Tijekom prvog tromjesečja trudnoće dolazi do velikih promjena u tijelu žene. Kako mnogi stručnjaci kažu, ono se potpuno obnavlja, a fetus prolazi preobrazbu od sićušne dvije stanice do malenog ljudskog bića.

U ovome razdoblju događaju se najveće hormonske promjene i razvijaju se svi bebini organi.

Prvi mjesec

Mama: Maternica, koja je prije trudnoće bila veličine mandarine, počinje rasti. Grudi su napete i osetljive, ponekad i bolne.

Beba: Raste kao mjehur od sapunice, a po izgledu podseća na ušnu školjku veličine 4-5 milimetara. Iako se zove embrio, pluta u plodovoj vodi i tijekom prvih 6 dana trudnoće nije ni na koji način povezan s majkom. Bebino srce počinje kucati 21. dan nakon začeća, a istovremeno se formiraju mozak i leđna moždina. Do kraja prvog meseca, beba dobiva pupokovinu, koja se zatim povezuje s posteljicom.

Drugi mjesec

Mama: Grudi i maternica nastavljaju rasti, ali pošto je još uvijek sve malo i smješteno u zdjelici, nitko ne primjećuje da ste trudni.

trudnica sjedi na krevetu i osjeća mučninu
Shutterstock 

Beba: Veličina embrija je 3 - 4 cm, težine 2 - 8 grama. Počinju da formirati crte lica, pojavljuju se očne duplje, formiraju se ruke, noge i prsti, a pojavljuju se i unutarnji organi: probavni sustav, jetra, bubrezi, mokraćni sustav.

Treći mjesec

Mama: Maternica ispunjava zdjelicu i polako se širi prema trbuhu. Još malo i trudnoća će biti vidljiva.

Beba: Embrio postaje fetus. Teži od 45 g do 65 g, a dostiže dužinu od 10 do 12 cm. Dijete pokreće ruke i noge, stišće šake, pomiče glavu, a kapci, koji se pojavljuju, omogućavaju mu da zatvori i otvori oči. Razvija se vanjsko i unutarnje uho. U 8. tjednu kod dječaka formiraju se testisi (gonade) i počinju proizvoditi testosteron.