Trudnoća sa sobom nosi razne tegobe, a jedna od njih su i povremeni bolovi zbog kojih se buduće mame znaju ozbiljno zabrinuti.
No bol ne mora nužno značiti znak za uzbunu, ona je samo znak da vaša beba raste i da se vaše tijelo mijenja. Donosimo 10 najčešćih uzroka boli u trudnoći.

1. Istezanje ligamenata maternice

Vašu maternicu učvršćuju okrugli ligamenti, a kako beba I maternica rastu, oni se rastežu. Bol u okruglim ligamentima osjeća se kao oštra bol u trbuhu koja se pogoršava kod pomicanja ili okretanja.

2. Izvanmaternična trudnoća

Ako imate bolove u trbuhu i tek vas očekuje ultrazvuk kojim ćete potvrditi trudnoću, bol koju osjećate može upućivati na izvanmaterničnu trudnoću. Važno je da žurno posjetite liječnika.

3. Pobačaj

Prvi znak pobačaja može bit bol u trbuhu ili krvarenje. Žene često opisuju ovu bol kao teške menstrualne bolove ili čak porođajne kontrakcije.

trudnica u bolovima
Shutterstock 

4. Kontrakcije

Ako još nije vrijeme za porod, a osjećate blagu povremenu bol i zatezanje maternice, možda je riječ o lažnim trudovima ili Braxton-Hicksovim kontrakcijama, koji vaše tijelo pripremaju za porod. Ako ste blizu termina poroda, konzultirajte liječnika jer može biti i prijevremeni porod.

5. Uklještenje živca

Oštra bol koja se proteže niz donji dio leđa ili kroz nogu može biti posljedica toga što maternica pritišće išijadični živac. Na sreću, kod ovih bolova pomaže promjena položaja, masaža ili uzimanje dopuštenog lijeka protiv bolova.

6. Disfunkcija simfize

Ovo je možda nešto najbolnije što žena može doživjeti u trudnoći. Žene se žale na bol u predijelu pubične simfize koja može utjecati i na kontrolu nogu.

7. Odvajanje rebara i kompresija živca

Bol u rebrima, bol u leđima, bol u ramenima... Za sve ove tegobe možete zahvaliti bebi koja raste, a samim tim povećava i vašu maternicu, kao i hormonima trudnoće zbog kojih su zglobovi manje stabilni.

8. Abrupcija posteljice

Ovo je komplikacija u trudnoći koja može biti opasna po život. Uzrokuje jaku bol u trbuhu i vaginalno krvarenje. Ako primijetite ove simptome, posjetite liječnika.

9. Zatvor ili hemoroidi

Trudnoća vas čini sklonim zatvoru i hemoroidima. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste pronašli rješenje koje će vam olakšati simptome.

10. Bol koja nije povezana s trudnoćom

Problemi kao što su upala slijepog crijeva, kamen u bubregu, kamenac u žuči i druge tegobe mogu se dogoditi i trudnicama. Ako osjetite bilo kakve iznenadne probleme, javite se liječniku.