Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JESTE LI ČULI ZA POSTPOROĐAJNU EUFORIJU? Iako je suprotno depresiji, ovo stanje ne smijete shvatiti olako

Autor Sunčica Got

Sve se više otvoreno razgovara o stanjima i poremećajima raspoloženja u postpartumu.

 mama i beba se igraju Izvor: Shutterstock

Postporođajna depresija prestaje biti tabu i žene danas o njoj puno otvorenije govore i sklonije su tražiti pomoć. Iako ovo stanje zahvaća oko 15% majki, ono nije jedino što žene mogu iskusiti nakon poroda. Neke majke doživljavaju pretjeranu radost, osjećaj neograničene energije i nepobjedivosti nakon poroda. Iako se ovi simptomi na prvu čine pozitivni, i oni mogu ukazivati na poremećaj raspoloženja. Kad žena proživljava ekstremne promjene u raspoloženju koje joj onemogućuju adekvatnu brigu o sebi i bebi, vrijeme je za razgovor sa stručnjakom.

Euforija može prerasti u depresiju

Postporođajna euforija je stanje ekstremne euforije ili manije koje se događa u danima nakon poroda. Zahvaća jednu od deset žena, a iako je riječ o naizgled pozitivnim simptomima, oni mogu biti znak poremećaja i ne smije ih se zanemariti.

Žena se s ovim stanjem osjeća prilično dobro, no ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe, oni mogu prerasti u osjećaje anksioznosti, zbunjenosti te iscrpljenosti. Neliječena postporođajna euforija može dovesti do postporođajne depresije, a rijetko i do postporođajne psihoze.

Intenzivna sreća, velike razine energije i osjećaj nepobjedivosti karakteriziraju ovo stanje, a prate ga i osjećaji velike produktivnosti, mala potreba za snom, brbljavost, osjećaj nadmoći, velike kreativnosti, ali i teškoće u koncentraciji.

 mama doji.jpg Izvor: Shutterstock

Kad se potrebno javiti liječniku?

Blagi znakove postporođajne euforije nisu problematični, pogotovo u prva dva tjedna postpartuma kad je prirodno da žena doživljava različite promjene raspoloženja, od tuge i bezvoljnosti do velike radosti. Ipak, ako se takvi simptomi nastave i nakon dva tjedna i krenu utjecati na ženinu brigu prema sebi i djetetu, treba posjetiti liječnika.

Ona se liječi na nekoliko načina, najčešće kognitivno bihevioralnom terapijom, a ponekad i lijekovima. Liječnik će u slučaju pojave ovih simptoma napraviti i kompletnu obradu krvi, provjeriti spolne hormone i hormone štitnjače te pokušati pronaći eventualni medicinski razlog pojave simptoma. Pravovremena reakcija je ključna za bolji ishod liječenja, piše Verywell family.

Možda će vas zanimati

Najnovije