Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEUGODNO ISKUSTVO MAME IZ BEOGRADA: Zbog liječničkog nemara dobila početni stadij sepse

Autor Roditelji.hr

Neugodna iskustva mama nisu objavljivana da vas uplaše, nego da se podigne svijest o ginekološkom nasilju nad ženama.

 shutterstock_1181843014.jpg Izvor: Shutterstock

Nedavno smo objavili traumatično iskustvo porda mame u zagrebačkoj bolnici Merkur prije tri godine, a da se ginekološko nasilje ne događa samo u Hrvatskoj pokazuje i iskustvo mame Mirjane iz Beograda koja je prije nekoliko godina zbog liječničkog nemara dobila sepsu.

Ne želimo vas uplaštiti objavljujući loša iskustva mama s poroda, nego skrenuti pozornost na situacije u rodilištima diljem naše regije i osvijestiti javnost o tome koliko je porod intimno i osjetljivo iskustvo za svaku ženu.

Iako smo u 21. stoljeću, nije rijetkost da se prema ženama u rodilištima ponaša kao da su brojevi, bez emocija. Naravno, postoje liječnici i sestre koji su osjetljivi na potrebe i želje rodilja pa ovim pričama ne želimo baciti ljagu na cijelu struku.

No nijedna žena ne bi trebala doživjeti neugodu u najvažnijem, najljepšem, a ujedno i najtežem trenutku svoga života – kada na svijet donosi novi život.

Iskustvo mame Mirjane je iz 2014. godine, ali njoj će ostati teška uspomena za cijeli život. Ova je mama svoju priču podijelila na srpskom portalu Yumama pa prenosimo njezino iskustvo.

Mama je došla u beogradsku bolnicu GAK ‘Višegradska’ 3. travnja 2014., a porod je krenuo sljedeći dan u poslijepodnevnim satima.

Studenti su se vježbali na meni

4. travnja 2014. oko 16.30 počinju bolovi i primjećujem sukrvicu. Otišla sam to reći sestri jer sam se uplašila, a kad su me pregledali, rekli su da sam otvorena četiri prsta. Odveli su me da me pripreme za porod. Sad slijedi najzanimljivije. Došli su studenti da mi stave infuziju, bilo je njih četiri ili pet i svi su me boli u obje ruke barem po dva puta. Krenuli su još jači bolovi, došle su babica i liječnice, sjećam se da su nešto pričale, dok jedna liječnica nije uzela mobitel i fotografirala me na stolu polugolu i smijala se. Šutjela sam jer su bolovi bili neizdrživi’, počinje svoju priču mama iz Beograda.

Prema njeznim riječima oko 21 sat bolovi su bili sve jači i jači, ali liječnici su samo ulazili i izlazili. Porod je krenuo tek oko ponoći.‘Oko ponoći je krenuo porod, došla su dva, tri liječnika i babica. Ja sam izgubila snagu, nisam mogla više tiskati od bolova. Liječnik je sjeo na moj trbuh, počeo ga stiskati i beba je izašla’, rekla je Mirjana. No kada je mislila da je najgore prošlo, slijedio je pakao.

Dijagnoza: početak sepse

Nakon nekog vremena došla je liječnica da me zašije. Sve je radila bez anestezije, svaki ubod sam osjetila i od bolova su mi se tresle noge. Kada su sve završili, prebacili su me u sobu. Međutim, drugi dan kada sam otišla na kontrolu, utvrdili su mi da je prilikom šivanja zaboravljena gaza unutar vagine. Na tom pregledu su dijagnosticirali početak sepse i prepisali mi injekcije dva do tri puta dnevno’, objasnila je Mirjana.

Iako su nakon deset dana ona i beba izašle iz bolnice, na otpusnom joj je pismu prepisana terapija uz koju nije smjela dojiti.

Ako želite podijeliti s nama svoja iskustva s poroda, pozitivna ili negativna, pišite nam na mail:[email protected]

Možda će vas zanimati

[email protected]

Najnovije

Najpopularnije