mogućnosti za propitkivanje svijeta i traženje odgovora, a dijete na neki način utječe na roditelja – potiče ga da izađe iz kutije i pogleda svijet drugim očima.

Roditelji s djecom, koja imaju staru dušu, mogu ostvariti izvanredno blizak i dubok odnos te međusobno razumijevanje, a mudrost koju dobivate odgojem takvog djeteta je vaša nagrada. Da biste doista razumjeli dijete sa starom dušom, prije svega trebate upoznati osobine takve djece.

Znatiželja

Odgajate li dijete sa starom dušom, jednom kada progovori, pa do kraja života, iskazivat će jaku znatiželju za svijet oko sebe. Takva su djeca iznimno fokusirana i nikad se neće zadovoljiti općenitim i površnim odgovorima na svoja pitanja, kojih ima vrlo puno.

Djeca sa starom dušom nisu usmjerena samo na sebe niti na to kako ona vide svijet, imaju mogućnost sagledavanja tuđih perspektiva i zbog toga imaju sposobnost biti uključena u svijet oko sebe. Ona pokušavaju dokučiti kako funkcionira svemir i pokušavaju otkriti tajne koje ni odrasli ljudi ne mogu sagledati.

Švedska djevojčica Greta Thunberg divan je primjer tinejdžerke sa starom dušom. Dok većina 16-godišnjaka provodi vrijeme stavljajući selfie na Instagram, Greta je ozbiljno zabrinuta zašto svjetski vođe ne učine nešto po pitanju klimatskih promjena.

Postoje li djeca sa starom dušom? Da, to su mudraci u dječjim tijelima!
Izvor: Youtube

Pitanja, pitanja i samo pitanja…

Djeca sa starom dušom znaju koja je snaga u postavljanju pravih pitanja. Ovakva djeca, bez obzira na to koliko imaju godina, savršeno vladaju vještinom propitkivanja. Zasigurno, ako nisu zadovoljna vašim odgovorima, potrudit će se na neki drugi način doći do onoga što ih zanima.

Djeca sa straom dušom nisu zainteresirana da u raspravama uvijek budu u pravu, ona ulaze u rasprave kako bi doznala istinu, a postavljanje pitanja poseban je alat kojim dolaze do odgovora koji ih zanimaju.

Visoka razina samosvijesti

Ova djeca vrlo rano počinju sagledavati sebe i svoje ponašanje, analizirati okolinu i primjećivati reakcije koje njihovi vršnjaci ne primjećuju. Vrlo su samosvjesna i gledaju stvari ispod površine. Nije lako odgajati dijete sa starom dušom jer ne prihvaća nikakve obrasce niti naredbe koje njemu izgledaju besmislene.

Vole čitati

Takva djeca uživaju u čitanju. Neka mogu čitati jako brzo, i to s razumijevanjem, a knjige koje biraju, potpuno odudaraju njihovoj dobi.

Mali mudraci

Što više budete slušali i promatrali svoje dijete, bit će vam jasnije kako ono ima posebno duhovno razumijevanje stvarnosti. Vrlo rano počinje postavljati pitanja kao što je ‘kamo idemo kad umremo?’, ‘gdje je naša duša dok se ne rodimo?’ ‘ima li svemir kraj?’ i sl.

Jednom kada dijete sa starom dušom pronađe načina kako skupljati znanje i dobivati odgovore na svoja pitanja, dolazi vrijeme potpunog izražavanja njegove osobnosti.

Talenti

Duhovni i duševni darovi ovakve djece su neograničeni; matematika, umjetnost, filozofija… pronalazi se na mnogim područjima. No često, zbog svoje posebnosti, ovakvo dijete nailazi na nerazumijevanje svojih vršnjaka.

Duhovna energija djece sa starom dušom je zarazna, mnogi će se u njihovoj prisutnosti osjećati predivno iako se ništa posebno ne događa.

Osjećajnost

Djeca sa starom dušom su vrlo osjećajna te imaju razvijenu empatiju.

Ne razumiju i ne prihvaćaju pravila

Nije da su djeca sa starom dušom buntovna ili neposlušna, nego je riječ o tome da ne žele slijediti pravila koja im nemaju smisla. I nije da žele biti neljubazna ili bezobrazna, nego imaju puno dublje razumijevanje svijeta oko sebe nego ostali njihovi vršnjaci.

Čak iako im logično objasnite zbog čega bi nešto trebali poslušati, nećete ih uspjeti uvjeriti. Oni su osjetljivi na duhovnoj i energetskoj razini i ako im intuicija govori da nešto nije smisleno, oni to neće slijediti.

Posjeduju zadivljujuću unutarnju snagu i volju

Ako su motivirani iznutra, nekim svojim ciljem, strašću ili posvećenošću nečemu, nitko im ne može stati na put. Karakteristika je to mnogih uspješnih umjetnika i znanstvenika. I oni pritom nisu agresivni, njihova čvrsta uvjerenja da čine pravu stvar u pravo vrijeme i na pravome mjestu dovoljan su argument da nikad ne odustanu pa makar ostali sami na svijetu u svojim uvjerenjima.

Dragi su, ljubazni, iskreni i spremni oprostiti

Da, to je dio njihove osobnosti i da bi bili takvi, nije im potreban pretjeran trud. Pitate se zašto? Zato što imaju dublje razumijevanje svijeta, i sami se pritom ne osjećaju ugroženima.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije