Možda vam ovo zvuči nevjerojatno, ali neke žene mogu biti ‘alergične na trudnoću’. Riječ o vrlo rijetkoj pojavi koja se manifestira iznimno teškim simptomima trudnoće, a zapravo se tijelo ‘bori’ protiv hormona trudnoće, Beta HCG-a.

‘Trudnoća mi je potvrđena sa 6 tjedana, a mučnine su bile neizdržive. U početku sam ih ublažavala ljutima žvakama. No toliko mi je znalo biti mučno da sam morala izlaziti iz javnog prijevoza jer sam trebala zraka. Mučnine nisu bile samo ujutro, nego tijekom cijelog dana i noći. Onda je počelo povraćanje! Sve mi je smetalo, od suhog tosta do običnog keksa, ili čak gutljaja vode. Osjećala sam se bolesno. Povraćala sam 25-30 puta dnevno, često i kroz nos. Otišla sam kod liječnika, a usput sam povraćala i na parkingu, i u čekaonici, i u ordinaciji. Odgovor je bio da su mučnine normalna pojava u trudnoći’, započinje svoju priču za portal The Guardianbritanska novinarka Sonia Purnell, za koju je trudnoća bila gotovo neizdrživa od samog početka.

No u osmome tjednu trudnoće Sonia je toliko povraćala da nije mogla konzumirati ništa pa ni vodu čak 36 sati. Noge su joj drhtale, usne su joj bile suhe, a koža blijeda i hladna. Nakon što je posjetila ponovno liječnika, on ju je uputio na pretrage, a liječnički je tim zaključio da nije riječ samo o običnim simptomima trudnoće.

Prvo su me poslali na hitan ultrazvuk, koji je dva puta prekinut jer sam morala trčati do toaleta. Na ultrazvuku je sve bilo uredu, čuli su se otkucaji bebina srca. Osjećala sam se tako čudesno, i mislila sam da što god da se događa, samo se želim spasiti. Ubrzo su me priključili na infuziju i dali mi dvije injekcije. Objasnili su mi da je to jedini način ako želim zadržati dijete. Objasnili su mi da sam alergična na trudnoću!’, prisjeća se Sonia.

infuzija
Shutterstock 

Njezino tijelo nije dobro reagiralo na hormon trudnoće, Beta HCG-a, i konstantno se borilo protiv njega, jednostavno, doživljavalo ga je kao ‘neprijatelja’. Stoga, Sonia je tijekom trudnoće nekoliko puta hospitalizirana, bila je nekoliko puta na infuziji, a u 34. tjednu trudnoće, kako sama za sebe kaže, 'izgledala je kao zombi'.

I tada joj je pukao vodenjak. Istoga trenutka prestala joj je mučnina i potreba za povraćanjem je nestala. ‘Prvi sam put osjećala glad, a iako sam morala hitno u bolnicu, prvo sam se najela. Bio je to jedan od najvećih obroka u mom životu. Jela sam i smijala se!’
Novinarka je rodila prije svoga termina, bebica je bila zdrava, a razdoblje strašnih mučnina ostalo je zapisano kao alergija na trudnoću.