Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajna depresija pogađa i očeve

Do sada se smatralo da postporođajna ili postpartalna depresija pogađa samo mame. Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Northwestern pokazalo je, međutim, da osjećaji tuge, tjeskobe i iscrpljenosti nakon rođenja djeteta pogađaju ...

 postpartum tate

Budući da su mnogi današnji tate uključeni u brigu oko bebe, dokazano je da tzv. baby blues, koji doživljava između 80 i 90 žena, pogađa i njih.

Očinska postporođajna depresija, ili očinska perinatalna depresija (DPP), prvi je put definirana na psihijatriji 2001. godine, ali strukturiranija istraživanja provode se tek od 2021. godine.

Podaci pokazuju da čak jedan od četiri mladih očeva u Americi osjeća simptome tuge i umora četiri tjedna nakon rođenja djeteta. Svaki je drugi tata spreman otvoreno priznati da se bori s postporođajnom depresijom, a procjenjuje se da 18 posto muškaraca ima postporođajnu depresiju koja zahtijeva formalnu dijagnozu i liječenje.

Brojke se, složit ćete se, prilično šokantne, ali još je problematičnije to što se većina problema mentalnog zdravlja ne dijagnosticira i ne liječi.

Zbog svega navedenog, zaključak je Američke akademije za pedijatriju da psihološka stanja novih očeva treba pratiti na isti način kao i kod majki.

Naime, istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Northwestern upozorilo je na negativne učinke koje očinska postporođajna depresija i anksioznost mogu imati na roditeljstvo.

Znanstvenici su pratili 199 parova tijekom prvih šest tjedana nakon rođenja bebe te ponovno nakon 45 mjeseci. Svaki je roditelj ispunio upitnike kojima se procjenjivala razina depresije te njezin utjecaj na ponašanje prema djetetu. Istraživanje je otkrilo da je očinska postporođajna depresija najčešće povezana s klasičnim simptomima ovog mentalnog poremećaja, poput stalne tuge i gubitka interesa za aktivnosti koje su im prije bile zabavne. Pojavljuju se i problemi s prehranom i spavanjem, a ponekad i hiperaktivnost na poslu. Primjetne su i hormonalne promjene: kortizol i prolaktin su viši od normalnih, a proizvodnja testosterona opada.

Mladi očevi pokazuje anksiozne poremećaje kao što su napadi panike i fobije te smanjeni libido. Ostali ponavljajući simptomi mogu biti nemir i nemoć pa čak i bijes i hipohondrija.

Zabilježeni su i problemi u ponašanju, poput bijega ili izvanbračnih odnosa. Neki ljudi također mogu razviti ovisnosti ili kompulzivne aktivnosti.

Prvi znakovi ovog neugodnog psihološkog stanja su stres i debljanje.

'Sada kada je dokazano da simptomi depresije pogađaju oba roditelja te da mogu imati vrlo sličan utjecaj na dijete, treba voditi brigu i o očinskoj postporođajnoj depresiji', rekla je Sheehan D. Fisher, koautor istraživanja.

Dodala je kako tuga i nedostatak motivacije povezani s postporođajnom depresijom mogu rezultirati manje angažiranim roditeljstvom.

Neki od znakova očinske postporođajne depresije:

  • nedostatak kvalitetnog sna
  • hormonalne promjene
  • napadi panike i fobije
  • osjećaj nemira i nemoći
  • smanjeni libido
  • loš odnos sa supružnikom
  • loš odnos s jednim ili oba roditelja
  • pretjerani stres
  • debljanje
  • osjećaj isključenosti iz veze između majke i djeteta

Simptomi

Ako se nakon rođenja djeteta osjećate tjeskobno, prazno, razdražljivo i ljuto, ili je vaše ponašanje izmaklo kontroli, moguće je da patite od očinske postporođajne depresija. Ostali simptomi, koje muškarci mogu osjetiti, uključuju stalnu brigu oko novca, nezainteresiranost za roditeljstvo, loš odnos prema sebi i/ili distanciranje od obitelji i prijatelja.

Nerijetko se depresija kod muškaraca realizira i kroz tjelesne simptome, kao što su problemi sa spavanjem, seksualna disfunkcija, bolovi u leđima, česte glavobolje ili probavni poremećaji.

Liječenje

Prvi veliki korak u liječenju je da partneru i drugim bliskim osobama jednostavno priznate da vam je teško. Mnogi muškarci ne vole govoriti o svojim osjećajima i dijeliti s drugima to kako se osjećaju pa bi žene trebale pomoći svojim partnerima u ovim teškim razgovorima.

Sljedeći je korak pronalaženje terapeuta koji će procijeniti vaše simptome i smisliti odgovarajući plan liječenja. Nekim muškarcima više pomaže individualna psihoterapija, a nekima pridruživanje grupi za podršku koju čine i drugi muškarci koji se bore sa sličnim problemima. U nekim će situacijama možda biti potrebni i lijekovi.

Stručnjaci upozoravaju kako je briga o sebi važna za oba roditelja tijekom postporođajnog razdoblja. Očevima se savjetuje da odvoje malo vremena za sebe i naprave ono što ih je uvijek veselilo. Nema ništa loše u tome ako ponekad izađete s prijateljima, odete u neku dugu šetnju ili provedite vrijeme u teretani. Važno je da se sjetite kakva ste osoba bili prije nego što ste dobili dijete i da i dalje uživate u aktivnostima koje su vas činile sretnima prije nego što ste postali tata.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije