Strah od poroda je normalan jer, zapravo, bojite se neizvjesnosti i nepoznatoga. Svaka mama želi da sve bude u redu s bebom, što je logično.
Jedan od najčešćih strahova trudnica je da se pupčana vrpca ne omota oko bebina vrata. Ova pojava je prilično česta, a statistike kažu da se događa u gotovo 20 posto trudnoća. Iako se uglavnom primjećuje tek na porodu, u nekim se slučajevima vidi i na ultrazvuku, i to ne znači da je beba u opasnosti.

Pupčana vrpca povezuje plod i posteljicu te omogućava prehranu bebe dok je u maternici. U njoj se nalazi jedna vena i dvije arterije. Vena prikuplja hranjive supstancije i kisik iz majčina krvotoka te ih prenosi u organizam fetusa. Preko arterija se izlučuju otpadne tvari. Nakon porođaja, te vene se same zatvaraju. Arterije se prve zatvore zbog mišića kojima su okružene, a zatim se zatvara pupčana vena kako bi se oksigenirana krv vratila bebi iz posteljice. Na samom porodu, posteljica sadrži jednu trećine bebine težine, a odgađanje rezanja pupčane vrpce nekoliko minuta omogućuje da se krv preko pupčane vene prenese bebi.

via GIPHY

Što ako se pupkovina ipak omota oko bebina vrata?

Pupkovina ne mora biti omotana samo oko vrata, nego i oko ruke, noge, struka, ramena. Liječnici često vide ovakav prizor na ultrazvuku, ali on ne mora značiti ništa dramatično niti opasno. Najčešće, kako se dijete ‘zamota u pupkovinu’, tako se refleksno i ‘odmota’. Na sreću, rijetki su slučajevi da se pupkovina ‘zategne’ pokretima djeteta i ugrozi mu život. Pupkovina se izrazito i najčešće priteže tijekom poroda, dok dijete prolazi kroz porođajni kanal. No za vrijeme poroda je dijete monitorirano CTG aparatom pa se kod pritiska na pupkovinu vidi karakterističan CTG zapis, a liječnici se tada najčešće odlučuju za operativno dovršavanje poroda.

Stoga, bez panike, pupkovina omotana oko nekog dijela bebina tijela nije razlog za paniku. Ako se baš bojite, dobro je o svemu prije poroda razgovarati sa svojim liječnikom i odagnati sumnje koje vas mogu plašiti.