Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO BI MAME TREBALE IZBJEGAVATI U BABINJU: Zašto je u redu tražiti pomoć i ne žuriti s povratkom 'na staro'

Autor Jelena Pervan

Prva tri mjeseca bebina života prihvati kao četvrto tromjesečje trudnoće i tako se prema njemu odnosi.

 Neobične pojave kod novorođene djece Izvor: Shutterstock

Adekvatan odmor u postpartumu ključan je za oporavak i dugoročno zdravlje žene. Zanemarivanje svojih fizičkih i emocionalnih potreba u ovom periodu, može imati ozbiljne posljedice. Babinje je vrijeme za mamu, tatu i bebu, za upoznavanje svojih novih uloga i oporavak od poroda. Razna ‘moranja’ i ‘trebanja’ ostavi sa strane i fokusiraj se na svoju novu malu obitelj. Ovo su stvari koje ne bi trebala činiti u postpartumu.

Ne trebaš se viđati s ljudima ako ne želiš

Prvi su dani s bebom posebni, ma kako izazovni bili. Osim ako ne osjećaš veliku želju za društvom drugih ljudi,nema potrebe da u prvim tjednima viđaš ikoga, kako bi zadovoljila društvene norme ili tuđa očekivanja, piše BellyBelly.

Kao mlada mama trebaš ignorirati sve ideje o tome što bi trebala činiti. Sasvim je u redu ljudima reći da nisi spremna za posjete i da trebaš svoje vrijeme za oporavak i privikavanje na novu ulogu.

Ne trebaš nešto raditi, samo zato što možeš

Samo zato što se osjećaš dovoljno snažnom za trčanje maratona nakon poroda, ne znači da to trebaš učiniti. Isto se odnosi i na čišćenje kuće, sređivanje rublja i kuhanje. Ako će jedino što ćeš u danu postići biti održavanje sebe i bebe na životu, to je sasvim dovoljno. Porod je iznimno zahtjevan za tvoje tijelo i psihu, kao i briga o novorođenčetu, zato se opusti i prepusti sve što možeš nekome drugome.

Ne trebaš se ustručavati tražiti pomoć

Ne trebaš sve raditi sama. Pitaj pomoć, čak i kad ti je neugodno, natjeraj se jer tvoji će ti bližnji sigurno htjeti olakšati, ali za to im moraš dati zeleno svjetlo. Budi konkretna u svojim molbama i traži ono što trebaš, od kupovine namirnica do jednosatne brige o bebi dok spavaš.

 mama nosi bebu Izvor: Shutterstock

Ne trebaš žuriti s povratkom ‘na staro’

Ako se očajnički želiš vratiti u stanje prije trudnoće, postpartum će ti biti teži nego što bi mogao biti. Cijelo ćeš vrijeme iščekivati povratak na staro, umjesto da uživaš u svojoj novoj ulozi. Pokušaj prva tri mjeseca nakon poroda zaista gledati kao na četvrto tromjesečje i daj sebi i bebi vremena prije nego se kreneš vraćati starim navikama.

Ne trebaš ignorirati svoju intuiciju

Novopečenim je roditeljima ponekad izazovno razumjeti ono što im intuicija govori. Neke ćeš emocije možda doživjeti kao manjak samopouzdanja ili nepotrebnu brigu, ali naši su instinkti prilično snažni i uvijek nam nešto žele poručiti. Ne ignoriraj svoju intuiciju i zapamti da si ti najveći stručnjak kad je tvoja beba u pitanju. Nitko je ne poznaje bolje od tebe.

Ne trebaš zaboraviti na sebe

Tvoja ti beba vjerojatno oduzima većinu vremena i energiju u babinju. Brineš o hranjenju, presvlačenju, spavanju i o tome je li bebi udobno u svakom trenutku. Sva ta okupiranost može te natjerati da zaboraviš na sebe u cijeloj priči. Neka djetetov tata preuzme dijete u situacijama u kojima ono ne ovisi o tebi i posveti se svom odmoru i užicima.

Možda će ti već malo duža kupka popraviti dan, možda će to biti kava s prijateljicama ili vrijeme za knjige i serije, ali što god da te puni, pruži si kad god imaš priliku za to.

Možda će vas zanimati

Najnovije