Hemoroidalni venski jastučići normalan su anatomski dio u analnom kanalu i služe za zadržavanje plinova i tekućina. O hemoroidalnoj bolesti govorimo kada promjene u njihovoj strukturi i veličini dovode do tegoba (bol, krvarenje, vlaženje, ispadanje, slivanje sluzi, sekundarna anemija).

Hemoroidi se često javljaju za vrijeme trudnoće, ali i prilikom samog porođaja. Zbog pritiska uvećane maternice na vene trbuha, a prije svega na donju šuplju venu i vene male zdjelice - usporava se protok venske krvi u predjelu rektuma i donjih ekstremiteta. Tegobe uzrokovane ovim poremećajem su uglavnom vezane za drugu polovicu trudnoće, kao i razdoblje nakon poroda. Naime, rijetko se problemi s hemoroidima javljaju do 20. tjedna trudnoće (peti mjesec). Tegobe nastaju postupno - najprije kao bezbolna krvarenja ili, jednostavno, kao rukom opipljivi jastučići u predjelu analnog otvora. Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno bezbolni. Kasnije postaju veći i konstantno bolni, a posebno nakon stolice. Zato je u ovom periodu važno da trudnica ima redovne i ne pretjerano tvrde stolice.

Bez operacije u trudnoći

Većina trudnica ima hemoroide u trudnoći, ali samo kod manjeg broja dolazi do izrazitih tegoba, tako da se u pojedinim slučajevima nakon porođaja moraju operativno tretirati. Ipak, operacije u trudnoći zbog ovog problema su rijetke. Najčešće se predlaže posebna prehana i higijena, koji podrazumijeva obroke s dosta celuloidnih ostataka, manje začinjenu hranu i dosta tekućine. Također je potrebna redovna higijena analnog područja, stavljanje hipermanganskih obloga i adekvatni rektalni čepići.

Kod trudnica u odmakloj trudnoći, kao i neposredno nakon porođaja, česte su i komplikacije hemoroidalne bolesti - uklješteni prolabirani (ispali) unutrašnji hemoroidi i trombozirani (ugrušak krvi) vanjski hemoroidi - koji zahtjevaju neizostavno, hitno kirurško zbrinjavanje.

Vanjski hemoroidi

Ispali hemoroidi izazivaju snažne, tupe bolove. Krvarenje je svijetlocrvene boje, a obično se pojavljuje na kraju stolice. Nakon krvarenja, bolovi oslabe ili potpuno prestanu. Međutim, krvarenje se može javiti i na početku, i tijekom pražnjenja crijeva, a ponekad krv curi u tankom mlazu, što posebno uplaši pacijente. Takva stanja podrazumijevaju hitno obraćanje liječniku jer je neophodno da se nakon detaljnog pregleda uradi tamponada (zaustavljanje krvarenja kompresijom - pritiskom) do konačnog rješavanja problema. Uporna krvarenja nekada mogu dovesti i do teže sekundarne anemije, koja se mora korigirati transfuzijama krvi. Inače, pacijentima smeta i pojačano lučenje sluzi, kao i iritacija predjela oko anusa.

Po svojoj prirodi, hemoroidalna bolest je progresivna, tako da se može kontrolirati samo redovnim pregledima, dosljednim držanjem savjeta liječnika i liječenjem. Posebno je važno obratiti se liječniku kada se radi o hemoroidima prvog stupnja jer je u tom slučaju saniranje ovog stanja puno jednostavnije i uspješnije.

Tegobe se neće pojaviti kod svih trudnica

Kao komplikacije hemoroidalne bolesti najčešće se javljaju uklještenja unutrašnjih hemoroida i tromboza vanjskih hemoroida. Međutim, postojanje velikih hemoroidalnih čvorića ne znači da će se tegobe sigurno pojaviti.

Kliničko ispitivanje započinje uzimanjem preciznih podataka od pacijentice o vremenu nastanka tegoba i načinu na koji su se pojavili. Zatim kirurg nastavlja ispitivanje rektalnim pregledom i detaljnim endoskopskim pregledom. Unutarnji hemoroidi predstavljaju najčešći razlog krvarenja iz rektuma (rektoragija). Međutim, kod svake rektoragije treba misliti i na ostale bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Na prvom mjestu su tumori (prije svega maligni) koji nastaju u rektumu i analnom kanalu. Zato je neophodno obaviti pregled instrumentom (rektosigmoidoskopija) i uzeti uzorke tkiva sa svih sumnjivih promjena (biopsija) koje patolog mora detaljno mikroskopski pregledati (histopatološki pregled).

Kod bolesnika starijih od 45 godina - s upornim krvarenjem, promjenama u navici pražnjenja crijeva (naizmjenične pojave zatvora i perioda s proljevastim stolicama), neophodno je pregledati debelo crijevo cijelom njegovom dužinom. Danas su standardna dva načina pregleda: rendgensko snimanje uz upotrebu barijskog kontrasta koji se daje kroz anus - irigografija i endoskopski pregled aparatom s hladnim svjetlom i optičkim uvećanjem - kolonoskopija. Oba pregleda se u trudnoći ne prakticiraju, već tek nakon porođaja ako se tegobe i dalje nastave. Naime, razvoju i rastu ploda hemoroidi ne mogu naškoditi.

Liječenje hemoroida

Uzrok krvarenja mogu biti i rascjepi kože i sluznice u analnom kanalu (fisure), benigne neoplazme (polipi), upala površine rektuma (proktitis) i dr.

Nakon što je specijalističkim pregledima potvrđeno da su hemoroidi jedini razlog krvarenja, pristupa se njihovom liječenju. Najčešće se predlaže držanje dijetetskog i higijenskog režima, koji podrazumijeva obroke s dosta celuloidnih ostataka, manje začinjenu hranu i dosta tekućine. Također je potrebna redovna higijena.

* Hemoroidi I stupnja se liječe lijekovima u vidu masti i čepića (Factu), reguliranjem crijevnog pražnjenja (svakodnevna mekana, kašasta stolica, ishrana s puno tekućine i biljnih sastojaka, bez začina i žestokih alkoholnih pića, uz upotrebu blagih laksativnih sredstava kada je to neophodno), dosljednom higijenom nakon svakog pražnjenja crijeva (pranje hladnom vodom). 

* Hemoroidi II stupnja i slabije izraženi hemoroidi III stupnja se liječe plasiranjem gumenih elastičnih ligatura (gumica) na vrat hemoroidalnih čvorića - koji kasnije otpadaju, ili takozvanom krioterapijom (lokalnim smrzavanjem povećanih venskih čvorića).

* Najveći broj hemoroida III stupnja i hemoroidi IV stupnja se uspešno liječe jedino operacijom, koja podrazumijeva uklanjanje spleta vena, uz brižljivo čuvanje mišića sfinktera (stezač) anusa i rekonstrukciju okolne sluzokože i kože.

Operacija kao trajno rješenje

Hemoroidi mogu na početku biti potpuno nezapaženi - ako ne dovode do posebnih tegoba. Ali kod jako zapuštenih slučajeva, tegobe mogu trajati svakodnevno, i to godinama. Obično se u trudnoći pogoršavaju, ali se prije porođaja savjetuje samo konzervativna terapija. Nakon porođaja, pričekajte nekoliko tjedana i tek onda procijenite njihovo definitivno stanje i, samim tim, način liječenja. Ali, bez obzira koliko bila bolna i dugotrajna stanja koja izazivaju hemoroidi, mora se naglasiti da njihova operacija spada među najzahvalnije procedure za liječenje u kirurgiji jer se kod pacijenata sa svakodnevnim izraženim tegobama postiže potpuno izlječenje.

Klasifikacija hemoroida

Hemoroidi se dijele na unutarnje (ispod sluzokože) i vanjske (potkožne, perianalne). Po stupnje težine bolesti i učestalosti komplikacija, dijele se na četiri stupnja:

Hemoroidi I. stupnja

Mogu krvariti, ali ne ispadaju.

Hemoroidi II. stupnja

Ispadaju prilikom pražnjenja crijeva i napinjanja prilikom nužde, ali se spontano vraćaju. Prolaps čvorova (ispadanje kroz analni otvor) se događa na jednom ili više mjesta, ali se kod uobičajene higijene čvorovi povuku. Kao i hemoroidi prvog stupnja, tako se i hemoroidi drugog stupnja mogu zakomplicirati krvarenjem.

Hemoroidi III. stupnja

Ako se hemoroidi nakon ispadanja ne vraćaju spontano, već zahtjevaju ručno vraćanje, riječ je o hemoroidima III stupnja. Ova vrsta hemoroida je kompliciranija jer vrlo lako ispada iz rektuma - najčešće prilikom kašljanja, kihanja ili podizanja tereta. Prolaps može da biti jako težak. Također, za njih je karakteristično da se u većini slučajeva iskomplikuju krvarenjem.

Hemoroidi IV. stupnja

Ovi hemoroidi predstavljaju zapuštenu i najtežu fazu bolesti. Čvorovi su stalno prolabirani (ispali) i u njima postoji jako izražen venski zastoj. Ne mogu se vratiti ni ručno, stalno vlaže, obilno krvare i često se kompliciraju uklještenjem.