Nakon poroda ćete sigurno neko vrijeme biti vrlo emotivni. Sve će vam biti novo, u vama će se izmjenjivati osjećaj neizmjerne sreće s osjećajem straha i nesigurnosti.

Morate brinuti o malenom biću koje je u potpunosti ovisno o vama. Možda ćete se na prvi pogled zaljubiti u svoju bebu, a možda će vam trebati neko vrijeme da se zbližite i prihvatite da više niste sami. Što više vremena budete provodili s bebom, sve više ćete se zbližavati. Ako vam je u početku teško i ne osjećate ono što okolina misli da biste trebali, nemojte se osjećati loše. Za povezivanje nekada treba malo više vremena. Ukoliko se osjećate tjeskobno i depresivno, nemojte se bojati zatražiti pomoć.

Nije kao u reklami za pelene

Prvi tjedni s bebom mogu biti doista teški. Imat ćete mnogo lijepih trenutaka, ali svaka je beba zahtjevna i treba konstantnu pažnju i brigu. Od nje ne možete pobjeći, nema bolovanja ni godišnjeg odmora. Bebin ritam vam neće dozvoliti ni spavanje, pa ćete ubrzo uvidjeti da život s novorođenčetom ne izgleda kao u reklami za pelene.

Uz sve to i dalje ćete se oporavljati od poroda, i vi i beba učit ćete kako dojiti, u koje vrijeme spavati, kada se presvačiti. Da, svaki početak je težak i pred vas je stavljena velika odgovornost, no znajte da će sva te početničke muke proći i da ćete se na kraju uskladiti.

Mentalno zdravlje nakon poroda
Shutterstock 

Dok brinete o novorođenčetu, mogi biste u potpunosti zaboraviti na sebe. Sigurno ste čuli novopečene mama kako govore da se ne stignu ni otuširati. Bez obzira na sve mislite na sebe, pokušajte pravilno jesti, spavajte kad god možete i dopustite nekom drugom da vas ponekad zamjeni u brizi za bebu.

Dobro je napraviti malu pauzu, čak i ako je to samo pauza za tuširanje. Ukoliko se sami budete osjećali dobro, puno lakše ćete brinutu o bebi.

Sigurno ste čuli izraz ‘baby blues’

'Baby blues' obično počinje u tjednu nakon poroda i prestaje kada beba napuni oko 10 dana. Ne brinite ako osjetite tugu, razdražljivost ili tjeskobu u prvim danima nakona poroda, jer sve su to normalni osjećaji uzrokovani hormonalnim promjenama. Naime, vaše se tijelo mora naviknuti da više nije trudno. Za baby blues, ne trebate nikakav tretman, ali ne libite se porazgovarati s nekim o tome kako se osjećate.

Postnatalna depresija

'Baby blues' nije isto što i postnatalna depresija. Postnatalna depresija je kada imate osjećaj tuge, beznađa, krivnje ili samookrivljavanja čitavo vrijeme tjednima ili mjesecima nakon što ste rodili.

Simptomi mogu varirati od blagih do teških i utjecati na žene na različite načine. Ukoliko se radi o teškoj depresiji, nekim ženama može biti teško brinuti o sebi i o bebi.

Ako mislite da imate simptome depresije i oni traju dulje od dva tjedna, nemojte se sramiti potražiti pomoć. Depresija je stanje mentalnog zdravlja. Ona nije znak slabosti, nešto što će nestati samo od sebe ili nešto iz čega biste jednostavno trebali 'iščupati'. Dobra vijest je da se postnatalna depresija može liječiti odgovarajućom njegom i podrškom, a većina žena će se potpuno oporaviti.