Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 ČUDNIH SIMPTOMA TRUDNOĆE KOJI SU ZAPRAVO SKROZ NORMALNI: Kada doznate objašnjenje, više vam neće biti zastrašujući

Autor Sanja Matasić

Ono što ne možemo objasniti, to nam je čudno. Zato donosimo objašnjenja za neobične simptome trudnoće

 simptomi trudnoće Izvor: Shutterstock

Iako čudni simptomi trudnoće mogu biti alarmantni, u većini slučajeva su normalni. Vaše se tijelo mijenja i priprema za rast i razvoj bebe pa ponekad reagira na neobjašnjive načine. Donosimo 9 čudnih simptoma trudnoće, ali smmo ih pokušali objasniti.

1. Osjetilo njuha poput superheroja

Neke su žene šokirane koliko im njuh postaje osjetljiv. Možda neke mirise niste nikad prije niti registrirali. Čak dvije trećine trudnica doživljava hiperosmiju, koju uzrokuju trudnički hormoni poput estrogena. Držati pri ruci mali rupčić s kapljicom omiljenoga eteričnog ulja za njuškanje dobar je način da ublažite neugodne mirise koje percipirate. Ovaj simptom obično nestaje nakon prvog tromjesečja.

 osjetilo njuha kod trudnica Izvor: Shutterstock

2. Žgaravica i plinovi

Neke buduće mame i nisu baš sretne što cijelo vrijeme podriguju ili prduckaju, ali, nažalost da bi vam se pojavili ovi simptomi ne morate jesti meksičku hranu.

Ako vas može utješiti, više od polovice trudnica iskusi žgaravicu. Hormoni trudnoće mogu izbaciti probavu iz ravnoteže i uzrokovati opuštanje jednjaka, stvarajući refluks kiseline.

3. Točkasto krvarenje

Ako vam se u trudnoći pojavljuju povremeno krvave točkice na gaćicama, ili tzv. spotting, ne brinite jer je to posve normalno.

Ovakvo krvarenje tijekom trudnoće događa se kod 25% do 40% žena. Ako je krvarenje svijetlocrveno ili osjetite grčeve ili bolove, odmah se obratite svom liječniku.

4. Krvarenje iz nosa i desni

Tijekom trudnoće možete imati krvarenje iz nosa i desni. Volumen krvi u vašem tijelu drastično se povećava tijekom trudnoće. Povećani protok krvi u osjetljivije tkivo, kao što su desni i nosne membrane, može prouzročiti krvarenje.

5. Posebno ste rastezljivi

Ako prakticirate jogu ili vježbate prije i tijekom trudnoće, možda ćete otkriti da ste znatno fleksibilniji. Vaše se tijelo priprema za porođaj pa uživajte u dodirivanju nožnih prstiju, dok možete. Hormon relaksin počinje se oslobađati, pripremajući zdjelicu da se proširi do trenutka kada budete spremni za porod. No to može biti i neugodno jer može uzrokovati bol u zdjelici.

7. Trudnički mozak

Još jedan od mnogih čudnih simptoma trudnoće je razina zaborava koja se ponekad naziva 'trudnički mozak'. Bit ćete možda rastreseni te imati problema s fokusiranjem. Iako se neki pitaju je li 'mamin mozak' stvaran, više od desetak studija je pokazalo da trudnice doživljavaju kognitivni pad tijekom i nakon trudnoće.

8. Metalni okus u ustima

Neke trudnice osjećaju čudan okus u ustima, a uzrok su hormonske promjene koje se događaju tijekom trudnoće.

9. Začepljen nos

Ne, niste alergični na trudnoću – jednostavno vam je nos začepljen. Ova je pojava poznata kao trudnički rinitis, a uzrokovan je natečenim sluznicama i proširenim nazalnim venama.

Možda će vas zanimati

Najnovije