Postpartum je razdoblje u kojem se majčino tijelo oporavlja od poroda. Maternica se skuplja, hormoni se polako vraćaju u ravnotežu, uspostavlja se laktacija, fizičke rane polako zacjeljuju, a mama uspostavlja povezanost s svojom bebom.
Nekim ženama postpartum prolazi lakše, a nekima teže. Jedan od problema, o kojem se baš i ne priča, jest postporođajna depresija, a koja je, prema statistikama, u porastu.

Unatrag nekoliko godina počelo se govoriti o funkciji posteljice i o tome je li ona samo organ koji se nakon poroda baca ili ima neku drugu svrhu.

Postoje zagovaratelji jedenja posteljice nakon poroda, kao načina da se žensko tijelo što prije oporavi u postpartumu, kako fizički, tako i psihički. Naime, ako govorimo o tjelesnom oporavku, posteljica je puna hranjivih tvari koje bi dobrodošle majci pri oporavku, a najviše se ističe dobrobit za liječenje postporođajne anemije.

Također, jedenje posteljice preporučuje se i kod prevencije postporađajne depresije jer je prepuna hormona, bez kojih žena nakon poroda naglo ostaje, pa dolazi do depresije koja je uzrokovana upravo disbalansom.

Naravno, tko bi drugi ovu temu donio u žarište ako ne slavne mame koje su pronašle načina da pojedu svoju posteljicu. Doduše, one gadljivije i dubljeg džepa pronašle su načina da je dehidriraju i upakiraju u kapsule, što, priznajte, malo kome može biti gadljivo. No kada vam posteljicu netko servira kao odrezak ili smootie, hmmm, pitanje je s kojim biste je guštom konzumirali, kako god zdrava bila.

Kim Kardashian, reality zvijezda, majka četvero djece, nakon što je rodila svoje prvo dijete, oboljela je od postporođajne depresije.

No kada je ostala drugi put trudna, čula je da je upravo posteljica čaroban lijek za ovo mentalno stanje te ju je odlučila konzumirati nakon što rodi drugo dijete.
Čak u jednoj epizodi reality showa ‘Keeping Up With the Kardashians’ žestoko se raspravljalo o hranjenju placentom nakon poroda, a njihov se zaposlenik pohvalio kako je i njegova supruga pojela svoju placenta.

Tako se Kim ipak odlučila za kapsule sa svojom dehidriranom placentom, a na svome je instagramu napisala:
'Dakle, stvarno nisam holistička osoba ili netko tko bi ikad razmišljao o tome da pojede svoju posteljicu', napisala je, dodajući pojašnjavanje: 'A kad kažem 'da jedem svoju posteljicu', mislim da je imam zamrznutu, dehidriranu i upakiranu u obliku kapsule – a ne pržite je kao odrezak i jesti (što neki ljudi i rade).'

Kardashian je zatim nastavila objašnjavati zašto se odlučila na to da pije kapsule s vlastitom posteljicom: 'Čula sam toliko priča dok sam bila trudna s North o mamama koje nisu jele posteljicu s prvom bebom, a onda su imale postporođajnu depresiju. Potom su s drugom bebom uzimale svoju placentu u tabletama i nisu patile od depresije!'

Zatim je zvijezda izjavila kako je to njezin izbor i da smatra da nikako neće pogriješiti ako konzumira vlastite hormone spremljene u obliku pilule. No i toplo je preporučila drugim mamama, koje su imale isti problem u postpartumu, da probaju njezin recept jer se osjeća stvarno odlično: 'Svaki put kad uzmem tabletu, osjetim nalet energije i osjećam se stvarno zdravo i dobro. Totalno preporučujem!'