Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆI IZGOVORI ZA PUŠENJE U TRUDNOĆI: Ovisnost koju je teško prekinuti, a jedno je sigurno - bebi samo šteti

Autor Sanja Matasić

Izgovori za pušenje u trudnoći jednostavno 'ne drže vodu'.

 pušenje u trudnoći Izvor: Shutterstock

U bilo kojem stadiju trudnoće, pušenje je štetno, za mamu, a pogotovo za bebu. Prestanak je najbolja stvar koju možete učiniti. No sigurno ste čuli razne izgovore vezane uz prestanak pušenja u trudnoći, za koje su vam možda tvrdili kako su potkrijepljeni 'znanstvenim' činjenicama. Evo nekih od najčešćih mitova.

1. Pušila sam prije trudnoće i na početku trudnoće pa nema smisla prestati sada.

Prestanak pušenja u bilo kojoj fazi trudnoće ima zdravstvene prednosti za vas i vaše dijete. Čak i nakon samo jednog dana nepušenja, vaša će beba dobiti više kisika. To će pomoći da joj se pluća dobro razviju. Čim prije prestanete, veće su da se vaše dijete rodi s normalnom porođajnom težinom.

 trudnica pod stresom Izvor: Shutterstock

2. Prestanak pušenja bit će previše stresan za moju bebu.

Prestanak pušenja ne predstavlja dodatni stres za bebu. To je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje i zdravlje svoje bebe tijekom trudnoće - i nakon njezina rođenja. Ako sada prestanete pušiti, zaštitit ćete svoje dijete od pasivnog pušenja i smanjiti rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

3. Smanjivanje broja cigareta ili prelazak na e-cigarete posve je uredu.

Ne postoji sigurna količina pušenja. Svaki dim cigarete oslobađa štetne toksine koje će doći do bebe i utjecati na vaše zdravlje. E-cigarete također nisu bezopasne. Iako o njima treba još puno naučiti, trudnice ih ne bi trebale koristiti. Nikotin u e-cigaretama štetan je za bebe u razvoju.

4. Pušenje me opušta, a to je bolje nego stres.

Da, pušenje vas može smiriti, ali vašem tijelu više šteti nego pomaže. Osjećaj opuštenosti samo je privremen i ono što uzrokuje vaš stres vjerojatno će se vratiti. Pušenje ubrzava rad srca i povisuje krvni tlak. Također, povećava ugljični monoksid u vašem krvotoku, što znači da beba dobiva manje kisika.

5. Nema ništa loše u tome da rodite bebu s niskom porođajnom težinom.

Pušenje tijekom trudnoće povećava šanse za rađanje djeteta niske porođajne težine. Bebe s niskom porođajnom težinom imaju veću vjerojatnost da će imati ozbiljne zdravstvene probleme nego bebe normalne težine. Ovi problemi mogu utjecati na bebino zdravlje nakon poroda, tijekom djetinjstva i u odrasloj dobi.

6. Pušila sam u prvoj trudnoći i rodila zdravo dijete tako da se uopće ne brinem.

U svakoj trudnoći, ako pušite, ugrožavate zdravlje svoje bebe. Ako ste pušili i imali zdravu trudnoću u prošlosti, ne znači da će i sljedeća biti zdrava.

7. Pušim, pa ne bih trebala dojiti.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, majke pušače se potiče da prestanu pušiti, ali mogu dojiti svoju bebu ako nastave pušiti. Majčino mlijeko je dobro za bebu. Pruža joj ono što joj je potrebno za zdrav rast i razvoj. Naravno, bolje je ne pušiti dok dojite, pričekati s pušenjem do kraja dojenja i ne pušiti u prostorijama gdje je beba, jer je to način da je zaštitite od štetnih učinaka nikotina i pasivnog pušenja.

Možda će vas zanimati

Najnovije