Kada naši mališani počnu učiti i rasti, sve što rade, nas zadivljuje, ali jeste li se ikad zapitali je li vaše dijete naprednije od druge djece svoje dobi?
Neka se djeca smatraju 'nadarenima' ako se ističu u nekim ključnim područjima, kao što su učenje i kreativnost, a postoji još nekoliko znakova na koje biste trebali obratiti pažnju.
Darovite bebe i djeca često pokazuju svoje sposobnosti na različite načine, mogu biti sposobniji od druge starije djece i mogu pokazivati opće znakove naprednog razvoja.

1. Brzi su i željni učenja
Prema dječjim psiholozima, jasan pokazatelj da je dijete pametnije od svojih vršnjaka je koliko brzo uči. Darovita djeca brže shvaćaju stvari, a to se vidi u nizu aktivnosti kao što su čitanje, pisanje i općenito rješavanje problema.

2. Koriste 'velike' riječi
Ako ne možete pratiti vokabular svog mališana, to bi mogao biti znak da je nadaren. Mala djeca, u govoru, često ne koriste cijele rečenice, ali nadarena djeca vrlo često pokupe kompliciranije riječi i koriste ih puno prije vremena.

3. Znatiželja i želja za učenjem
Pametna djeca češće propituju stvari i pitaju se zašto su stvari takve kakve jesu. Često su vrlo znatiželjna i s lakoćom upijaju nove informacije.Ta znatiželja ih tjera da uče i oni su visoko motivirani da razumiju više o svijetu oko sebe.
Rezultat bržeg upijanja informacija, može dovesti do toga da ranije zavše školu, puno prije druge djece. Znatiželjni su, željni učenja i bolji su u prepoznavanju oblika, zvukova i uzoraka.

4. Rano nauče čitati
Naravno, s naprednim sposobnostima učenja, nadarena djeca obično počinju čitati mnogo brže od svojih vršnjaka – često i sama uče.
Bolje prepoznaju slova i zvučne obrasce, pa često, od vrlo rane dobi, mogu čitati složenije tekstove.

5. Nevjerojatno pamćenje i prepoznavanje
Naprednija djeca mogu rješavati zagonetke ili prepoznati obrasce brže od drugih. Možda će također moći recitirati pjesmicu koju su pročitali od riječi do riječi ili otpjevati svaku riječ pjesme s radija. Općenito, često imaju izvrsno pamćenje i potrebno im je mnogo manje ponavljanja od ostalih.

6. Kreativnost
Još jedna osobina, uobičajena kod darovite djece, su kreativne vještine koje ne biste očekivali od djeteta te dobi.
To mogu biti pretjerano složeni crteži ili slike koje su naprednije nego što bi se očekivalo od malog djeteta, a proizlaze iz 'žive mašte'. Inteligentna djeca često su kreativnija i bolje se fokusiraju.

7. Visoka energija i manje spavanja
Uobičajeno je da mala djeca drijemaju tijekom dana, ali prema mišljenju stručnjaka, naprednija djeca često su neobično budna i spavaju manje od drugih slične dobi. Štoviše, zbog svega što se događa u njihovim mozgovima, nadarena djeca se ponekad mogu opisati kao 'adrenalinska djeca'. Oni bi također mogli biti budniji i svjesniji svoje okoline i uvijek traže nešto što će ih zabaviti.

8. Vrlo neovisna
Daroviti mališani često su vrlo samostalni, na primjer inzistiraju da se sami oblače od druge godine života, vrlo rano si sami počinju pripremati sendvič ili doručak. Ova potreba za neovisnošću može stvoriti probleme, pogotovo ako su mama ili tata u žurbi. Neovisnost i napredne vještine rasuđivanja, također su izdajnički znakovi.

9. Napredne vještine zaključivanja
Uobičajeno, djeca će se svađati kada nije po njihovom, ali nadarenija od prosječne djece često imaju izvanredne vještine prosuđivanja i često mogu racionalizirati i raspravljati mnogo bolje od svojih vršnjaka. Također, imaju sposobnost promišljanja stvari, a napredne vještine zaključivanja znak su visoke inteligencije.

10. Osjetljivi su i empatični
Prema riječima stručnjaka, iznimno bistra djeca obično su neobično osjetljiva i empatična. Često su perfekcionisti i, ako nešto nije kako su zamislili, može im stvoriti veliki problem.