Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RASPOZNAJE OKUSE I PRIJE ROĐENJA: Beba razvija preferencije prema određenim namirnicama još u maternici

Autor Sunčica Got

I prije nego se rode, bebe isprobavaju različite okuse.

 trudnica jede Izvor: Shutterstock

Bebini se okusni pupoljci kreću razvijati u prva dva tjedna trudnoće i to na mjestu gdje će kasnije nastati jezik. S vremenom će ti receptori moći prepoznati slatke, slane, gorke i kisele okuse, a neka istraživanja pokazuju da hrana koju majka konzumira u trudnoći može oblikovati djetetove preferencije prema određenim namirnicama, kasnije u životu, piše What to Expect.

Beba osjeća što majka jede

Kad beba krene gutati amnionsku tekućinu oko 16. tjedna, počinje osjećati i određenu hranu koju majka jede. Iako je majčin i bebin probavni sustav razdvojen, molekule iz vaše hrane ulaze u amnionsku tekućinu i tako dolaze do bebe. Osim što joj daju potrebne vitamine, minerale, masti i proteine, neke molekule bebama donose i okuse.

Okusi koje beba osjeća u utrobi nisu snažni kao oni koje majka osjeća, zato što je velik dio onoga što mi percipiramo kao okus zapravo miris. Budući da je beba okružena amnionskom tekućinom, nema još razvijen osjet mirisa.

 trudnica jede med.jpg Izvor: Shutterstock

Prehrana u trudnoći ima važnu ulogu

Hrana koju jedete u trudnoći može imati utjecaj na to kakvu će vaša djeca hranu voljeti za vrijeme odrastanja. Jedna je studija potvrdila da bebe koje su od najranije dobi izložene soku od mrkve, kroz dojenje, uglavnom jako zavole mrkvu.

Majčina prehrana može utjecati i na razvoj loših prehrambenih navika kao i mogućnost razvoja pretilosti ili dijabetesa. Za vrijeme trudnoće jedite balansiranu i raznovrsnu hranu, svježe voće i povrće, zdrave masnoće i vlakna te minimalno procesirane hrane.

Ne samo što će vam izbalansirana prehrana pomoći u održavanju zdrave trudnoće nego će i dijete izložiti raznovrsnim okusima. Ne bojte se u trudnoći konzumirati i namirnice snažnog okusa poput češnjaka, metvice ili jačih začina, ako vam odgovaraju.

Možda će vas zanimati

Najnovije