4 STRATEGIJE KOJE TREBATE ZNATI ZA LAKŠI POROD: Trudnoća i porod se ne mogu kontrolirati, ali se možete pripremiti

Već su vam sigurno rekli da se tijek poroda ne može predvidjeti, ali postoje strategije koje možete primijeniti da si olakšate taj dan

Shutterstock

Rađanje bebe zahtijeva puno truda, kako fizički tako i psihički. Zato je dobro obaviti pripremu, od razgovora o porodu s liječnikom, do održavanja tjelesne forme tijekom trudnoće.

1. Razgovarajte o porodu

Vjerojatno ste čuli o važnosti plana poroda, no ipak, trudnoća i porođaj se ne mogu kontrolirati, a još manje 'planirati'.
Preporuka ženama je da razgovaraju s liječnikom i donesu odluke koje će im olakšati porod. Na primjer, razmislite koga biste željeli uz sebe u rađaonici (član obitelji, partner, doula). Što god odlučite, morate biti sigurni da na te osobe možete računati.
Ostale teme o kojima treba raspraviti su vaša očekivanja u pogledu neposrednog kontakta koža na kožu nakon poroda, vaša želju da izbjegnete carski rez i epiziotomiju, osim ako nije apsolutno neophodno, vašu sklonost za odgođenim presijecanjem pupčane vrpce, hoćete li i ne koristiti analgetike i što očekuje vašu bebu odamah nakon poroda. Što se bolje pripremite i informirate, bit ćete sigurniji i smanit ćete stres, tjeskobu ili strah.

2. Ostanite u formi tijekom trudnoće

Ženama je potrebna izdržljivost i snaga da prebrode trudove i porođaj, a ako inače niste aktivni, porod će vam biti još teži. Srećom, tjelovježba vam može puno pomoći. Redovito vježbanje smanjuje prekomjerno oticanje i debljanje tijekom trudnoće.

Shutterstock 

Prenatalna joga, plivanje, pilates i, da, čak i aerobne vježbe mogu biti izvrsni za trudnoću. Zanemarite stari savjet da nikada ne povećavate broj otkucaja srca iznad 140 otkucaja u minuti jer stručnjaci sada kažu da nema potrebe. Samo pazite da ne vježbate tako snažno da ostanete bez daha. Posavjetujte se s liječnikom o tome koja je vrsta tjelovježbe najbolja za vas.

3. Doznajte što trebate činiti tijekom poroda

Razgovarajte s liječnikom koliko dugo ostati kod kuće tijekom početnih faza poroda i kada krenuti u bolnicu. Prvi dio trudova vjerojatno ćete provesti u kući, a važno je da se opustite što više možete jer ne želite u bolnicu doći iscrpljeni.

Nakon što se kontrakcije intenziviraju i dok ste u bolnici, vaš fokus je obično na zbrinjavanju boli i porođaju. Ako ležite u krevetu, namjestite se u najudobniji položaj.  

4. Budite otvoreni za sve mogućnosti

Bez obzira na to koliko ste stvari planirali i zamišljali, one se mogu u trenu promijeniti i na to morate biti spremni. Konačno, vjerujte procesu. Kada dođe vrijeme za izgon, vjerujte svom liječniku ili primalji. Oni će vam reći kada i koliko jako gurati i vjerujte da znaju što rade, jer imaju puno 'utakmica u nogama'.