Avokado je popularan ne samo zbog svoga neutralnog i blagog okusa, zbog kojega se može kombinirati i u slatkim i u slanim varijantama jela, nego i zbog svoje nutritivne vrijednosti. Ove plodove, kruškolika oblika, mnogi konzumiraju i tijekom planiranja obitelji jer utječu na plodnost i kod muškaraca i žena.

Avokado se preporučuje trudnicama jer sadrži velike količine ključnih nutrijenata – folata i kalija koji su važni za rast i razvoj fetusa, također, bogat je 'dobrim' masnoćama te drugim vitaminima i mineralima, što sve pozitivno utječe na trudnoću.

Koje su prednosti avokada tijekom trudnoće?

1. Izvrstan izvor folata
Nedostatak folata ili folne kiseline može uzrokovati urođene mane kod beba. Pola šalice avokada osigurava oko 0.005 mg folne kiseline.

2. Liječi anemiju
Nedostatak željeza tijekom trudnoće može dovesti do anemije u trudnica. Avokado sadrži velike količine željeza potrebne tijekom trudnoće.

3. Poboljašava probavu
Muke sa želucem i opstipacija česte su tijekom trudnoće. Bogat vlakanima, avokado poboljšava probavu i olakšava pražnjenje crijeva.

4. Prepun vitamina
Avokado obiluje vitaminima B1, B2, B5, B6, C, E i K, koji su svi neophodni za majčinu prehranu i rast fetusa.

5. Pomaže kod jutarnjih mučnina
Jutarnje mučnine jedan su od ranih simptoma trudnoće koji su glavni uzrok umora i iscrpljenosti u prva tri mjeseca. Avokado bogat vitaminom C rješava problem umora.

6. Održava razinu kolesterola i šećera
Redovita konzumacija avokada pomaže u održavanju razine kolesterola i šećera tijekom trudnoće.

7. Ublažava grčeve u nogama
Grčevi u nogama također su česti tijekom trudnoće, a avokado, koji sadrži više kalija od banana, idealan je za rješavanje toga problema.

8. Pospješuje razvoj mozga fetusa
Jedna šalica avokada sadrži 22 mg kolina, koji je neophodan za razvoj mozga i živčanog sustava fetusa

9. Bogat mineralima
Avokado doprinosi vašem dnevnom preporučenom unosu kalcija, kalija, magnezija, niacina, fosfora, bakra, cinka i mangana, koji su svi neophodni tijekom trudnoće.

10. Pomaže u apsorpciji hranjivih tvari
Ne samo što osigurava hranjive tvari već pomaže vašem sustavu da apsorbira hranjive tvari iz druge hrane. Na primjer, avokado omogućuje apsorpciju vitamina topivih u mastima koji se nalaze u namirnicama poput slatkog krumpira, lisnatog povrća i mrkve. Kako je avokado bogat dijetalnim vlaknima, pomaže u regulaciji tjelesne težine. Gotovo 25% vlakana je topivo, što pomaže rast prijateljskih bakterija u probavnom sustavu.

11. Pun omega masnih kiselina
Za rast fetusa potrebne su dodatne kalorije tijekom trudnoće, a za to su potrebne i zdrave masti. Avokado sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su korisne i za vas i za vaše nerođeno dijete.

12. Smanjuje rizik od preeklampsije
Bogata razina kalija u voću pomaže smanjiti mogućnost preeklampsije jer je poznato da snižava razinu krvnog tlaka.

Za one trudnice, koje žele znati više?

Nutritivne vrijednosti jednoga avokada: 100 grama avokada ima 160 kalorija u kojima se nalazi 8,5 grama ugljikohidrata, 6,7 grama vlakana, 0,7 grama šećera, 2 grama proteina te 14,7 grama masti

Koliko avokada jesti dnevno?

Iako je iznimno koristan, za trudnice je optimalna količina pola avokada dnevno.

Kada ograničiti unos avokada ili ga prestati jesti?

• Ako pokušavate kontrolirati težinu, izbjegavajte prekomjernu konzumaciju voća. Kalorije, iako iz dobrih masti, ipak se zbrajaju.

• Ako ste alergični na lateks, budite oprezni s avokadom kao voćem jer je povezano s alergijama na lateks.

Kako na jednostavan način pripremiti avokado?

Smoothie od avokada

smotihie od avokada
Shutterstock 

Sastojci

• ½ avokada, oguljenog i bez koštica

• 1 šalica filtrirane vode
• ½ zelene jabuke
• 1 banana, oguljena
• 1 limun, oguljen
• 1 naranča, oguljena
• ½ limete, oguljene
• 1 velika vezica peršina
• led
Priprema: Sve sastojke stavite u blender.Polako miksajte i postupno povećavajte brzinu te miksajte oko minutu.Smoothie od sirovog avokada je spreman!

Pečena jaja s avokadom (za dvije osobe)

Sastojci
• 2 avokada, zrela
• 4 jaja
• 1/8 žličice papra
• 1 žlica nasjeckanog vlasca

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Očistite avokado i prepolovite ga. Izvadite malo mesa iz sredine kako bi moglo stati jaje. Polovice avokada stavite na pleh za pečenje i u svaku 'razbijte' po jedno jaje. Pokušajte ga razbiti tako da prvo ide žumanjak pa da bjelanjak prekrije ostatak. Pecite oko 15 minuta. Izvadite, pospite paprom i vlascem.

Sendviči od avokada, zelene salate i rajčice

sendviči od avokada
Shutterstock 

Sastojci
• 1 avokado, oguljen i narezan
• 4 velika lista salate
• 1 velika, zrela rajčica, narezana na ploške
• 8 kriški kruha od cjelovitog zrna s lanenim sjemenkama, tostirane
• 12 tankih kriški krastavca
• 2 žlice majoneze, bez masnoće
• 4 kriške sira, verzija sa smanjenom masnoćom i natrijem

Priprema
Tostirane kriške kruha ravnomjerno premažite majonezom. Po kriški kruha slažite 1 list zelene salate, 1 krišku avokada, 1 krišku rajčice, 3 kriške krastavca i 1 krišku sira. Potom gore stavite još jednu krišku tostiranog kruha, i to je to.

Guacamole

guacamole
Shutterstock 

Sastojci
• 3 avokada srednje veličine
• 1 čvrsta rajčica, sitno nasjeckana
• ½ bijelog luka
• ½ šalice cilantra, nasjeckanog
• 2 žlice limunovog soka, svježe iscijeđenog
• sol i papar (po želji)

Priprema
Avokado prepolovite i izvadite meso. Vilicom zgnječite meso tako da svi tvrdi dijelovi omekšaju. Dodajte sve ostale sastojke i dobro ih promiješajte. Možete ga koristiti odmah ili ohladiti.

Često postavljana pitanja o avokadu

1. Je li sigurno jesti avokado s crnim ili smeđim mrljama?
Avokado postaje crn ili smeđ kada je dugo izložen niskim temperaturama prije nego što počne sazrijevati. Promjena boje također nastaje kao posljedica 'stiskanja' plodova, a mogu se jesti nakon što se uklone mrlje nožem.

2. Jesu li sjemenke avokada jestive?
Ne preporučuje se jesti sjemenke avokada jer nema dovoljno istraživanja koja bi poduprla njihovu konzumaciju. Međutim, postoje studije o potencijalnim prednostima ekstrakata sjemenki avokada. Poznato je da ekstrakt ima antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

3. Što se događa ako pojedete previše avokada?
Ako se prejedate avokada, možete se udebljati. Unošenje većeg broja kalorija u organizam a da ih ne potrošite, bez obzira na izvor, može dovesti do debljanja. Avokado ima visok sadržaj zdravih, mononezasićenih masti, vaše tijelo treba ovu vrstu masti za energiju, apsorpciju vitamina topivih u mastima (A,D,E,K) i funkcioniranje mozga. Stoga, izbacite prazne kalorije (hranu kao što su slatkiši i grickalice), a uvrstite avokado u prehranu.

5. Je li guacamole zdrav tijekom trudnoće?
Guacamole je dip na bazi avokada, koji sadrži obilje mononezasićenih masnih kiselina. Može se koristiti kao dip ili namaz za čips, krekere i sendviče. Možete ga integrirati u svoje obroke tijekom trudnoće kako biste iskoristili nutritivne prednosti avokada.