Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVAKA OD OVIH TEGOBA UKAZUJE NA NEŠTO OZBILJNIJE: Bolovi tijekom trudnoće koje nikako ne biste trebali zanemariti!

Neki bolovi su za razdoblje trudnoće uobičajeni, dok drugi zaslužuju vašu pozornost i savjetovanje s liječnikom. Kako prepoznati razliku?

 trudnica u bolovima Izvor: Shutterstock

Ako tijekom trudnoće osjećate različite vrste boli, niste jedini. Bilo da ste u prvom tromjesečju ili se bližite terminu, trudnoća čini čuda vašem tijelu. Osim zbog velikih hormonskih promjena, trudnoća može biti izrazito neugodna na razne načine.

Bez obzira na to imate li posla s natečenim stopalima ili jutarnjim mučninama, možete iskusiti i neke druge tegobe, čak i prave bolove. Bol u leđima, na primjer, može se pojaviti kada se vaša maternica počne širiti pa isteže trbušne mišiće. Dok se pokušavate prilagoditi promjeni veličine svoga tijela, može se pojaviti bol u leđima. Dakle, iako bi simptomi poput ovih mogli biti neugodni, oni su dio uobičajenih promjena.

Pojavit će se i nova vrsta bolova u trbuhu, od boli u donjem dijelu trbuha do boli na desnoj strani trbuha, koji mogu biti zbunjujući, izazivati tjeskobu i često vas uplašiti.

Što je normalno, a što nije i kako prepoznati razliku?

Trudnički bolovi koji su obično normalni i nisu zabrinjavajući

'Vjetrovi' i opstipacija

Vjetrovi  i zatvor česti su tijekom trudnoće. Hormon trudnoće, progesteron, uzrokuje opuštanje glatkih mišića u jednjaku i crijevima. Obično se crijeva skupljaju kako bi izbacila izmet, ali zbog usporavanja procesa prouzročenog hormonima, tijelu je teže riješiti se otpadnih tvari. Dolazi do optipacije koja može prouzročiti i bol u donjem dijelu trbuha. Jedite manje i češće, konzumirajte obroke bogate vlaknima i pijte puno vode.

Probadajuća bol u trbuhu prouzročena naglim pokretom

Kako vaša trudnoća napreduje i postajete sve veći i veći, rastežu se i okrugli ligamenti, koji se protežu od maternice kroz prepone i koji je podupiru. Rastezanje ovih ligamenata može izazvati oštru bol ili tupu bol u trbuhu, kukovima i u preponama. Ova bol obično počinje oko 12. do 14. tjedana i izraženija je tijekom drugog tromjesečja, a primjećujete je pri naglim pokretima, kao što je prevrtanje u krevetu ili uvijanje na jednu stranu.

Kontrakcije koje traju samo minutu do dvije

Mnoge trudnice ne znaju da kontrakcije mogu početi osjećati već u drugom tromjesečju. One se nazivaju Braxton Hicksovim kontrakcijama i normalan su dio trudnoće. No iako mogu biti neugodne, obično nisu bolne.

Te kontrakcije mogu trajati minutu ili dvije, prije nego što se maternica opusti. Braxton Hicksove kontrakcije nešto su češće poslijepodne ili navečer, a mogu se pojaviti nakon tjelesne aktivnosti. Kako se približavate terminu poroda, one mogu postati intenzivnije.

Bolovi zbog kojih se trebate javiti se liječniku

Iznenadna oštra ili tupa snažna bol na desnoj strani trbuha!

Ovakva bi bol mogla ukazivati na upalu slijepog crijeva. Iznenađujuće, osim komplikacija u trudnoći, upala je slijepog crijeva najčešći razlog za hitne operacije tijekom trudnoće. Upala je obično povezana s groznicom, gubitkom apetita, mučninom i povraćanjem. Ako vas boli i sumnjate da nešto nije u redu, odmah se obratite liječniku.

 shutterstock_528321109.jpg Izvor: Shutterstock

Oštra i intenzivna bol u gornjem desnom dijelu trbuha

Usporena probava, usporava pražnjenje žučnog mjehura, što može dovesti do žučnih kamenaca. Žučni kamenci često su povezani s bolovima u gornjem desnom dijelu trbuha. Osim boli u gornjem desnom dijelu trbuha, možete osjetiti bol u središtu trbuha, bol u leđima između lopatica, bol u desnom ramenu, mučninu i povraćanje. U nekim slučajevima, žučni kamenac može prouzročiti upalu žučnog mjehura. Simptomi uključuju groznicu i pojačanu bol koja ne prestaje.

Iznenadna bol u gornjem desnom dijelu trbuha, popraćena mučninom

Preeklampsija je stanje specifično za trudnoću koje uključuje nagli porast krvnog tlaka. Obično se pojavljuje u trećem tromjesečju, ali neke su trudnice s određenim čimbenicima rizika u tom razdoblju trudnoće već pod liječničkim nadzorom.  Jedan uobičajeni simptom je bol u gornjem dijelu trbuha, obično ispod rebara s desne strane, a popratni simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, nepodnošljiva glavobolja, problemi s vidom i otežano disanje. Također, uobičajeno je rjeđe mokrenje, a u nalazu mokraće mogao bi se pojaviti višak proteina.

Ako bol ne prestaje, javite se liječniku, pogotovo ako ste tijekom trudnoće imali problema s višim krvnim tlakom. Ako u bilo kojem trenutku trudnoće osjećate bolove u gornjem dijelu trbuha s desne strane, svakako to recite svom liječniku.

Bol u trbuhu u kombinaciji s vaginalnim krvarenjem

Grčevi, oštra, tupa bol u trbuhu ili donjem dijelu leđa u kombinaciji s krvarenjem su znakovi da se odmah javite svome liječniku. Ako oko 37. tjedana trudnoće i osjećate bol u trbuhu te vidite krvavi iscjedak (ili druge promjene u iscjetku, kao što su vrlo vodenasti ili sluzavi sekreti), to bi mogao biti znak prijevremenog poroda.

Možda će vas zanimati

Najnovije