Boje fasciniraju bebe, a većina mališana počinje razlikovati boje u dobi od 18 mjeseci. Međutim, njihova sposobnost imenovanja različitih boja može se razvijati do 3. godine.

No, s druge strane, možete početi s učenjem boja kad god smatrate da su djeca spremna jer se sposobnosti učenja razlikuju od djeteta do djeteta. Možete poučavati boje pokazujući različite predmete u njihovu okruženju - u zatvorenom ili na otvorenome.

Međutim, važno je napomenuti da je prepoznavanje i imenovanje boja vještina vizualnog razlikovanja, za čiji je razvitak potrebno vrijeme. Povezivanje raznih predmeta u okruženju s bojama može biti zbunjujuće za malu djecu, a vještina se razvija samo promatranjem i vježbom.

Učenje boja od malih nogu ima nekoliko prednosti:

 • Učenje boja pomaže mališanima da razviju kognitivne, mentalne i kreativne vještine.
 • Mala djeca kroz boje uče uspostavljati veze; na primjer, zelena se može povezati sa sirovom bananom, dok žuta sa zrelom.
 • Prepoznavanje boja poboljšava jezične vještine male djece. Kada nauče prepoznavati i imenovati boje, moći će se bolje izraziti.
 • Poznavanje boja poboljšava matematičke vještine koje uključuju logiku, razvrstavanje, uspoređivanje, organiziranje i uparivanje.
 • Određene aktivnosti s bojama, pomažu mališanima da se opuste.
  Istraživanje i razumijevanje boja može učiniti malu djecu boljim učenicima poboljšavajući njihov raspon pažnje. 

Kako djecu upoznati s bojama?

Poučavanje mališana bojama zahtijeva vrijeme i strpljenje. Međutim, prije učenja boja trebali biste zapamtiti sljedeće:

 • Djeca imaju različite sposobnosti razumijevanja i trebali biste osmisliti aktivnosti na temelju djetetovih potreba.
 • Uvedite samo jednu ili dvije boje odjednom i ponavljajte sve dok ih vaše dijete ne bude s lakoćom prepoznalo. Dajte djeci dovoljno vremena za razumijevanje i istraživanje.
 • Nastavite izlagati mališane šarenim predmetima. Više prakse pomoći će im da bolje usvoje pojam boje.
 • Uvedite boje u svakodnevne aktivnosti. To će pomoći djeci da brže shvate koncept.
  Upoznavanje boja počnite s kontrastnim boja, poput crvene i plave.

1. Poslužite pladanj šarenog voća i povrća

Uključite djecu u kuhanje ili pripremu obroka. Ukažite im na boje svake namirnice koju koristite u pripremi jela. Na tanjuru poslužite šarene salate, poput rajčice, krastavca ili mrkve. Dok dijete jede, pitajte ga koje je boje svaka pojedina namirnica na tanjuru. Ova jednostavna aktivnost može pomoći djeci da bolje razumiju boje i okuse.

2. Usporedite dva identična predmeta različitih boja

Usporedba je važan predmatematički koncept. Dok podučavate više od jedne boje, usporedite dva identična predmeta različite boje. Na primjer, ako želite da djeca razlikuju plavu i žutu boju, pokažite im dvije identične kuglice plave i žute boje. Ako pokažete plavu kuglicu i žuto voće, djeca bi se mogla zbuniti.

3. Razvrstaj predmete po boji

Poklonite svojim mališanima slične predmete (kockice ili male kuglice) različitih boja. Potaknite ih da te predmete razvrstaju u različite skupine na temelju njihovih boja. Zatim neka stave sortirane predmete u čašu iste boje. U početku će djeca možda trebati vašu pomoć u obavljanju ove aktivnosti.

4. Spojite iste boje

Većina djece uživa u aktivnostima usklađivanja boja. Ovo može biti izvrsna aktivnost za malu djecu koja tek počinju učiti boje. Aktivnost usklađivanja boja možete uvesti preko naljepnica, štapića sladoleda u boji ili zagonetki s podudaranjem boja. Možete se čak igrati presvlačenja i kombiniranja odjeće različitih boja.

5. Obojite rukama

Mala djeca uživaju u slikanju rukama. Iskoristite ovu priliku da im predstavite boje. Dajte im komad papira i malo boje (po mogućnosti jedne boje) i pustite ih da oslobode umjetnika u sebi.
Slikanje rukama daje djeci priliku da osjete i istraže boju. Ova aktivnost također može pomoći u poboljšanju njihovih osjetilnih vještina.

beba u cvijeću
Shutterstock 

6. Istražite prirodu

Priroda je bogatstvo boja. Izađite s djecom u 'lov na boje'. Za označavanje boja možete koristiti šareno cvijeće, zeleno lišće i travu. Ovo je zanimljiv način da djecu naučite bojama jer se mogu lijepo povezati s prirodom.

7. Pjevajte pjesmu

Djeca se mogu povezivati kroz glazbu, pa je boje dobro učiti kroz pjesmice. Pustite im pjesme o bojama. Zabavite se pjevajući i plešući zajedno.  

8. Prepoznajte boje u knjigama

Kupujte knjige koje su velike, svijetle i šarene. Možete čak i kod kuće izraditi knjige boja, tako da izrežete velike slike i složite u cjelinu. Dok zajedno čitate knjige, pokazujte i boje. Ovo je zabavna ideja koja bi djeci mogla pomoći da usvoje koncept boja.

9. Vježbajte s bojankama

Najjednostavniji i najčešći način na koji mališani vježbaju boje su bojanke. Bojanke su za sve uzraste. Odaberite onu koja ilustracijama odgovara interesu vašeg djeteta. Aktivnost bojanja poboljšava motoričke sposobnosti, pospješuje kreativnost, razvija fokus i koordinaciju ruku i očiju te ublažava stres.

10. Miješanje boja

Nakon što su mališani temeljito naučili primarne boje, vrijeme je za prijelaz na sekundarne boje. Miješanje boja izvrsna je aktivnost za djecu da shvate kako se sekundarne boje stvaraju miješanjem primarnih boja.

Postoji mnogo zabavnih načina da svojim mališanima predstavite boje. Počnite aktivnostima usklađivanja boja i prijeđite na one složene. Dajte maloj djeci dovoljno vremena da nauče koncept. Dok uvodite ove aktivnosti, pobrinite se da djeca postupno nauče nazive svake boje. Budite kreativni i uživajte u procesu dok vaša djeca uče otkrivati nove načine izražavanja.