Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO SE DIJETE VOLI IGRATI SAMO: Ne brinite, nije asocijalno, nego razvija važne životne vještine

Možda ćete se iznenaditi ako svoje dvogodišnje dijete uhvatite kako se samo igra. No ovaj način igranja sve je drugo samo ne pokazatelj da je vaše dijete asocijalno

 dijete se igra kockicama Izvor: Shutterstock

Sociologinja Dr. Mildred Parten Newhall proučavala je razvoj ponašanja u dobnoj skupini od dvije do pet godina i identificirala šest različitih faza sudjelovanja djece u igri. Nezavisna igra, samostalna igra, igra promatrača, paralelna igra, asocijativna igra i zajednička igra šest su faza igre, a dok evoluiraju kroz ove faze, djeca uče o svojim tijelima, okolini i ljudima oko sebe.

Što je samostalna igra?

Samostalna igra, faza je kada se dijete počinje igrati samo, a jedna je od najranijih faza igre. Dijete tek treba razviti sposobnost ili društvene vještine za igru s drugima i nalazi se u fazi kada traži malo vremena za samoću i proučavanje svijeta oko sebe.

Tijekom samostalne igre bebe istražuju različite aspekte svog okruženja. Pokušavaju manipulirati različitim predmetima s kojima dolaze u dodir, uključujući različite dijelove tijela, te se upoznaju s različitim pokretima, teksturama i predmetima. Ovo im istraživanje koristi na mnogo načina i priprema ih za prijelaz u sljedeću fazu igre, zvanu igra promatrača.

Kada počinje samostalna igra?

Samostalna igra počinje u vrlo ranoj dobi. Ponekad se djeca počnu samostalno igrati u dobi od dva do tri mjeseca, kada počnu uočavati različite boje i teksture.

Kako odrastaju, počinju se aktivnije zanimati za igračke i druge predmete oko sebe. Kad navrše četiri do šest mjeseci, počinju ostvarivati interaktivni odnos s okolinom. Primjećuju predmete i igračke na dohvat ruke i pokušavaju ih dotaknuti.

Međutim, ne postoje dva ista djeteta i ne postoji vremenski rok u kojem će vaše dijete postići svoje prekretnice. Nekoj djeci može trebati više vremena da dosegnu ovu fazu, dok bi je druga mogla dostići prije propisane dobi.

Važnost samostalne igre u razvoju djeteta

Svaka faza igre razvija osnovne vještine. Samostalna igra ključna je za razvoj djetetove mašte i kreativnosti. Štoviše, samostalna igra također poboljšava djetetovu koncentraciju i sposobnost da istraži kako stvari funkcioniraju.  

 dijete se igra autićima Izvor: Shutterstock

Koje su prednosti samostalne igre?

1. Potiče neovisnost

Čak i u vrlo ranoj dobi djeca shvaćaju da se mogu prilično učinkovito zabaviti kroz samostalnu igru. Dijete duči kako biti sretno smo sa sobom. Polako shvaćaju da ne moraju u svemu ovisiti o drugima.

2. Potiče ih da shvate sklonosti i interese
Djeca primjećuju što ih čini sretnima. Neki mališani više vole igru autićima, dok druga više odgovaraju lutke ili kuhinjski setovi. Ove sklonosti i interesi mogu dodatno uključivati ples, slušanje glazbe, igranje s građevinskim blokovima, igranje s glinom i bojanje. Svako dijete kroz samotnu igru otkriva što voli.

3. Ravijaju se kreativnost i mašta
Sve dok se dijete ne počne samostalno igrati, možda nećete početi koristiti maštu. Neopterećeni su očekivanjima, mogu tumačiti stvari na svoj način i igrati se svojim igračkama.

4. Uče se fokusirati
Djeca razvijaju moć koncentracije odlučujući što i kako se žele igrati. Imaju potpunu kontrolu nad igrom i odlučuju o svojim postupcima. To im omogućuje da se usredotoče i koncentriraju na jedan objekt dulje vrijeme.

5. Razvija samostalno odlučivanje
Kada se dijete počne samostalno igrati, postavlja temelj za zabavu bez ičije pomoći. Samostalna igra jedan je od najboljih načina da pustite djete da se brine o zabavi na vlastiti maštoviti način.

6. Priprema ih za školu
Polazak u školu jedan je od najznačajnijih događaja u životu djeteta. Dok izlaze iz mjesta koje poznaju i osjećaju se sigurno u potpuno novo okruženje, samostalna igra olakšava ovaj prijelaz, kako djetetu tako i roditeljima. Djeca koja su potaknuta na samostalnu igru lako se prilagođavaju novom okruženju jer se mogu zabaviti i pronaći zabavne stvari na novome mjestu.

7. Poboljšava njihove sposobnosti rješavanja problema
Čak i jednostavna stvar kao što je donošenje igračke, od djeteta zahtijeva dosta razmišljanja. Samostalna igra potiče dijete na razmišljanje i rješavanje problema, a ono postaje vješto u rješavanju raznih prepreka. Potiče ih na upornost i isprobavanje različitih rješenja.

8. I roditelji mogu predahnuti
Briga o djeci je težak posao. Roditelji konstantno imaju posla oko bebe kako bi za njih učinili sve što im treba. Aktivnost kao što je samostalna igra, omogućuju roditeljima da odahnu dok se njihovo dijete zabavlja.

9. Razvija motoričke sposobnosti
Dok djeca istražuju stvari u svom okruženju, barataju i igraju se igračkama i drugim predmetima, razvijaju osjetila i motoričke sposobnosti

Primjeri samostalne igre

Ovisno o dobi djeteta, aktivnosti mogu biti različite. Međutim, neki uobičajeni primjeri takve igre uključuju:

  • gledanje slika
  • igranje zvečkom
  • slaganje kockica
  • držanje i gledanje igračke
  • bubnjanje po različitim predmetima
  • prelistavanje knjige  
  • slaganje slagalice
  • bojanje ili crtanje
  • igranje s plastelinom
  • igranje s autićima

Kako dijete potaknuti na samostalnu igru?

Iako je samostalna igra prilično česta kod djece, oni se previše mogu oslanjati na vas ili stariju braću i sestre da će ih zabaviti. Evo kako ih možete potaknuti:  

Dajte im prave igračke
Igračke na baterije mogu biti zadovoljavajuće jer obično dolaze sa svjetlima i zvukovima, ali ne pomažu vašem djetetu u razvoju. Dajte im igračke, kao što su kocke, plastelin i kuhinjski pribor, kako bi istražili kako svaka stvar funkcionira.

Dopustite im da se igraju sami
Možda biste se htjeli igrati s djetetom cijelo vrijeme, ali samostalna igra je neophodna za razvoj. Stoga je imperativ da pustite dijete da se igra samo kako bi koristilo svoju maštu i kreativnost.

Shvatite svoje dijete
Svako dijete je drugačije. Jedno dijete bi se možda radije igralo samo i moglo bi trebati poticaj za igru s drugom djecom, dok bi drugo moglo biti potpuna suprotnost. Kao roditelj, morate razumjeti što vaše dijete treba i pokušati ga usmjeriti da iskusi i jedno i drugo.

 dijete crta auto na asfaltu Izvor: Shutterstock

Omogućite djetetu prostor za igru
Da bi se mašta vašeg djeteta razigrala, dajte mu slobodan i siguran otvoreni prostor. To može biti dvorište, park pa čak i balkon u vašem stanu. Pazite na njih, ali im dopustite da se igraju kako žele.

Nemojte se miješati
Čak i ako vidite da se dijete muči s donošenjem odluke, nemojte se miješati i davati prijedloge ako vas nije pitalo. Sjednite, opustite se i promatrajte ga kako samostalno rješava probleme i smišlja genijalna rješenja. Ako se umiješate, to bi moglo prekinuti njihov proces razmišljanja i potaknuti ih da, u donošenju odluka, ovise o vama.

Samostalna igra najčešća je među djecom u dobi od jedne do dvije godine. Ovo je faza kada su više usmjereni na sebe i ne posjeduju potrebne društvene i komunikacijske vještine.  

Samostalna igra je razvojna prekretnica u djetetovom razvojnom životu i upoznaje dijete s načinom na koji svijet oko njega funkcionira, a obično se preklapa s igrom promatrača. Ove dvije faze igre ključne su jer služe kao pripremne faze da dijete razvije svoje društvene, komunikacijske i emocionalne vještine. Uz odgovarajući poticaj, vaše će dijete napredovati u sljedeće faze igre, a jedna od njih je i igra s vršnjacima.

Možda će vas zanimati

Najnovije