Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jaxon je genijalac koji je mogao diplomirati s 11, ali je odlučio igrati bejzbol i družiti se s vršnjacima

Jaxon ima kvocijent inteligencije 148, u dobi od 9 godina primljen je u MENSU, u dobi od 11 pobjeđivao je na najprestižnijim natjecanjima za srednjoškolce iz matematike, iznimno je daroviti crtač... No on i njegovi roditelji odlučili ...

 jaxon cota

Od početka je bilo jasno da Jaxon Cota iz McKinneyja u Teksasu nije obično dijete. U dobi od dvije godine šokirao je svoje roditelje tako što je čitao brojeve sa 15 znamenki. Njegov otac Matthew Cota za BBC je tada rekao kako Jaxonu poznavanje brojeva dolazi prirodno i spontano.

Kada su mu liječnici dijagnosticirali gubitak sluha u 8. godini života, njegova majka Lori nije to vidjela kao nedostatak, nego kao dar koji će potaknuti njegovu kreativnost i fokusiranje na stvari koje voli.

No manjak sluha definitivno nije ograničio Jaxona. U dobi od 9 godina, s IQ-om 148, primljen je u MENSU, organizaciju koja okuplja najinteligentnije ljude na svijetu, a Jaxon je bio jedan od 2600 članova koji su mlađi od 18 godina.

Sa 11 godina osvajao je najprestižnija natjecanja u matematici, a imao je mogućnosti i kapaciteta da i diplomira na koledžu.

No Jaxonovi su roditelji željeli da dječak ima normalno djetinjstvo, kao sva ostala djeca. ‘Dijete si samo jednom u životu’, govorio je tata Mathew.  bejzbol Jaxon je, bez sumnje, obožavao matematiku, no bio je najsretniji dok je igrao bejzbol. ‘Bejzbol je moja strast’, govorio je jaxon još u dobi od 11 godina.

Ovaj genijalni dječak nije samo želio igrati bejzbol nego se želio nesmetano družiti sa svojim vršnjacima, a o završavanju koledža sa 11 godina, rekao je:

‘Diplomirati na koledžu sa 11 godina nije ono što želim u svome životu. Želim raditi stvari koje volim, kao što je igranje bejzbola i druženje s prijateljima, samo želim biti dijete’  jaxonovi roditelji Jaxonovi roditelji podržali su ga u njegovim željama i nisu forsirali Jaxonovu briljantnu naobrazbu. Vjerojatno će mnogi reći da je Jaxon 'potratio' svoju darovitost jer nije prihvatio sve mogućnosti koje mu je otvorila njegova genijalnost, no on i njegova obitelj ne misle tako. Jaxon danas ima 17 godina i uživa u igranju bejzbola. Ruku na srce, još u životu ima vremena za sve što poželi, zar ne?

Ponekad, kao roditelji, dolazimo u iskušenje da sve pokušavamo učiniti da nam djeca postanu uspješna, pogotovo ako su na tragu genijalnosti na kakvom je bio Jaxon. Matthew i Lori Cota odlučili su da Jaxon prije svega ima djetinjstvo i dopustili su mu da bude sretan u onome što voli raditi – a to je igrati bejzbol i družiti se s prijateljima.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot YouTube

Najnovije