Dok ste trudni, sve što činite može potencijalno utjecati na razvoj vaše bebe. Uzmimo, na primjer, pušenje cigareta ili čak korištenje raznih uređaja za inhaliranje nikotina. Ako ste pušač, možda ste prestali pušiti čim ste doznali da ste trudni. No što se događa nakon što se beba rodi?

Ako dojite, liječnici su prilično strogi vezano uz pušenje i mišljenja su da se štetne tvari iz cigareta, a to nije samo nikotin, akumuliraju u vašem mlijeku i ne samo što se prenose na bebu, nego mu i smanjuju nutritivnu vrijednost (primjerice, uništavaju vitamin C). Stoga, ne biste trebali pušiti dok dojite, a jednako tako, ako ne dojite, ne biste trebali pušiti u blizini svoje bebe. Na ovaj način, kako god to vama grubo zvučalo, vaše dijete postaje pasivni pušač i samim je time izloženo većem riziku obolijevanja od raznih respiratornih bolesti, kao i od alergijskih reakcija.

Kako pušenje utječe na mlijeko?

Dojenje je najbolje što možete učiniti za svoje dijete, pogotovo prvih šest mjeseci njegova života. Majčino mlijeko daje bebi antioksidanse, probavne enzime, živa antitijela i druge esencijalne hranjive tvari. Osim toga, umirujuće djeluje za dojenčad i može im pomoći da spavaju.

Dojene bebe, što je dokazano i istraživanjima, manje su podložne prehladama i respiratornim bolestima, imaju jači imunološki sustav, rjeđe obolijevaju od upala uha, u manjem su riziku od sindroma iznenadne dojenačke smrti i imaju znazno manje probavnih problema kao što je proljev, zatvor, refluks i sl.

Ne možete odahnuti kad je pušenje u pitanju, ono je i nakon poroda opasno za zdravlje vaše bebe, pogotovo ako dojite. Osim nikotina, i kemikalije poput olova, arsena i formaldehida, koje se nalaze u papiru, filterima i kojima se konzervira duhan, završavaju u majčinu mlijeku, koje se potom prenosi na vašu bebu. Postoje dokazi i da nikotin mijenja sastav majčinog mlijeka, a može čak utjecati na laktaciju.

Količina nikotina u mlijeku ovisno o tome koliko pušite. Neki dokazi upućuju na to da su bebe žena koje su pušile pet ili više cigareta dnevno imale problema sa spavanjem i češće su plakale jer nikotin djeluje stimulacijski na živčani sustav.

beba plače
Shutterstock 

Koji su rizici pušenja tijekom dojenja?

Ako pušite dok dojite, vaše dijete može:

• razviti kronične respiratorne probleme, poput astme ili alergija
• imati problema sa spavanjem ili spavate manje
• lakše oboljeti od uobičajenih dječjih bolesti, poput prehlade i upala uha
• imati probavnih problema
• biti plačljivije

Nikotin ne ostaje samo u plućima. Dim i kemikalije iz cigareta ili e-cigareta završavaju na koži, kosi, odjeći, namještaju, tepisima i zidovima vašega doma, a to se još naziva 'izlaganje iz treće ruke'

Što ako vam je teško prestati?

Liječnici se slažu da je najbolji način da zaštitite svoju bebu od utjecaja nikotina prestanak pušenja. No čak i ako pušite, to ne znači da morate prestati dojiti. Majčino mlijeko je još uvijek najbolje, a dojenje obično nadmašuje rizike izloženosti nikotinu. Majčino mlijeko štiti vaše dijete od infekcija i osigurava hranjive tvari koje se ne nalaze u adaptiranom mlijeku.

  • Ako pušite, ne činite to u blizini svoje bebe.
  • Cigarete, lule, cigare i vaporizatore držite vani.
  • Ne pušite u prostoru u kojem živite s bebom, niti u automobilu.
  • Promijenite odjeću i operite ruke nakon pušenja.
  • Ako vi ili vaš partner pušite, nemojte spavati zajedno ili dijeliti krevet s bebom.  
tata i beba spavaju
Shutterstock 

Ako ste u procesu prestanka pušenja...

Nadomjesna terapija nikotinom (NRT) također je opcija. Najbolje je prestati bez lijekova, ali ako se borite, postoje rješenja poput nikotinskih flastera ili tableta na recept koje vam mogu pomoći. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije upotrebe bilo kojeg proizvoda za pomoć kod prestanka pušenja.