Možda će vam se nekad činiti kako je od pregleda do pregleda više-manje sve isto, svaki se tjedan vaše trudnoće događaju velike razvojne promjene u srcu i krvožilnom sustavu vaše bebe.

Kada se pojavljuju, a kada čuju prvi otkucaji srca?

Do 5. tjedna trudnoće srčana cijev počinje spontano kucati, iako je još ne čujete. Ako odete na ultrazvučni pregled u prvom tromjesečju (negdje između 6. i 9. tjedna trudnoće),  liječnik će vas pregledati kako bi provjerio kuca li bebi srce. Možda ćete prvi put moći čuti otkucaje srca oko 10. tjedna trudnoće, no to može varirati od trudnice do trudnice.

Ako se još ne čuju otkucaji, ne radite odmah paniku jer je velika vjerojatnost da se vaš sramežljivi fetus krije u kutu maternice ili je u 'nezgodnom' položaju pa vaginalna sonda ne može detektirati svoju metu. Na sljedećem će pregledu liječnik provjeriti je li sve u redu pa su velike šanse da ćete tada moći čuti otkucaje srca svoje bebe.

trudnica na pregledu
Shutterstock 

Do 6. tjedana, bebino srce kuca 110 puta u minuti, a dva tjedna kasnije fetalni otkucaji srca porast će na 150 do 170 otkucaja u minuti. To je otprilike dvostruko brže od vašeg! Do 9. ili 10. tjedna bebino srce kuca oko 170 otkucaja u minuti – a od ove točke nadalje brzina će se početi usporavati pa će oko 20. tjedna biti oko 140 otkucaja u minuti.

Tijekom poroda, normalna brzina otkucaja srca bebe može se kretati od 110 do 160 otkucaja u minuti, iako se kratke varijacije izvan ovog raspona mogu pojaviti iz različitih, često normalnih, razloga.

Iako je tržište preplavljeno različitim kućnim ultrazvucima, liječnici upozoravaju da ih ne koristite jer nisu toliko sofisticirani kao oni koje koriste liječnici, pa možda neće osjetiti otkucaje srca djeteta, što dovodi do nepotrebnog straha. Osim toga, može ga biti teško pravilno koristiti kod kuće bez odgovarajućeg iskustva, na primjer, mogli biste zamijeniti otkucaje svog srca s djetetovim.

Kako se razvija srce i krvožilni sustav vaše bebe?

Razvoj srca fetusa počinje rano u trudnoći, a otkucaji srca djeteta nastavljaju se mijenjati čak i nakon rođenja dok se prilagođava životu izvan maternice.

Prvo tromjesečje
Do 4. tjedna unutar vašeg embrija formirana je posebna krvna žila koja će se uskoro razviti u srce i krvožilni sustav bebe. U 5. tjednu, preliminarne strukture koje čine srce, počinju kucati.

U tim ranim fazama srce nalikuje cijevi koja se uvija i dijeli kako bi na kraju formirala srce i zaliske koji se otvaraju i zatvaraju kako bi pustili krv iz srca u tijelo. Krvne žile prethodnice, također se počinju stvarati u embriju tijekom prvih nekoliko tjedana.

Do 6. tjedna srce vaše bebe ima četiri šuplje komore, svaka s ulazom i izlazom za omogućavanje protoka i ulaska krvi.

Razvoj cirkulacije nastavlja do 12. tjedna, kada bebina koštana srž počinje užurbano stvarati krvne stanice.

Drugo tromjesečje
Do 17. tjedana, mozak fetusa počeo je regulirati otkucaje srca u pripremi za život u vanjskom svijetu. Do ovog je trenutka otkucaji srca bili su spontani.

Tijekom ultrazvuka u drugom tromjesečju liječnik će provjeriti strukturu bebina srca i provjeriti  postoji li kakva urođena greška.

Ako liječniku treba detaljniji pregled bebina srca, preporučit će vam ehokardiografiju između 18. i 24. tjedna trudnoće.

Do kraja 25. tjedna stvaraju se kapilare (najmanje krvne žile) i pune se krvlju. Kapilare prenose krv obogaćenu kisiko kroz arterije srca do tkiva po čitavom tijelu djeteta, a zatim dovode deoksigeniranu krv natrag u pluća, čineći te male krvne žile središnjom komponentom krvožilnog sustava.

Treće tromjesečje
Bebin će se krvožilni sustav nastaviti polako razvijati tijekom posljednjeg tromjesečja, tako da je do 40. tjedna spreman za suočavanje s vanjskim svijetom.

Kako funkcionira srce fetusa?

Dok se cirkulacijski sustav fetusa brzo razvija tijekom trudnoće, u maternici radi sasvim drugačije nego kad se dijete rodi.

Budući da bebe u maternici ne dišu, pluća zapravo ne funkcioniraju prije rođenja. Do tada se bebin cirkulacijski sustav u razvoju oslanja na pupkovinu koja vrši stalnu opskrbu krvlju bogatom kisikom i hranjivim tvarima. Pupčane arterije i vena prenose ono što bebi treba, a zatim odnose krv i otpadne tvari bez kisika natrag kako bi se pročistile.

Nakon što se vaše dijete rodi i kad se pupčana vrpca presiječe, bebina pluća udišu zrak, cikulacijski sustav fetusa se isključuje i šantovi se počinju zatvarati.

Od trenutka kada dobijete pozitivan test trudnoće, srce vaše bebe se brzo razvija i mijenja. Kako biste osigurali da joj srce bude što zdravije, tijekom trudnoće uzmajte prenatalne vitamine, prestanite pušiti, izbjegavajte alkohol i drogu.